АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клініка. Клінічні прояви зумовлені складним комплексом симптомів і синдромів з боку багатьох органів і систем

Прочитайте:
  1. Клініка
  2. Клініка
  3. Клініка
  4. Клініка
  5. Клініка
  6. Клініка
  7. Клініка
  8. Клініка
  9. Клініка
  10. Клініка

Клінічні прояви зумовлені складним комплексом симптомів і синдромів з боку багатьох органів і систем. Існує закономірність: чим менше часу пройшло з моменту введення алергену до перших проявів шоку, тим тяжча його клінічна картина.

Клінічна картина поліморфна і варіабельна. При швидкому розвитку у хворого раптово може з’явитися різка блідість шкіри, холодний піт, ціаноз обличчя, губ, тулуба, і кінцівок, зіниці розширені, він непритомніє при явищах тяжкого колапсу. Хворі скаржаться на відчуття холоду. В інших випадках хворий спочатку збуджений, потім поступово стає апатичним і впадає в кому. Можуть виникати тонічні і клонічні судоми, пульс ниткоподібний, тони серця дуже ослаблені або не вислуховуються, артеріальний тиск не визначається. У цьому разі, як правило, настає смерть.

При легшому перебігу анафілактичний шок може починатися з продромального періоду: відчуття жару з різкою гіперемією шкіри, загального збудження або навпаки – в’ялості, депресії, страху смерті, пульсуючого головного болю, шуму у вухах, стискаючого болю за грудиною. Іноді виникає свербіння шкіри, кропив’янка, алергічні набряки, гіперемія склер, сльозотеча, закладання носа, ринорея, спастичний кашель, погіршення зору. З’являється біль різної локалізації, відчуття стискання і розпирання грудної клітки, задишка. Можливі нудота, блювання, пронос, мимовільні сечовипускання і дефекація. При дальшому розвитку анафілактичного шоку слабість наростає, порушується діяльність серцево – судинної системи.

Виділяють такі клінічні варіанти захворювання: абдомінальний, колаптоїдний, церебральний, асфіксичний.

Після гострої фази настає післяшоковий період, який триває 3-4 тижні, коли можуть виникнути рецидиви та ускладнення (алергічний міокардит, гепатит, гломерулонефрит, неврит).


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 380 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)