АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІІ. Базовий рівень підготовки

Прочитайте:
  1. V. Орієнтована карта для самопідготовки
  2. Базовий рівень підготовки
  3. Базовий рівень підготовки
  4. Базовий рівень підготовки
  5. Базовий рівень підготовки
  6. Базовий рівень підготовки.
  7. Базовий рівень підготовки.
  8. Вихідний рівень знань
  9. Відсоток пацієнтів, яким було визначено рівень глікозильованого гемоглобіну протягом звітного періоду.
  10. Відсоток пацієнтів, які мають цільовий рівень артеріального тиску
№п/п Назви попередніх дисциплін Отримані навики
1. Нормальна анатомія Знати будову гемопоетичних органів (печінка, селезінка, кістковий мозок), їх кровопостачання та інервацію, а також їх топографію.
2. Гістологія Мати уяву про клітинну будову органів гемопоезу – печінки, селезінки, кісткового мозку; морфологічні характеристики клітин еритрону різних класів та зрілих еритроцитів, в нормі та при різних видах анемій.
3. Біохімія людини Мати уяву про обмін заліза, вітамінів В9 та В12, їх роль в гемопоезі та негемопоетичні функції; знати етапи синтезу гемоглобіну, а також етапи його деградації та метаболізм білірубіну.
4. Нормальна фізіологія Знати нейроендокринні механізми регуляції процесу гемопоезу.
5. Патологічна фізіологія Мати уяву про анемію; знати етіопатогенетичну класифікацію анемій, а також класифікації за морфологічними характеристиками еритроцитів та регенераторною здатністю кісткового мозку; основні лабораторні характеристики різних видів анемій.
6. Фармакологія Знати механізм дії, покази та протипокази основних лікарських засобів, які використовуються в лікуванні різних видів анемій та вміти їх виписувати в формі рецептів.
8. Пропедевтична терапія Демонструвати навички та вміння з обстеження пацієнтів з анемією (збір скарг, анамнезу захворювання та життя, об’єктивне обстеження шкіри, лімфатичних вузлів, дихальної, серцево-судинної, сечовидільної систем, шлунково-кишкового тракту; вміти аналізувати дані додаткових методів обстеження)

 

IV. Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття.

4.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін Визначення
Сидеропенічний синдром Синдром, пов'язаний з дефіцитом тканинного заліза.
Симптом Пламера - Вінсона Симптом сидеропенічного синдрому, що полягає в дисфагії за рахунок сухості слизових;
Гунтеровський язик Малиновий, гладенький, з атрофічними сосочками, можливо географічний, язик з суб’єктивним відчуттям печіння, болю, затерпання. Характерний як для залізодефіцитної, так і для В12 –дефіцитної анемії.
Ангулярний стоматит Запалення в куточках рота.
Фунікулярний мієлоз Дистрофія, дегенерація нейронів, демієлінізація нервових волокон бокових та задніх спинно – мозкових стовпів, що виникає на фоні дефіциту вітаміну В12.
Сидероахрестична анемія Анемія, що характеризується високим вмістом заліза в крові з одночасним порушенням його використання клітинами еритрону внаслідок порушення синтезу гема (хронічна чи гостра інтоксикація свинцем чи бензином, порфірії).
Апластична анемія Анемія, що характеризується значним звуженням всіх паростків кровотворення в кітковому мозку (панмієлофтіз) та панцитопнією периферичної крові.
Гіпопластична анемія Анемія, що викликається тими ж причинами, що і апластична, однак має легкий чи середній ступінь важкості.
Метапластична анемія Анемія, зумовлена витісненням кісткового мозку будь – яким проліферативним процесом (метастаз раку, лейкоз, лімфогранулематоз, гранулема при аутоімунних захворюваннях, грибковий міцелій, туберкульоз, саркоїдоз).

 

4.2. Теоретичні питання до заняття:

  1. Які класифікації анемій ви знаєте?
  2. Які існують етіопатогенетичні форми анемій?
  3. Які основні причини залізодефіцитної анемії?
  4. Які основні симптоми сидеропенічного синдрому?
  5. Охарактеризуйте анемічний синдром.
  6. Перечисліть зміни в загальному аналізі крові та при біохімічному дослідженні крові у хворих на залізодефіцитну анемію?
  7. Вкажіть еволюцію клінічних та лабораторних змін при залізодефіцитній анемії?
  8. З якими анеміями слід диференціювати залізодефіцитну анемію?
  9. На які показники слід орієнтуватись під час лікування залізодефіцитної анемії?
  10. Які основні причини дефіциту вітаміну В12?
  11. Дайте клініко – лабораторну характеристику вітамін В12-дефіцитної анемії.
  12. Схема лікування В12 – дефіцитної анемії?
  13. Проведіть диференційну діагностику В12 – та фолієводефіцитної анемії.
  14. Перелічіть основні етіопатогенетичні види гемолітичних анемій.
  15. Дайте загальну клініко – лабораторну характеристику гемолітичної анемії та виділіть відмінності клінічної картини у хворих з внутрішньосудинним та внутрішньоклітинним видами гемолізу.
  16. Назвіть лабораторні особливості хвороби Міньковського – Шофара, дефіциту глюкозо – 6 - дегідрофосфату, серповидно – клітинної анемії, аутоімунних анемій.
  17. Суть прямої та непрямої проб Кумбса.
  18. Перечисліть основні причини апластичної анемії.
  19. Дайте клінічну та лабораторну характеристику апластичної анемії з вказанням особливостей спадкових форм.
  20. Проведіть диференційну діагностику апластичної анемії з гострим лейкозом, вітамін В12 – дефіцитною анемією, мієлодиспластичним синдромом.
  21. Основні підходи до лікування апластичної анемії та лікарські засоби.

 

4.3. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

1. Обстеження хворих тематичного профілю з виявленням ймовірних симптомів анемічного, сидеропенічного, жовтяничного синдромів, а також ознак враження ШКТ, неврологічних проявів за допомогою збору скарг, анамнезу, об’єктивного обстеження (закріплення попередньо вивчених практичних навичок).

  1. Провести диференціальну діагностику анемій різних генезів.
  2. Трактувати отримані дані ЗАК, біохімічних досліджень крові (в тому числі показників обміну заліза, білірубінового обміну) ЕКГ.
  3. Узагальнити всі отримані результати об’єктивного та додаткового обстеження хворого та призначити адекватну терапію з урахуванням виду анемії, ступеню тяжкості, ускладнень та супутніх станів.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 425 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)