АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Значення препаратів, що впливають на кров.

Прочитайте:
  1. А.3.3.4. Призначення статинів
  2. Алгоритм визначення дози інсулінопрепаратів на тлі глікемічного профілю
  3. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  4. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  5. Біологічне значення гарячки
  6. Біологічне значення залоз внутрішньої секреції
  7. Біологічне значення нервової системи
  8. Будова нервового волокна, нерва, значення міелізації. Роль синапсів, медіаторів у проведенні збудження
  9. Введення інсуліну у флакон з розчином глюкози за призначенням лікаря
  10. Виберіть із перерахованого які особливості будови слизової оболонки піхви мають значення для вироблення секрету?

Лекція № 2.

Тема: Препарати, що впливають на серце та кров.

План:

1. Препарати, що впливають на зсідання крові.

2. Коагулянти, антикоагулянти.

 

Препарати, що впливають на зсідання крові.

 

Значення препаратів, що впливають на кров.

У нормальних умовах кров знаходиться в рідкому стані, що забезпечує рух її по кровоносній системі. При інфекційних і інвазійних захворюваннях та інтоксикаціях змінюються фізико-хімічні властивості крові, що негативно позначається на обміні речовин і функції внутрішніх органів. При цьому важливе біологічне значення має швидкість зсідання крові. Вона може бути прискореною або сповільненою. Кожний із цих процесів має свої негативні й позитивні результати. Останні необхідно стимулювати залежно від конкретних умов розвитку патологічного процесу. Препарати, що прискорюють зсідання крові, називають коагулянтами, а ті, що сповільнюють цей процес, - антикоагулянтами.

Зсідання крові і утворення тромбів - складний біохімічний процес, що захищає організм від втрати крові при порушенні цілісності кровоносних судин. Цей процес здійснюється за рахунок протромбіну, що синтезується у печінці, та тромбоцитів, які прилипають до колагенових волокон країв пошкодженої судини. При руйнуванні тромбоцитів виділяється АТФ, АДФ, тромбопластин і судинозвужуючі речовини - адреналін, норадреналін, серотонін, які звужують просвіт судини. Тромбопластин під впливом кальцію і білків плазми крові з'єднується з протромбіном і утворює тромбін, що з білком фібриногеном перетворюється у нерозчинний фібрин, який закупорює просвіт судини.

Зсідання крові сповільнюється при захворюваннях, пов'язаних із зміною рівня кальцію в крові, зменшенням кількості тромбоцитів, порушеннях синтезу протромбіну, фібриногену, недостатньою активністю тромбокінази і вітаміну К. Коагулянти - це лікарські засоби, які, впливаючи на відповідні системи зсідання крові, прискорюють процес утворення фібринових тромбів, проявляючи кровоспинну дію.

Як коагулянти застосовують природні компоненти біохімічної системи зсідання крові (фібриноген, тромбін), синтетичні засоби (вікасол, амінокапронову кислоту, кальцію хлорид) та рослинні препарати із листя кропиви, трави деревію, водяного перцю. Желатина медична змінює фізичні властивості крові й, підвищуючи її в'язкість, зменшує швидкість кровообігу в судинах, що сприяє утворенню тромбів у місці травматичного пошкодження судини.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 443 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)