АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Типи лікувально-профілактичних закладів

Прочитайте:
  1. В лікувально-профілактичних закладах
  2. Керівникам установ і закладів освіти
  3. Найменування лікувально-профілактичних закладів
  4. Правила зберігання та проведення контролю якості ---------------лікарських засобів у лікувально-профілактичних закладах
  5. Рекомендовано Міністерством охорони здоров’я України як підручник для студентів вищих медичних навчальних закладів ІV рівня акредитації (протокол 08.01-22/813 від 23.05.2008)
  6. Рекомендовано Центральним методичним кабінетом з вищої медичної освіти МОЗ України для викладачів вищих медичних навчальних закладів IY рівня акредитації (протокол від )
  7. Структура дитячих лікувально-діагностичних закладів.

Існує два типи лікувально-профілактичних закладів: амбулаторні та стаціонарні.

В закладах амбулаторного типу надається лікувальна допомога хворим, які знаходяться в домашніх умовах. До них належать амбулаторії, поліклініки, медико-санітарні частини (МСЧ), станції «Швидкої допомоги», диспансери, консультативно-діагностичні центри; у сільській місцевості до амбулаторних закладів належать: фельдшерсько-акушерські пункти (ФАП), сільські амбулаторії, поліклініки центральної районної та обласної лікарень. Амбулаторія – невеликий лікувально-профілактичний заклад на підприємстві, де ведуть прийом лише лікарі основних спеціальностей; є процедурний та фізіотерапевтичний кабінети, але відсутнє діагностичне відділення. Поліклініка – великий лікувально-профілактичний заклад, де надається кваліфікована медична допомога різними спеціалістами; є діагностичне відділення. Медико-санітарна частина – лікувально-профілактичний заклад на великому промисловому підприємстві або військової частини, де його робітникам та службовцям надається перша допомога, лікування хворих, профілактика захворювань, пов’язаних з виробництвом. Диспансер – лікувально-профілактичний заклад, що обслуговує хворих з певними захворюваннями (протитуберкульозний, ендокринологічний, онкологічний, кожно-венеричний тощо), де здійснюється лікування, профілактика, патронаж, активне виявлення хворих з певною патологією. Станція «Швидкої допомоги» – лікувально-профілактичний заклад, який надає допомогу хворим дома, за місцем роботи або на місці виникнення гострого захворювання, різних невідкладних станів. Консультативно-діагностичний центр – лікувально-профілактичний заклад у великих містах, оснащений найсучаснішим діагностичним обладнанням.

В закладах стаціонарного типу проводиться лікування хворих, яких госпіталізують у відділення одного з лікувально-профілактичного закладу: лікарні, клініки, госпіталю, санаторію. Лікарня – лікувально-профілактичний заклад, де надається різна діагностична та лікувальна допомога хворим, які потребують стаціонарного режиму, тривалого лікування та догляду, необхідності проведення складних обстежень. Клініка – лікувально-профілактичний заклад, в якому крім лікувальної роботи ведеться навчання студентів та науково-дослідницька робота; добре оснащена сучасною діагностичною апаратурою, має великий штат досвідчених фахівців. Госпіталь – лікувально-профілактичний заклад, що призначений для лікування військовослужбовців та інвалідів війни. Санаторій – лікувально-профілактичний заклад, призначений для реабілітації хворих за допомогою різних природних чинників (клімат, мінеральні води, грязі) у поєднанні з дієтотерапією, лікувальною фізкультурою та фізіотерапією.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1222 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)