АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Історія розвитку реаніматології

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. Аномалії розвитку статевих органів.
  3. Аномалії розвитку.
  4. Велику роль у розвитку виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки надають
  5. Відсутність динаміки кривої фізичного розвитку
  6. Вікові особливості етапів розвиткустатевих клітин чоловіка та жінки.
  7. ВРОДЖЕНІ ВАДИ РОЗВИТКУ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ
  8. Директор Департаменту організації та розвитку
  9. Додаток №18. Провокуючі фактори розвитку гострих станів ЦД.
  10. Додаток №8. Скринінг на виявлення ризику розвитку діабетичної стопи

Спроба оживлення вмираючої людини відомі з давнього часу.

З цією ціллю застосували різні больові та теплові подразники, вливання крові тварин та людей, кровопускання, зовнішній масаж серця. Штучне дихання методом із рота в рот використовували акушери при асфіксії новонароджених. В середині 16 віку А. Везалій на тваринах застосував штучне дихання за допомогою канюлі з тростинці.

З кінця 17 віку почалося вивчення закономірностей процесів вмирання і відновлення життєдіяльності організму.

Зародження реаніматології як самостійного науково-практичного розділу медицини відноситься до середині 20 віку. Тому сприяли вивчання геморагічного та больового шоку та дихальної недостатності поранених в роки 2-й мирової війни 1939-1945, розробка заходів боротьби з дихальною недостатністю під час епідемії поліомієліту в Європі на початку 50-х років, успіхи пат. фізіології, а також суміжних дисциплін, перш за все грудної хірургії, трансплантології, анестезіології, фармакології.

В СРСР зародження і становлення реаніматології пов'язано з роботами С. С. Брюхоненко, В. А. Неговського та інш.

Реаніматологія обпирається на досягнення сучасної техніки – створення електронної апаратури, які сигналізує про порушення функцій різних систем організму, і апаратів для піддержання дихання, кровообігу, для очищення крові від шлаків та інш.

Клінічна реаніматологія розвивається в тісному зв'язку з реанімаційною службою, системою швидкої медичної допомоги, створенням спеціалізованих центрів реанімації та ІТ.

Об’єкт дослідження реаніматології – всі життєво важливі системи організму: ССС, ЦНС, дихання та інш.

Важливі проблеми реаніматології – вивчення критеріїв необо-ротності змін в організмі в перехідний період від життя до біологічної смерті і в період оживлення, шляхів профілактики і лікування термінальних станів (передагональних, агонії, клінічної смерті), різних методів подовження строків клінічної смерті (віддалення біологічної смерті), для чого застосовуються гіпотермія, ГБО, допоміжний кровообіг, штучне дихання, нові фармакологічні препарати.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 463 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)