АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні відомості про цукровий діабет.

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. А. 4.4. Клінічні критерії диференціальної діагностики коматозних станів у хворих на цукровий діабет
  3. Взаємозв'язок лікувального ефекту та механізму дії харчових волокон у хворих на цукровий діабет
  4. Добова потреба в інсуліні в дітей, хворих на цукровий діабет, залежно від віку
  5. ЕВОЛЮЦІЯ МОЗКУ ЛЮДИНИ І ПОЯВА СВІДОМОСТІ
  6. Етапи формування свідомості
  7. Загальні анемії.
  8. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ПРИЙМАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ
  9. Загальні відомості
  10. Загальні відомості про вологість та методи її вимірювання. Психрометричний метод вимірювання вологості в газових середоаищах

 

Цукровий діабет - це захворювання на все життя. Хворому доводиться постійно виявляти завзятість і самодисципліну, а це може психологічно надломити будь-кого. При лікуванні та догляді за хворими на цукровий діабет необхідні також наполегливість, людяність, обережний оптимізм; інакше не вдасться допомогти хворим подолати всі перешкоди на їхньому життєвому шляху.
Цукровий діабет – ендокринне захворювання, що розвиваються внаслідок абсолютної або відносної (порушення взаємодії з клітинами-мішенями) недостатності гормону інсуліну, в результаті чого розвивається стійке підвищення рівня глюкози в крові — гіперглікемія.

У II столітті н.е. Аретеус описував це захворювання як "витікання плоті і органів в сечу". Коли виявили, що сеча хворих діабетом має солодкий смак, до назви було додано латинське слово mellitus – медово-солодкий. За визначенням Комітету експертів ВОЗ (1985), цукровий діабет – стан, що розвивається внаслідок відносної або абсолютної недостатності інсуліну, що приводить до порушення утилізації вуглеводів, жирового і білкового обміну, виявляється хронічною гіперглікемією і ураженням судин.

Частота цукрового діабету в популяції досягає 2-5% і в останні десятиліття збільшується. У дітей до 14 років у наший країні захворюваність 28: 100 000 (від 5,5 до 68,0 у різних регіонах), в Києві – 51 на 100 000 дитячого населення. Цукровий діабет частіше виявляють у дітей від 6 до 14 років, переважно в осінньо-зимовий період.

Розрізняють два основні типи цукрового діабету – інсулінозалежний (ІЗЦД, тип I) та інсулінонезалежний (ІНЗЦД, тип II). ІЗЦД – це захворювання, яке клінічно виявляється при руйнуванні приблизно 80% бета-клітин підшлункової залози. Хворі ІЗЦД складають близько 12-15% всіх хворих цукровим діабетом і майже 100% хворих у дитинстві. Частота ІНЗЦД у дітей невідома.

Цукровий діабет виникає або при дефіциті, або при порушенні дії інсуліну. В обох випадках в крові підвищується концентрація глюкози, що поєднується з багатьма іншими метаболічними порушеннями: наприклад, при вираженому дефіциті інсуліну в крові зростає концентрація кетонових тіл.
Цукровий діабет у всіх випадках діагностують лише за результатами визначення концентрації глюкози в крові в сертифікованої лабораторії.
Пробу на толерантність до глюкози (тест на визначення концентрації) у звичайній клінічній практиці, як правило, не використовують, а проводять тільки при сумнівному діагнозі у молодих пацієнтів або для верифікації діагнозу у вагітних. Для отримання достовірних результатів пробу на толерантність до глюкози слід проводити вранці натщесерце; пацієнтові слід під час збору крові спокійно сидіти, йому забороняється курити; протягом 3 днів перед проведенням проби він повинен дотримуватися звичайну дієту. У період реконвалесценції (період одужання після хвороби будь якого типу) після захворювань і при тривалому постільному режимі результати проби можуть виявитися помилковими. Пробу проводять наступним чином: натщесерце вимірюють рівень глюкози в крові, дають обстежуваній всередину 75 г глюкози, розчиненої в 250-300 мл води (для дітей - по 1,75 г на 1 кг ваги, але не більше 75 г; для більш приємного смаку можна додати, наприклад, натуральний лимонний сік), і повторюють вимірювання рівня глюкози в крові через 1 або 2 ч. Аналізи сечі збирають тричі - перед прийомом розчину глюкози, через 1годину і через 2 години після прийому.

Результати тесту на толерантність до глюкози:
Нормальна реакція: вважається, що, якщо двогодинний рівень глюкози менше 140 мг / дл, то тоді у людини спостерігається нормальна реакція, і все, що в межах від 0-2 годин менше ніж 200 мг/дл - це норма. Діабет: при проведенні двох тестів в різні дні з високими показниками рівня,глюкози,в,крові.
Необхідність лікування при порушенні толерантності до глюкози лікар визначає індивідуально. Зазвичай літнім хворим лікування не проводять, а молодшим рекомендують дієту, фізичні вправи та зниження маси тіла. Майже в половині випадків порушення толерантності до глюкози протягом 10 років призводить до цукрового діабету, у чверті - зберігається без погіршення, у чверті - зникає. Вагітним при порушенні толерантності до глюкози проводять лікування, аналогічне терапії цукрового діабету.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 450 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)