АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Характеристика больового синдрому при стенокардії

Прочитайте:
  1. I.I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА
  2. II. Лебон и его характеристика массовой души
  3. III. Характеристика на интерна
  4. IX. Характеристика основных классов АМП
  5. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  6. А. Общая характеристика вены
  7. А.4.15. Діагностика гіперосмолярного гіперглікемічного синдрому.
  8. Алгоритм лікування геморагічного синдрому неясного ґенезу.
  9. Анатомическая характеристика
  10. Анатомическая характеристика

УКРАЇНА

ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА «ТЕРИТОРІАЛЬНЕ МЕДИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ»

ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

вул. Тамбовська, 6, м. Запоріжжя, 69057, т: (061) 236-32-23, факс 236-32-19, е-mаil: zptmocentr@gmail.com

Код ЄДРПОУ 38563265

«ПОГОДЖЕНО» Директор Департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації _______________ Мотовиця Н.Я. «_____»_______________ 2014 р. «ЗАТВЕРДЖУЮ» Директор КУ «ТМО «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ЗОР _____________ Конаков С.Ю. «____»_________________ 2014 р.

ЛОКАЛЬНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ

ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

 

СТЕНОКАРДІЯ

Підготувала Труба Т.В.
Юрчак Ю.В.

 

 

Нозологічна одиниця: СТЕНОКАРДІЯ

Код МКХ 10:

 

I.20. Стенокардiя
I.20.0 Нестабiльна стенокардiя
I.20.1 Стенокардiя з зареєстрованим спазмом судин
I.20.8 Iншi форми стенокардiї
I.20.9 Стенокардiя, неуточнена

 

ОЗНАКИ ТА КРИТЕРІЇ ДІАГНОСТИКИ ЗАХВОРЮВАННЯ  

 

Стенокардія – це клінічний симптомокомплекс, тому ретельна оцінка даних анамнезу є ключовим моментом у діагностиці стенокардії. Раннє виявлення стенокардії сприятиме своєчасному призначенню лікування і попередженню ускладнень.

 

Характеристика больового синдрому при стенокардії

Характеристика больового синдрому Особливості при стенокардії
  Умови появи   Фізичне навантаження провокує чи посилює больовий синдром. З’являється при ході, особливо при прискоренні ходи, підніманні важкості, іноді при емоційному навантаженні, після їжі, як реакція на низьку температуру повітря; при вживанні надмірної кількості кофеїн-концентрованих напоїв та паління.
Характер болі Типовий – нападоподібний біль, який стискає, даве. Біль має чіткий початок та кінець.
  Локалізація Типова – за грудиною, винятково у лівій половині грудній клітині, лівій руці. Межі локалізації болі не вище нижньої щелепи та не нижче епігастральної області. Характерний симптом Лєвіна – хворий, вказуючи на локалізацію болі, затискає руку у кулак напроти грудини.
Іррадіація   місце іррадіації може бути і місцем локалізації болю Звичайно – у ліву половину грудної клітки, у ліву руку до пальців, ліву лопатку, плече, шию. Патогномонічна – у зуби та нижню щелепу, шию. Зрідка біль може поширюватися вправо від грудини, до правого плеча, у епігастральну ділянку.
Тривалість болю Кілька хвилин, але не більше 15-20.
Умови купірування Припинення навантаження, частіше біль купірується у сидячому положенні.
Ефект нітрогліцерину протягом 1-3 хвилин.
Чим супроводжується Почуттям страху, загальної слабкості, нудотою, відчуттям нестачі повітря, гіперемією чи різкою блідістю шкірного покриву.

При стабільній стенокардії напруги спостерігається поява ангінозних нападів при фізичному навантаженні.

Стабільна стенокардія напруги має чотири функціональних класи.Функціональний клас (ФК) стенокардії визначається рівнем навантаження, при якому з'являються ознаки ішемії.

При I ФК напади стенокардії виникають при значних фізичних навантаженнях або тривалих фізичних навантаженнях. Звичайна фізична активність не викликає симптомів.

При II ФК легкі обмеження звичайної фізичної активності. Напади стенокардії провокуються звичайними фізичними навантаженнями (ході до 500м), при підйомі вгору, по східцях, при швидкій ході або при навантаженні після прийому їжі, в холодну погоду, в стані емоційного стресу, або лише протягом перших 2-х годин після пробудження.

