АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Оцінка стану новонародженого

Прочитайте:
  1. Вимоги до ведення і моніторингу стану новонародженої дитини під час застосування ШВЛ
  2. Виписка новонародженого з пологового стаціонару
  3. Г. Найближчого закладу охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування, де йому може бути надано необхідну безоплатну медичну допомогу відповідно до його стану.
  4. Гемолітичної хвороби новонародженого
  5. Деякі варіанти стану монополіста в короткому періоді. Визначення ціни і обсягу виробництва для мон-а.
  6. Для оцінки санітарного стану пологового будинку проведено обстеження медичного персоналу на бактеріоносійство. Які мікроорганізми особливо небезпечні для оточуючих?
  7. Етап: визначення та оцінка ознак інтенсивності (об’єктивні симптоми)
  8. Мастит новонародженого з розвитком флегмони
  9. МЕТОДИ ДОСЛIДЖЕННЯ СТАНУ СВIДОМОСТI
  10. Моніторинг стану дитини, яка дихає додатковим киснем

Стан новонародженого оцінюють за шкалою Апгар через 1, 5 та 10 хвилин після народження. Шкала передбачає оцінку за десятибальною системою п'яти показників (0-2 бали за показник): серцевий ритм, дихання, шкіряні покриви, тонус м'язів, рефлекси. Хорошим показником вважають стан новонародженого при оцінці не нижчій 8 балів, задовільним - не нижчі 7, нижчі оцінки свідчать про можливу асфіксію різного ступеня тяжкості.

За умови задовільного стану новонародженого, його викладають на живіт матері, проводять обсушування сухою пелюшкою та накривають іншою сухою пелюшкою.

Через 1 хвилину після народження здійснюють клемування й перетин пуповини. При необхідності проводять видалення слизу з ротової порожнини грушею, або електровідсмоктувачем. Одягають шапочку, шкарпетки.

Якщо стан дитині задовільний, вона укладається на груди матері і накривається разом з нею ковдрою для забезпечення умов "теплового ланцюжка". Контакт "шкіра до шкіри" приводить до активізації смоктального рефлексу дитини та сприяє раннему прикладанню до грудей (протягом перших двох годин). Після цього проводиться обробка пуповини, дитина вільно сповивається і знаходиться спільно з матір'ю.

Обов'язково проводиться спостереження в динаміці за станом дитини та породіллі, скороченням матки, характером виділень із пологових шляхів.

Обов'язковим є вимірювання температури тіла новонародженого протягом перших ЗО хвилин із записом у карту розвитку новонародженого. Необхідною умовою є виконання температурного режиму у пологовому залі, де температура має бути не менше 25°С.

Профілактику офтальмії усім новонародженим протягом першої години життя проводять із застосуванням 0,5% еритроміцинової або 1% тетрациклінової мазі.

Через 2 години після народження дитина одягається у дитячий одяг (не сповивається!) та разом з матір'ю переводиться у післяпологове відділення на сумісне перебування.

 

6. Матеріали методичного забезпечення заняття.

 

6.1. Завдання для самоперевірки вихідного рівня знань-вмінь:

1. Які можливі причини початку пологів?

2. Які моменти біомеханізму пологів Ви знаєте?

3. Що таке біомеханізм пологів?

4. Які ознаки початку пологів?

5. Скільки періодів мають пологи?

6. Які особливості в кожному періоді пологів?

7. Які Ви знаєте методи знеболювання пологів?

 

6.2. Інформацію, необхідну для формування знань-вмінь можна знайти упідручниках: / надаються основні літературні джерела з позначенням сторінок/:


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 396 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)