АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гормони статевих залоз.

Прочитайте:
  1. A.1.8 Коротка епідеміологічна інформація – загальна поширеність патології, поширеність серед окремих груп населення (віко-статевих та ін., фактори ризику, прогноз).
  2. II. Доброякісні пухлин статевих органів, ендометріоз
  3. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  4. Аномалії розвитку жіночих статевих органів.
  5. АНОМАЛІЇ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНІХ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ
  6. Аномалії розвитку статевих органів.
  7. Аномалії статевих хромосом.
  8. Будова та функції наднирникових залоз. параганглії.
  9. Визначення рівня статевих гормонів
  10. Випадіння статевих органів у жінок

 

Статевими залозами у чоловіків є сімянники. Вони відносяться до залоз зі змішаною функцією: внешнесекреторная функція - виділення чоловічих статевих клітин (сперматозоїдів), ендокринна функція - виділення чоловічих статевих гормонів.

 

До чоловічим статевим гормонам (андрогенам) відносяться тестостерон і андростерон. Вони стимулюють ріст і розвиток статевого апарату, забезпечують поява вторинних статевих ознак, забезпечують нормальне дозрівання сперматозоїдів, впливають на білковий і жировий обмін, підвищують інтенсивність обмінних процесів в організмі, відповідають за статеві рефлекси і поведінкові реакції.

 

Статеві залози у жінок - яєчники. Це залози зі змішаною функцією. Виробляють жіночі статеві клітини - яйцеклітини (внешнесекреторная функція) і гормони (ендокринна функція).

 

Яєчники виробляють жіночі статеві гормони (естроген) і прогестерон. Естрогени сприяють розвитку первинних і вторинних статевих ознак. Прогестерон забезпечує наступ і нормальний перебіг вагітності за рахунок підготовки слизової оболонки матки і зниження чутливості матки до зовнішніх і внутрішніх подразників.

 

У статевозрілої жінки кожен місяць в організмі відбуваються циклічні зміни, спрямовані на підготовку організму до можливої ​​вагітності. Зміни в яєчниках і в матці відбуваються паралельно, утворюючи єдиний статевої цикл, що триває від 21 до 32 днів (в середньому 28).

У ньому можна виділити 4 періоди:

1. преовуляторного (починається на 5-й день після початку менструації

2. овуляційний (на 14-й день яйцеклітина виходить з фолікула в черевну порожнину)

3. послеовуляціонний (починається з 1-го дня менструації; кількість естрогену і

4. прогестерону в крові знаходяться на мінімальному рівні, відбувається поступове

5. відторгнення набряклої слизової оболонки матки і вихід її назовні разом з кров'ю - менструація)

6. період спокою (практично нероздільний з послеовуляціонним періодом, з 1 по 5 день нового циклу).

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 306 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)