При III ФК значні обмеження звичної фізичної активності напади стенокардії виникають при невеликому фізичному навантаженні.Стенокардія виникає при проходженні 100-200м, підйомі на 8-10 східців при нормальних інших умовах.

При IV ФК неможливість виконання будь-якої фізичної активності без відчуття дискомфорту, напади стенокардії провокуються мінімальними навантаженнями та можуть виникати в стані фізичного спокою.

 

Ознаками стенокардії є:

1. Поява типового ангінозного нападу.

2. Депресія або елевація сегменту ST ≥ 1мм за ішемічнім типом або відсутність змін на ЕКГ.

 

Виділяють СТАБІЛЬНУ ТА НЕСТАБІЛЬНУ СТЕНОКАРДІЮ.

 

При НЕСТАБІЛЬНІЙ СТЕНОКАРДІЇ відсутні типові зміни на ЕКГ та лабораторні маркери інфаркту міокарда внаслідок гострої ішемії міокарда, ступінь вираженості й тривалість якої недостатні для розвитку некрозу міокарда. До нестабільної стенокардії відносять наступні форми стенокардії:

 

1) ВПЕРШЕ ВИНИКЛА СТЕНОКАРДІЯ триває 28 днів від початку розвитку першого ангінозного нападу.

 

2) ПРОГРЕСУЮЧА СТЕНОКАРДІЯ супроводжується раптовим збільшенням частоти, тривалості, інтенсивності та ступеня важкості нападів стенокардії, що виникають при меншому фізичному або психоемоційному навантаженні, з’являються напади стенокардії спокою, а також зниження ефективності нітратів та збільшення добової потреби у нітрогліцерині (хворі можуть приймати до 30-50 таблеток за добу). Хворий повинен частіше зупинятися, повільно пересуватися, уникати підйомів, - у попередньо стабільного пацієнта на протязі короткого проміжку часу – до 4-х тижнів.

 

3) Тяжкі та тривалі напади стенокардії спокою, у тому числі напади СПОНТАННОЇ (ВАРІАНТНОЇ) СТЕНОКАРДІЇ (понад 15-20 хвилин). Спонтанна (варіантна, вазоспастична, Принцметала) стенокардія вперше описана М. Принцметалом в 1959 р. Це особлива форма стенокардії спокою, яка виникає раптово, без дії провокуючих факторів, що характеризується спазмом КА, важким больовим ангінозний приступом і значним минущим підйомом сегмента RS -Т на ЕКГ. В основі варіантної стенокардії лежить виражений спазм КА, що веде до її короткочасної динамічної оклюзії. Припинення або різке зменшення коронарного кровообігу призводить до глибокої, часто трансмуральної, ішемії міокарда, зниження локальної скоротливості ЛШ, асинергії скорочень і значної електричної нестабільності міокарда, що виявляється порушенням ритму і провідності.

 

4) РАННЯ ПОСТІНФАРКТНА СТЕНОКАРДІЯ – це ангінозні напади в спокої або при невеликому фізичному навантаженні у хворих на інфаркт міокарду, що виникають через 3-28 днів від початку його розвитку і значно погіршують прогноз захворювання.

 

ЕКГ – КРИТЕРІЇ ПІД ЧАС НАПАДУ НЕСТАБІЛЬНОЇ СТЕНОКАРДІЇ: спостерігається патологічне зміщення сегменту ST горизонтально над або під ізолінією з можливим сплощенням, двохфазним або негативним зубцем T (депресія або елевація сегменту ST ≥ 1мм).

 

Біологічні маркери в крові знаходяться на верхній межі норми або збільшуються не більше, ніж на 50 %.

 

ПРИ НЕСТАБІЛЬНІЙ СТЕНОКАРДІЇ ГОСПІТАЛІЗАЦІЯ Є ОБОВ’ЯЗКОВОЮ.

 

ДЛЯ ДИСПЕТЧЕРА ОПЕРАТИВНО-ДИСПЕТЧЕРСЬКОЇ СЛУЖБИ ЦЕНТРУ ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 498 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)