АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Первинний лікарський огляд новонародженої дитини.

Прочитайте:
  1. IV. Огляд громадян у медико-соціальних експертних комісіях
  2. V. ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД ХВОРОГО
  3. Б) догляд за шкірою.
  4. Використання міхура із льодом, газовивідної трубки, грілки під час догляду за хворими.
  5. Вимоги до ведення і моніторингу стану новонародженої дитини під час застосування ШВЛ
  6. Вплив гіпофізу на ріст і розвиток дитини.
  7. Деонтологія догляду
  8. До фельдшера ФАП звернулась мати з дівчинкою 4 років, яка впала з гойдалки. При огляді: відмічається розрив лівої великої статевої губи, сильна кровотеча. Дії фельдшера.
  9. Догляд за важкохворими
  10. Догляд за важкохворими та хворими в агональному стані. Поняття про вмирання організму.

Мета первинного лікарського огляду:

· Визначитися щодо наявності чи відсутності у дитини вроджених аномалій, ознак інфекції, інших патологічних станів, які потребують медичного втручання.

· Здійснити оцінку адаптації новонародженого.

· Здійснити комплексну оцінку стану новонародженого за результатами первинного лікарського огляду та з урахуванням даних анамнезу і зробити відповідні призначення щодо подальшого медичного догляду.

Організаційні умови здійснення первинного лікарського огляду новонародженого:

o якщо адаптація новонародженого в умовах контакту “шкіра-до-шкіри” перебігає без ускладнень, повний лікарський огляд лікарем-педіатром-неонатологом проводиться на теплому пеленальному столі під променевим теплом через дві години після народження дитини перед переведенням дитини в палату спільного перебування матері та дитини;

o у разі виявлення будь-яких патологічних ознак первинний лікарський огляд дитини проводиться лікарем педіатром-неонатологом негайно;

o перед оглядом дитини лікар здійснює миття рук та знезараження фонендоскопа. Фонендоскоп перед використанням треба зігріти;

o лікар, який здійснив первинний лікарський огляд, записує результати огляду в медичній документації, інформує батьків про стан здоров’я дитини на момент огляду.

Схема первинного лікарського огляду новонародженого:

Лікарський огляд новонародженого здійснюється по системно.

Показники адаптації, які необхідно визначити під час

первинного лікарського огляду

Ознака Фізіологічні показники
Частота серцевих скорочень 100-160 за хвилину
Частота дихання 30-60 за хвилину
Характер дихання Відсутній експіраторний стогін і втяжіння податливих ділянок грудної клітки
Колір шкіри і слизових оболонок Відсутній центральний ціаноз
Положення Флексорне або полуфлексорне (помірна гіпотонія)
Рухи Активні або помірно знижені (помірна гіпотонія)

Колір шкіри. Відображає успішність кардіореспіраторної адаптації. У здорових новонароджених дітей шкіра рожева (еритема новонароджених), під час крику може бути легкого ціанотичного забарвлення; еластична, вкрита родовою змазкою. Задовільний тургор м’яких тканин.

Голова та череп. Може бути брахіоцефалічна або доліхоцефалічна (залежить від положення плода у пологах). Обвід голови від 32 см до 38 см. Сагітальний шов може бути відкритим, ширина його не більше 3 мм.

Обличчя. Вигляд визначається відповідно до положення очей, носа, рота. Визначаються ознаки дизморфії.

Ротова порожнина. Оцінюють колір слизової (рожева), симетричність кутів рота, цілісність піднебіння та верхньої губи.

Очі. Звертають увагу на наявність чи відсутність аномалій розвитку та крововиливів у склери, колір склер, симетричність і розміри зіниць, можливі прояви кон’юнктивіту.

Зовнішні органи слуху. Оглядають зовнішній слуховий прохід, Фому і положення вушних раковин.

Ніс. Звертають увагу на форму носа.

Шия. Звертають увагу на наявність або відсутність кривошиї.

Грудна клітка. Симетрична, нижня апертура розвернута, хід ребер наближається до горизонтального.

Легені. Звертається увага на стан яремної ямки, міжреберних проміжків, мечеподібного відростка при диханні. при аускультації потрібно оцінити дихання за ступенем інтенсивності, висоті тону та рівномірності. Дихання симетричне перильне.

Серце. Проводиться аускультація, визначається характер тонів, наявність додаткових шумів. Частота серцевих скорочень в нормі становить 100-160 за хвилину.

Живіт. Округлої форми, приймає участь в акті дихання, м‘який при пальпації. Печінка виступає на 1-2 см з під краю реберної дуги; край селезінки може пальпуватися під реберною дугою.

Статеві органи. Статеві органи мають бути чітко сформованими за жіночим або чоловічим типом. У доношених хлопчиків яєчка повинні пальпуватися у калитці. У доношених дівчаток великі статеві губи прикривають малі.

Пахова ділянка. Пульс на стегновій артерії пальпується та перевіряється на симетричність.

Анальний отвір. Візуально визначають наявність анусу.

Кісткова система. Звертають увагу на форму кінцівок, можливу клишоногість, кількість пальців з обох сторін на руках та ногах. Розведення в кульшових суглобах повинно бути повним. Визначають наявність спино-мозкової грижі, термальних синусів.

Неврологічний статус. Поза дитини флексорна, при вертикальному підвішуванні голова по одній лінії з тулубом. Перевіряють фізіологічні рефлекси (пошуковий, смоктальний, долонно-ротовий, хапальний, Моро.

Новонародженим з малою масою тіла при народженні або при невідповідності фізичного розвитку дитини до гестаційного віку, встановленого акушер-гінекологом, необхідно визначати гестаційний вік за шкалою Балард з 12 до 36 години життя.

У разі фізіологічної адаптації новонародженого (табл.2), яка перебігає в умовах раннього необмеженого контакту матері та дитини, можливості раннього початку грудного вигодовування, відсутності вроджених вад розвитку або інших порушень в стані дитини, з врахуванням результатів лікарського огляду, дитину можна вважати здоровою на час огляду.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 735 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)