АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття про хірургічну маніпуляцію і хірургічну операцію

Прочитайте:
  1. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  2. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу
  3. Деяки поняття і терміни післяпологової інфекції
  4. Догляд за важкохворими та хворими в агональному стані. Поняття про вмирання організму.
  5. Завдання 3. У словнику анатомічної термінології дати визначення поняттям.
  6. Загальна характеристика будови організму. Поняття «тканина», «органи», «системи».
  7. Загальна характеристика залоз внутрішньої секреції. Поняття про гормони. Поняття про гіпо- та гіперфункції ендокринних залоз.
  8. Загальна характеристика системи крові. Склад і функції крові. Поняття про гомеостаз.
  9. Загальні поняття про операцію та дії медичного персоналу під час операційного періоду.
  10. Загальні поняття про першу медичну допомогу

 

Оперативна хірургія – наука про хірургічні операції, що містить в собі техніку, способи і правила проведення оперативних втручань. Сучасні підходи до планування хірургічного втручання ґрунтуються на кваліфікації хірурга, технічному оснащенні і методологічних підходах до проведення операції.

Операція – це механічний вплив на тканини й органи хворого, проведений з метою діагностики (уточнення характеру патологічного процесу) і лікування. Хірургічна операція містить у собі три основних етапи: доступ, оперативний прийом і завершення операції. Будь-яка операція починається з доступу. При характеристиці хірургічного доступу застосовують терміни «макротомія», «міді-міні-томія» і «мікротомія». Макротомія – традиційний доступ класичної хірургії, що забезпечує широкий огляд і достатній кут операційної дії хірурга. Міді- або мінітомія – обмежений доступ, при якому хірургічні дії здійснюють за допомогою спеціальних подовжених інструментів: глибинні ранорозширювачі, освітлювачі і подовжені інструменти - маніпулятори. Хірургічне втручання при цьому виконується під безпосереднім візуальним контролем або за допомогою оптичних приладів. Мікротомія – крапкові розрізи і проколи, через які в порожнині або в глиб тканин вводять ендохірургічні інструменти (порти, освітлювачі, степлери, маніпулятори). Втручання здійснюється в штучному газовому середовищі під контролем відеосистеми за допомогою спеціальних інструментів – маніпуляторів.

Оперативний прийом – основна частина операції, що включає в себе маніпуляції на ураженому органі або тканині (резекція або видалення органа, накладення анастомозів, зашивання ран і т.д.)

Завершення операції (вихід з операції) – етап, що включає в себе відновлення цілісності тканини і шкіри, порушеної в ході оперативного втручання або знаряддям, що ранить.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 636 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)