АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Групи крові.

Прочитайте:
  1. B. Індекс бактерій групи кишкової палички.
  2. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  3. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  4. Білковий склад плазми крові.
  5. Визначення групи крові за допомогою цоліклонів антигенів А і В
  6. Визначення групи крові за цоліклонами.
  7. Визначення групи крові у системі АВО
  8. Вітаміни групи В
  9. Вітаміни групи В
  10. Вплив алкоголю на нервову систему; утримання алкоголю в крові.

 

Класифікація груп крові за системою АВ0 заснована на наявності або відсутності на мембрані еритроцитів антигенів А і В, а в плазмі крові - антитіл α і β. Аглютинація (склеювання еритроцитів) відбувається, якщо в крові зустрічаються однойменні агглютіногени і аглютиніни (А з α або В з β).

 

І група - 0αβ (І) - в еритроцитах агглютиногенов немає, в плазмі містяться аглютиніни аіb.

 

II група - Ар (II) - в еритроцитах знаходиться агглютиноген А, в плазмі агглютинин б.

 

III група - Bα (III) - в еритроцитах виявляється агглютиноген В, в плазмі-агглютинин а.

 

IV група - ABο (IV) - в еритроцитах містяться агглютіногени А і В, в плазмі аглютиніни немає.

 

При несумісності крові донора і реципієнта виникає аглютинація еритроцитів, що веде до гемотрансфузійним шоку.

 

Група крові визначається за допомогою Цоліклонів.

 

Крім агглютиногенов, що визначають чотири групи крові, еритроцити можуть містити в різних комбінаціях і багато інших агглютіногени. Серед них особливо велике практичне значення має резус-фактор.У 85% людей в крові міститься резус-фактор, такі люди називаються резус-позитивними (Rh +). У 15% людей резус-фактор в еритроцитах відсутній [резус-негативні (Rh-) люди]. Система резус не має аглютинінів, але при переливанні резус-позитивної крові пацієнту з резус-негативною кров'ю формуються імунні антитіла до резус-антигену. При повторному переливанні вони стають причиною розвитку резус-конфлікту. Резус-негативним реципієнтам можна переливати тільки резус-негативну кров.

 

Несумісність крові по резус-фактору відіграє також певну роль в походженні гемолітичних анемій плода та новонародженого (зменшення кількості еритроцитів в крові внаслідок гемолізу) і, можливо, загибелі плоду під час вагітності.

 

Якщо мати належить до резус-негативної групі, а батько - до резус-позитивною, то плід може бути резус-позитивним. При цьому в організмі матері можуть вироблятися антирезус-аглютиніни, які, проникаючи через плаценту в кров плода, викликатимуть агглютинацию еритроцитів з наступним їх гемолізом.

Щоб уникнути імунологічного конфлікту при переливанні крові, необхідно дотримуватися наступних правил:

 

1. переливати тільки одногрупну кров

2. перед переливанням завжди проводити пробу на індивідуальну і резус-сумісність

3. на початку трансфузии проводити біологічну пробу

4. НЕ переливати великі кількості крові, при великій крововтраті відшкодовувати об'єм циркулюючої

5. крові кровезамінюючими рідинами.

 

 

Кровозамінники - розчини, які застосовуються замість крові або плазми для заміщення втраченої організмом рідини (або крові), проведення дезінтоксикації (знешкодження). Найбільш простим кровезамещающих розчином є ізоосмотіческій розчин хлориду натрію (0,85-0,9%). До плазмозамінників відносяться: колоїдні синтетичні препарати, які надають онкотическое дію (поліглюкін, желатиноль, гексаетілкрахмали), препарати, що мають реологічні властивості, тобто поліпшують мікроциркуляцію (реополіглюкін, реамберин), дезінтоксикаційні препарати (реосорбілакт, сорбілакт).

 

Переливання крові здійснюється в залежності від показань капельно (зі швидкістю в середньому 40-60 крапель на хвилину) або струйно. Під час переливання крові лікар стежить за станом реципієнта і при погіршенні стану хворого (озноб, біль в попереку, слабкість і т. Д.) Переливання припиняють.

 

Еритроцити.

 

Еритроцити мають форму двояковогнутого диска. Діаметр їх рівний 7-8 мкм. Утворюються в червоному кістковому мозку, живуть близько 4 місяців і руйнуються в печінці і селезінці. В 1л крові чоловіків міститься 4,0-5,0 х 10 ¹² / л (4,0-5,0 млн. В 1 мм 3) еритроцитів, жінок -3,7-4,7 х10 ⁹ / л (3,7 -4700000. в 1 мм 3). Підвищення кількості еритроцитів в крові - еритроцитоз, зниження - ерітропенія.

 

Функції еритроцитів:

 

* Дихальна функція виконується еритроцитами за рахунок дихального пігменту гемоглобіну, який має здатність приєднувати до себе кисень і вуглекислий газ.

* Поживна функція еритроцитів полягає в адсорбування на їх поверхні амінокислот, які транспортуються до клітин організму від органів травлення.

* Захисна функція еритроцитів визначається їх здатністю зв'язувати токсини (шкідливі, отруйні для організму речовини) за рахунок наявності на поверхні еритроцитів спеціальних речовин білкової природи - антитіл. Крім того, еритроцити беруть активну участь у згортанні крові.

* Ферментативна функція еритроцитів пов'язана з тим, що вони є носіями різноманітних ферментів.

* Регуляція рН крові - здійснюється еритроцитами допомогою гемоглобіну. Гемоглобінового буфер - один з найпотужніших буферів, він забезпечує 70-75% буферних властивостей крові.


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 363 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)