АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клітинні процеси під час органогенезу

Прочитайте:
  1. Абсцес, флегмона (запальні та гнійні процеси на місці ін’єкції).
  2. Внутрішньоклітинні месенджери.
  3. ГЕМОКОАГУЛЯЦІЯ — ФЕРМЕНТАТИВНІ ПРОЦЕСИ
  4. Ембріогенез (процеси розвитку).
  5. Епітеліоїдноклітинні гранульоми
  6. Загальна характеристика органогенезу
  7. ІМУНОПАТОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ
  8. Інтегративні процеси в центральній нервовій системі як основа психічних функцій
  9. Клітинні стрес-білки.

На різних етапах ембріогенезу окремі клітини, групи клітин рухаються з однієї частини зародка в іншу. Переміщення можуть бути або дуже короткими, або проходити на великих відстанях. Окремі клітини мігруюють шляхом амебоїдного руху. Під час такої міграції всі клітини виглядають як мезенхімні не залежно від того, з якого зародкового листка вони походять. Прикладами міграції окремих клітин в закладках можуть слугувати клітини нервового гребеня (ектодерма), клітини – похідні сомітної мезодерми, первинні статеві клітини Amniota, що мігрують із ентодерми в статеву залозу. Рух пластів клітин – головна властивість епітеліальних клітин.

Переміщення клітин пов'язана із взаємним тиском. Є гіпотеза, що скручування нервової трубки відбується під впливом тиску сусідніх клітин. Однак вона була спростована простим дослідом: якщо ізолювати матеріал нервової пластинки від інших клітин, то він скрутиться не залежно від цього. Ті клітини, які переміщуються, проходять ряд процесів:

1. Подовження і поляризація клітин (мікротрубочки збираються в пучки і певним чином розміщуються в клітині). Поляризовані клітини здатні до скорочення;

2. Скорочення поверхневих ділянок ділянок клітин. У ланцетника клітини вегетативного полюсу бластули переміщуються у бластоцель за рахунок скорочення поверхневих ділянок. За рахунок тиску стінок пласт клітин прогинається всередину. Є думка, що скорочення клітин відбувається зверху донизу, від полюсів до центру. У ланцетника і голкошкірих вегетативний пласт дещо сплощений і ледь прогнутий в сторону бластоцеля. Тиск від полюсів до центру спричинює тиск на бічні стінки, але вони не піддаються йому, і клітини прогинаються у бластоцель. Це явище називають полярним скороченням. Скорочення клітин призводить до переміщення матеріалу, відбувається за рахунок мікрофіламентів (скоротливі білки актин і міозин).

3. Рух клітин, переміщення. Рух може бути амебоїдним. Клітини шикуються під зовнішнім шаром і утворюється внутрішній шар. У амфібій помічено, що в районі дорзальної губи бластопору клітини набувають колбоподібної форми. Воин розміщуються групами, здатні до активних рухів. Але відособлено не рухаються. Звужена частина клітин з'єднується з оболонкою покриву – плівкою. Кооперативний рух групи клітин призводить до переміщення клітин вглиб бластоцеля.

На тканинному рівні відкриті ростові фактори – стимулятори росту (фактори росту фібробластів, кістки, епідермісу, нервів та ін.) і його інгібітори – кейлони.

Все різноманіття утворених в онтогенезі структур досягається комбінацією таких властивостей клітин, як здатність до руху, зміна форми, проліферація, диференціальна активність генів. Для нормального розвитку необхідно, щоб клітини в достатній кількості опинились в потрібному місці, прийняли певну форму та здійснювали відповідний синтез.

Одна з найважливіших властивостей клітини – здатність сприймати сигнали, обмінюватись сигналами і відповідати на них. В цьому ключі можуть бути сприйняті та інтерпретовані саморозвиток зародка та прикладу самоорганізації груп клітин in vitro при дезагрегації частин організму. Носіями інформації можуть бути слабкі електричні струми (дистантний, безконтакний обмін информацією), неорганічні іони і навіть відносно великі молекули, які переходять з клітини в клітину.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 504 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)