АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Укуси членистоногих

Прочитайте:
  1. Классификация форм паразитирования членистоногих
  2. Тема. Медицинское значение Членистоногих и животных других типов и классов
  3. Тема. Медицинское значение Членистоногих и животных других типов и классов
  4. Тема. Медицинское значение Членистоногих.
  5. Укуси змій
  6. Укуси комах
  7. Укуси скажених тварин, отруйних змій і комах

Серед них найбільш небезпечними є павуки. В токсикологічному відношенні цікавими є три види павуків: каракурт, скорпіон та тарантул.

Каракурт зустрічається в південних районах України, в Карпатах, в Молдавії, Середній Азії. Для людини небезпечні самки, в яких є пара трубчастих отруйних залоз, розміщених на верхніх щелепах, які закінчуються рухомими гострими кігтями з отвором протоки. Самка каракурта має кулеподібне чорне черевце з червонуватими або білуватими плямами. Каракурт досягає 10 мм в довжину.

Скорпіон також зустрічається в південних широтах. На кінці черевця має криве гостре жало, де відкривається протока отруйних залоз. Середні розміри скорпіона 50-100 мм. Найбільш небезпечним є чорний скорпіон.

Тарантул зустрічається в пустинях, напівпустинях, в лісостепу, в лісовій зоні.

Отрута каракурта і скорпіона відноситься до токсичних альбумінів, і за ступенем токсичності переважає отруту змій. Наприклад, отрута деяких південно-американських видів каракурта в 15 разів сильніша від отрути гримучої змії. Але разом з тим тяжкі отруєння при укусах павуків зустрічаються значно рідше, ніж при укусах змій. Це пояснюється меншою кількістю отрути, яка проникає в організм людини при укусі павука. Отрута тарантула менш токсична, ніж отрута каракурта і скорпіона.

Після укусу каракурта з’являється мала плямка, яка швидко зникає. Через декілька хвилин в місці ураження виникають сильні болі, які поширюються на ділянку живота, поперек, грудну клітку. Виникає сильне психічне збудження. Потерпілий страждає від головного болю, задухи, блювоти. З’являється головокружіння, слабкість, ціаноз, тахікардія і аритмія. Зіниці розширюються, артеріальний тиск підвищується. Спостерігається слинотеча. Ці симптоми наростають аж до зупинки дихання.

Укус скорпіона викликає біль, який швидко наростає і поширюється за ходом нервового стовбура. Біль настільки сильний, що потерпілий кричить. Характерною особливістю отруєння, крім сильного болю, є посмикування і судоми окремих груп м’язів. Розвивається різка слабкість, тіло вкривається холодним липким потом.

У випадку укусу каракурта або скорпіона перш за все необхідно забезпечити іммобілізацію потерпілого або ураженої частини тіла. Для сповільнення всмоктування отрути потрібно прикласти холод на ділянку укусу.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 471 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)