АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інфрачервоні промені (ІЧП)

Прочитайте:
  1. Патогенна дія на організм інфрачервоних і ультрафіолетових променів

Механізм дії: інфрачервоне проміння проникає в тканини на глибину 3–4 мм і викликає, в основному, обертовий і коливальний рух атомів та молекул, якій трансформується в теплову енергію і спричиняє судинну реакцію – короткочасний спазм з наступним стійким розширенням кровоносних судин, активною гіперемією і підвищенням місцевого кровопостачання. Під час ІЧ-опромінення виникає почервоніння шкіри – теплова еритема, яка через 30–60 хвилин зникає. Під впливом ІЧ-опромінення поліпшуються обміні процеси, знижується больова чутливість, знімається спазм судин, виводяться продукти метаболізму, розсмоктуються вогнища запалення.

ІЧ-опромінення використовують тільки у вигляді місцевої дії при лікуванні трофічних, хронічних і підгострих запалених процесах та больовому синдромі. ІЧ-опромінення оказує антиспастичну, обезболюючу, протизапальну дію. При малій інтенсивності підвищуються біологічні процесі в організмі, при більшої – протизапальний ефект.

Показання: гострі та хронічні інфільтрати, міозити, міальгії, в’ялозаживаючі рани, виразки.

Протипоказання злоякісні пухлини, схильність до кровотеч, гіпертиреоз, захворювання крові, активний туберкульоз легень, гіпертонічна хвороба Ш стадії та інші.

Основні апараті інфрачервоного проміння: інфрачервоні лампи – солюкс, інфраруж і лампи Мініна.

Солюкс – переносна лампа з рефлектором, який відбиває інфрачервоні проміні, що утворюються в лампі з вольфрамовою ниткою розжарювання. Потужність лампи 200 Вт. Балон зроблений із звичайного скла і не пропускає ультрафіолетових променів. Тривалість процедури 10–30 хвилин щодня або через день.

Лампа інфраруж – дає переважно інфрачервоні промені. Спіраль, розташована на внутрішній поверхні лампи, нагрівається електричним струмом до температури 500оС. Опромінюють місцево певні ділянки тіла, прогріваючи не тільки поверхні, але й глибокі тканини. Тривалість процедури 15–30 хвилин щодня або через день.

Лампа Мініна – складається з рефлектора і синьої лампочки, яка крім теплових променів випромінює й ультрафіолетові промені. Лампою Мініна опромінюють окремі ділянки тіла, тримаючи її у руках на відстань від тіла за почуттям тепла. Тривалість процедури 10–15 хвилин щодня або через день.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 540 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)