АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Оцінка стану новонародженої дитини

Прочитайте:
  1. Вегетативні системи організму дитини
  2. Вимірювання температури тіла дитини
  3. Вимоги до ведення і моніторингу стану новонародженої дитини під час застосування ШВЛ
  4. Віддалений вплив грудного вигодовування на здоров'я матері та дитини
  5. Вплив гіпофізу на ріст і розвиток дитини.
  6. Г. Найближчого закладу охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування, де йому може бути надано необхідну безоплатну медичну допомогу відповідно до його стану.
  7. Гігієна кісткової системи дитини
  8. Гігієна м’язової системи дитини
  9. Гігієна нервової системи дитини
  10. Гігієна органів дихання дитини

Останнім часом широкого визнання дістала оцінка стану новонародженої дитини за шкалою APGAR, запропонованою в 1953 році. APGAR рекомендує визначати стан дитини відразу після народження за п’ятьма найважливішими клінічними ознаками:

- кількістю і ритмом серцевих скорочень;

- характером дихання;

- тонусом м’язів;

- вираженістю рефлексів;

- кольором шкіри.

Кожна з цих ознак оцінюється за трибальною системою.

- 0 балів означає, що ознаки, як такої, немає взагалі: асистолія, апное, атонія, немає рефлексу на подразнення шкіра бліда.

- 1 бал: брадикардія (менше як 100 ударів за хвилину), поодинокі дихальні рухи, низький тонус м’язів, знижена рефлекторна реакція, ціаноз шкіри кінцівок.

- 2 бали – стан дитини нормальний: тони серця ясні з частотою 100-140 ударів за хвилину, дихання глибоке, супроводжується голосним криком, рухи активні, рефлекторна збудливість добра, шкіра рожева.

 

Схема визначення стану новонародженої дитини за шкалою APGAR

Ознаки Оцінка в балах
     
Скорочення серця відсутні менше 100 уд/хв 100-140 уд/хв
Дихання відсутнє поодинокі дихальні рухи глибоке, крик
Колір шкіри бліда або різко ціанотична рожева, кінцівки синюшні рожева
Тонус м’язів відсутній знижений активні рухи
Рефлекторна збудливість відсутня реакція гримаса на обличчі рухи, голосний крик

 

Стан новонародженої дитини за цією шкалою визначається в першу хвилину після народження. У здорових дітей сума балів за шкалою APGAR становить 8-10 балів. В випадку пригнічення життєвих функцій та в ослаблених новонароджених загальна сума становить 5-7 балів. У новонароджених з вираженим пригніченням функцій сума становить 1-4 бали. Загальна оцінка 0 балів за шкалою APGAR означає клінічну смерть.

Сумарну оцінку за шкалою APGAR доцільно проводити через 5 хвилин, порівнюючи отриманий результат з даними першої хвилини життя. Прогноз для дитини менш сприятливий, якщо оцінка за шкалою APGAR знижується. У більшості новонароджених стан через хвилину після народження оцінюється в 7-8 балів, а через 5 хвилин – 8-10 балів, що є прогностично сприятливим.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 492 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)