АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Проведення антропометричних досліджень

Прочитайте:
  1. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  2. V. Етапи проведення заняття
  3. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  4. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  5. Виникнення та проведення нервового збудження.
  6. До проведення навчальної практики під керівництвом викладача №5
  7. До проведення практичного заняття № 5
  8. Досліджень, на основі яких базується Протокол (шкала рівнів доказовості)
  9. Етапи проведення поліграфного опитування
  10. Медичні обмеження для проведення поліграфного опитування

Антропометричне дослідження хворого включає вимірювання зросту, маси тіла, окружності грудної клітки та живота.

Вимірювання зросту проводять за допомогою зростоміра, який має вертикальну стійку з сантиметровою поділкою і рухомою горизонтально розташованою планшеткою. Хворий стоїть спиною до стійки, щільно торкаючись її п’ятами, сідницями, лопатками та потилицею. Голова хворого повинна знаходитись у такому положенні, щоб верхній край зовнішнього слухового проходу та кути очей були на одній горизонтальній лінії. Планшетку опускають на голову хворого та відраховують поділки на шкалі до нижнього краю планшетки. Вимірювання зросту можна проводити й у положенні хворого сидячи; до висоти хворого у положенні сидячи додають відстань від підлоги до лавки зростоміра. Зріст важкохворого вимірюють сантиметровою стрічкою у положенні хворого лежачи. Отриманий результат заносять до історії хвороби.

Вимірювання маси тіла хворого проводять на медичних вагах, які перед цією процедурою правильно встановлюють та врегульовують. Зважування проводять натще після випорожнення сечового міхура та кишок. Хворий стає на площадку вагів при опущеному затворі. Коли досягнуто рівновагу, затвор вагів піднімають, важки пересувають на планках коромисла вагів ліворуч до тих пір, поки воно не стане на одному рівні з контрольною рискою. Потім затвор вагів знову опускають, а показники нижньої (1 поділка = 1 кг) та верхньої (1 поділка = 100 г) планок підсумовують. Отриманий результат заносять до історії хвороби.

Окружність грудної клітки вимірюють сантиметровою стрічкою спереду по ІV ребру (у чоловіків під сосками), ззаду – під лопатками. Руки хворого повинні були в опущеному положенні. Вимірювання проводять піл час максимального вдиху та видиху, а також при спокійному диханні.

Окружність живота проводять натще сантиметровою стрічкою спереду на рівні пупка, ззаду на рівні ХІ поперекового хребця. Клінічне значення вимірювання окружності живота має у хворих з асцитом, при ожирінні.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 968 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)