АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Проколи черевної стінки (парацентез)

Прочитайте:
  1. В. р. черевної стінки
  2. Завдання №4. Проаналізуйте положення органів черевної порожнини щодо очеревини.
  3. Заповніть таблицю «Властивості оболонок стінки серця»
  4. Назвіть непарні вісцеральні гілші черевної частини аорти.
  5. Органів черевної порожнини»
  6. Органні гілки черевної частини аорти
  7. Основні гострі хірургічні захворювання органів черевної порожнини
  8. Під час рентгеноскоігічного дослідження органів грудної порожнини у хворого справа спостерігалась нерухомість грудочеревної перетинки.
  9. Пункція черевної порожнини (лапароцентез). __________Асистування лікареві під час процедури

Показання: аспірація вмісту черевної порожнини, накладення пневмоперитонеума з діагностичною метою, видалення асцитичної рідини, введення лікарських засобів.

Пункція черевної стінки при асциті. Пункцію черевної стінки застосовують як лікувально-діагностичний засіб.

Положення: хворий сидить на стулці зі спинкою або в ліжку. При відсутності рідини в черевній порожнині пункцію виконують у положенні хворого лежачи, на спині.

Знеболювання: місцеве 0,25-0,5 % розчин новокаїну 10 – 20 мл.

Методика: попередньо спорожняють сечовий міхур, місце для проколу розташоване по середній лінії на 3-4 см нижче пупка. Виконують місцеву анестезію, і розсікають шкіру і підшкірну клітковину протягом 1-2 см. Апоневроз підтягують нагору і вперед однозубим гачком. Для проколу черевної стінки звичайно використовують троакар, з якого після проведення інструмента в черевну порожнину витягають стилет. Асцитичну рідину випускають повільно, щоб уникнути розладів гемодинаміки. Після закінчення процедури на місце проколу накладають шов або з'єднують краї шкіри пластиром.

При багаторазових проколах пункцію черевної стінки здійснюють через нові місця, щоб уникнути можливого ушкодження припаяного органа. При цьому місце для проколу можна намітити крапкою, що розташована на кордоні верхньої і середньої третин лінії, що з'єднує пупок і ліву верхню передню ость клубової кістки.

Протипоказання: спайковий процес – спайки та рубці (у місці проколу), метеоризм (при відсутності асциту).

Можливі ускладнення: ушкодження кишечнику. При підозрі на таке ускладнення перша допомога полягає у введенні антибіотиків через голку і внутрішньом’язово. Необхідний спокій, спостереження за хворим, контроль за аналізом крові в динаміці.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 583 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)