АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Запорізький державний медичний університет

Прочитайте:
  1. Відсоток пацієнтів, для яких отримано інформацію про медичний стан протягом звітного періоду
  2. Код 250 Назва : Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка
  3. Курс медичний факультет
  4. Лікар–медична сестра–молодший медичний персонал
  5. Медичний висновок
  6. Медичний догляд за новонародженою дитиною з малою масою тіла при народженні
  7. МЕДИЧНИЙ ІНСТИТУТ
  8. Медичний профіль – Нормальна анатомія
  9. Медичний профіль – Нормальна анатомія

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

"Рекомендовано"

на методичній нараді

____________________________

(кафедра факультетської педіатрії)

Завідувач кафедри д.м.н.,

Професор Недельська С.М

__________________

(ПІП, підпис)

"___" ___________ 200....р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

 

 

Навчальна дисципліна Факультетська педіатрія
Модуль № 1 Найбільш поширені кардіоревматологічні захворювання, хвороби травної та сечової систем у дітей
Змістовний модуль №6 Захворювання сечової системи у дітей
Тема заняття 23 Гострий гломерулонефрит у дітей. Гостра ниркова недостатність у дітей.
Курс  
Факультет медичний
Склала Ас. Кляцька Л.І.

Запоріжжя 2008

 

Актуальність теми: Гломерулонефрити, або іммунні гломерулопатії - це гетерогенна група захворювань, для яких характерна наявність иммунологічних і клініко-морфологічних признаків запалення, зв'язаного передусім з поразкою клубочків. При цьому захворюванні до процесу поступово втягуються і інші структури нирок і їхня паренхима, багато органів і систем організму, порушуються практично всі вигляди обміну речовин.Гломерулонефрит може розвиватися у дітей в будь-якому віку, але найчастіше він зустрічається у дітей у віці 5-12 років.

Коли говориться про гломерулонефрит, то йдеться в основному про патологію, що має надбаний характер, і, як правило, манифестний початок. Отже, вивчення причин розвитку захворювання і його розповсюдження можливо на підставі обстеження хворих, що надходять до клініки.

Однак, за останні роки значно збільшилося число дітей з поступовим, моносимптомним початком хвороби. У 3 рази зросла кількість моносимптомних випадків захворювання, коли немає ані набряків, ані гипертензії.

Етіологію гломерулонефриту звичайно зв'язують з інфекційними агентами. Найбільш вивченой є стрептококкова інфекція. Але знов звертається увага на стафілококкову інфекцію, як можливу причину розвитку гломерулонефриту. Також висока роль різноманітних штамів вірусів, як можливих причинних агентів. Доведена роль Hbs-Ag в виникненні однієї з своєрідних форм гломерулонефриту - мембранозної гломерулопатії.Також етіологічно висока роль і паразітарних агентів.

Всі вищеперераховане дає підставу віднести гломерулонефрит до поліетіологічних захворювань.

Течія цього захворювання в значній мірі залежить від його форми:

· Для нефротичної форми характерний хвилеподібний розвиток патології,

· Для змішаної - торпідний - течія,що прогресує.

На характер розвитку захворювання і його прогноз (при різних формах нефрита в різній мірі) впливають сучасні терапевтічні засоби.

ГНН – неспецифічний синдром, що розвивається унаслідок гострої або необоротної втрати гомеостатичних функцій нирок, обумовленою гіпоксією ниркової тканини з подальшим пошкодженням канальців і набряком інтерстиціальної тканини.

ГНН характеризується порушенням виділення води з організму, наростаючою азотемією, електролітним дизбалансом, декомпенсованим метаболічним ацидозом.

 

1. Конкретні цілі:

1.Визначати етіологічні та патогенетичні фактори гострого гломерулонефриту, гострої ниркової недостатності у дітей.

2.Класифікувати і аналізувати типову клінічну картину гострого гломерулонефриту, гострої ниркової недостатності у дітей.

3.Складати план обстеження та аналізувати дані лабораторних та інструментальних обстежень при гострому гломерулонефриті, гострій нирковій недостатності у дітей: загальноклінічний та біохімічний аналізи крові; загальний аналіз сечі; методи кількісного визначення формених елементів та протеїнурії; визначення швидкості клубочкової фільтрації; екскреторну урографію; ехографію, радіоізотопне обстеження; нефробіопсію.

4.Демонструвати володіння принципами лікування, реабілітації і профілактики гострого гломерулонефриту, гострої ниркової недостатності у дітей.

5. Проводити диференціальну діагностику та ставити попередній діагноз при гострому гломерулонефриті, гострій нирковій недостатності у дітей.

6.Здійснювати прогноз життя при гострому гломерулонефриті, гострій нирковій недостатності у дітей.

8.Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в дитячій нефрології.

2. Базовий рівень підготовки.

ДИСЦИПЛІНА Отримані навики
Анатомія, фізіологія   Знати анатомо-фізіологічні особливості органів сечової системи у дітей
Пропедевтика дитячих хвороб   Володіти методикою дослідження і семіотикою за­хворювань органів сечової системи, проведенням клінічного аналізу крові, сечі. Визначати симптоми гострого гломерулонефриту і ГНН, класифікувати ГГН, ГНН, трактувати дані аналізу крові, сечі, УЗД нирок, рентгенологічних досліджень.    
Променева діагностика Володіти рентгенологічними методами діагностики органів сечової системи Призначити і оцінити результа­ти рентгенологічних методів обстеження.  
Фармакологія   Виписувати препарати: антибіотики, дезагреганти, антикоагулянти, гормони, цитостатики, І-АПФ, еритропоетини. Визначити покази, призначити і виписати рецепти з відповід­ними препаратами  

 

3. Організація змісту навчального матеріалу

Короткий виклад матеріалу:

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 376 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)