АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підшлункова залоза.

Прочитайте:
  1. Загрудинна (вилочкова) залоза.
  2. Підшлункова залоза
  3. Підшлункова залоза
  4. Підшлункова залоза, як орган внутрішньої та зовнішньої секреції, основні розлади функцій
  5. Підшлункова залоза: топографія, будова, функції.
  6. Тема 37. Печінка, жовчний міхур: топографія, будова, функції. Підшлункова залоза: топографія, будова, функції, аномалії розвитку.
  7. Шишковидна залоза.
  8. Які поверхні має підшлункова залоза?

 

Відноситься до залоз зі змішаною функцією. Ендокринної частиною підшлункової залози є острівці Лангерганса, розташовані переважно в хвостовій частині залози. Бета-клітини острівців Лангерганса утворюють гормон інсулін, альфа-клітини синтезують глюкагон.

 

Інсулін бере участь в регуляції вуглеводного обміну. Під дією гормону відбувається зменшення концентрації цукру в крові - виникає гіпоглікемія. Освіта інсуліну регулюється рівнем глюкози в крові. Гіперглікемія призводить до збільшення надходження інсуліну в кров. Гіпоглікемія зменшує утворення і надходження гормону в судинне русло.

 

Недостатність внутрисекреторной функції підшлункової залози призводить до розвитку цукрового діабету, основними проявами якого є: гіперглікемія, глюкозурія (цукор в сечі), поліурія (збільшене виділення сечі), полифагия (підвищений апетит), полідипсія (підвищена спрага).

 

Глюкагон бере участь в регуляції вуглеводного обміну. За характером своєї дії на обмін вуглеводів він є антагоністом інсуліну. Під впливом глюкагону відбувається розщеплення глікогену в печінці до глюкози. В результаті цього концентрація глюкози в крові підвищується. Крім того, глюкагон стимулює розщеплення жиру в жировій тканині.

 

Регуляція секреції глюкагону. На освіту глюкагону в альфа-клітинах острівців Лангерганса впливає кількість глюкози в крові. При підвищеному вмісті глюкози в крові відбувається гальмування секреції глюкагону, при зниженому - збільшення. На освіту глюкагону впливає і гормон передньої долі гіпофіза - соматотропін, він підвищує активність альфа-клітин, стимулюючи утворення глюкагону.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 343 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)