АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Показники нервово – психічного розвитку дитини першого року життя (7 – 12 міс)

Прочитайте:
  1. ANAMNESIS VITAE – АНАМНЕЗ ЖИТТЯ
  2. III. Анамнез життя.
  3. IV. АНАМНЕЗ ЖИТТЯ
  4. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  5. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  6. Анамнез життя
  7. АНАМНЕЗ ЖИТТЯ (anamnesis vitae).
  8. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  9. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  10. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
Показник Вік
           
Рухи загальні   .   Добре повзає Самостійно сідає, сидить Самостійно встає біля опори і ходить, тримаючись за неї Ходить, якщо підтримувати за руки Залазить на невисоку поверхню і злазить з неї Стоїть самостійно без опори   Ходить самостійно
Рухи руки та дії з предметами   Постукує іграшкою об іграшку, перекладає іграшки з однієї руки в другу Довго грається іграшками Поводиться з предметами (гойдає, виймає тощо) залежно від їх призначення. Відкриває, закриває коробку, вкладає один предмет у інший Ставить кубики один на інший,знімає і надягає кільце пірамідки.  
Підготовчі етапи розвитку мови   Виголошує склади багато разів (лепече) Голосно повторно виголошує різні склади Наслідує складам,які чує   Вимовляє перші слова – позначки «мама», «ав – ав», «кис – кис» Вимовляє 8 – 10 слів
Розуміння мови     На запитання «де?» знаходить предмет, який лежить у певному місці На прохання дорослого робить «ладусі», «до побачення». Знає своє ім’я. На запитання: «де?» знаходить і дістає предмет з багатьох інших іграшок. Знає назви частин тіла, дає знайомий предмет на прохання дорослого Виконує елементарні дії на прохання дорослих
Навички і уміння, виконання певних процесів П’є з чашки, яку тримає дорослий Сам тримає кірочку хліба (сухарик)   Уміє пити з чашки, легко притримуючи П’є з чашки П’є з чашки Сама бере чашку і п’є

 

Шкіра новонародженої дитини має наступні особливості:

роговий шар тонкий, базальні мембрани недорозвинені, м’язові волокна слабко виражені, добре розвинута мережа капілярів, функціонують сальні залози, недорозвинені потові залози, недосконалі захисна і видільна функції шкіри, добре виражена дихальна та синтетична функції шкіри, терморегуляція лабільна.

Підшкірна основа становить 12 % маси тіла дитини, склад її близький до жирів жіночого молока, характерні своєрідний розподіл її і порядок зникнення при схудненні. Більше жиру відкладається на обличчі (тільця Біша), сідницях, стегнах, животі, а зникає він у зворотньому порядку – в останню чергу на обличчі.

Потові залози повністю сформовані під час народження, не функціонують внаслідок незрілості центрів потовиділення. Структура залоз помітно поліпшується до 5 – 6 місяців, а функціонувати залози починають на 3 – 4 місяці життя. Сальні залози починають функціонувати під час внутрішньоутробного життя дитини. Секрет їх разом з клітинами епідерміса утворює “сироподібну” змазку, яка змащує все тіло новонародженого і полегшує проходження його через пологові шляхи. Сальні залози активно функціонують у перші дні життя дитини, після першого року життя секреція їх зменшується і знов посилюється в період статевого розвитку.

Волосяний покрів на голові новонародженого звичайно добре розвинут. Після 4 – 8 тижнів частина волосся випадає і змінюється новими. Зародкове пушкове волосся випадає.

Функції шкіри:

1. Захисна - від зовнішнього середовища (недосконала, будь - яка тріщина або подряпина є воротами для інфекції).

2. Теплорегуляція - недостатня (швидке охолодження і перегрівання)

3. Видільна – розвинута добре (виділяються продукти обміну, піт)

4. Дихальна – розвинута добре (виділення вуглекислоти і рідини)

5. Синтетична – синтез вітаміну Д з провітаміну під дією УФО.

У дітей раннього віку при оцінюванні стану шкіри відмічають еластичність і тургор. Еластичність шкіри визначають за шкірною складкою на животі, захоплюючі шкіру великим і вказівним пальцями. Якщо складка розправляється швидко – еластичність шкіри не порушена, якщо поступово – еластичність шкіри знижена або втрачена (частіше при зневодненні організму). Тургор – опір тканин, який відчувається при стискуванні пальцями шкіри і усіх м’яких тканин.

Слинні залози до 1 місяця життя недостатньо диференційовані, слини виділяється мало. Тому слизові оболонки сухі, легко травмуються. В 3 - 4 місяці залози функціонують достатньо добре, слини багато, але дитина ще не вміє її ковтати.

Кісткова система. Окостеніння, тобто заміна сполучної та хрящової тканин кістковою, починається ще у внутрішньоутробному періоді і триває до настання статевої зрілості. Кістки дитини, порівняно з дорослими, містять більше води і менше мінеральних речовин, м’які, еластичні, менш ламкі. До 2 років життя кістки за будовою наближаються до кісток дорослої людини, у 12 років вже не відрізняються від них.

У новонародженого велика голова і складає 1/4 довжини його тіла і має округлу форму. У дітей переважає мозкова частина черепу. На голові новонародженого можна промацати такі шви: лобовий, венцевий, стрілуватий або сагітальний, ламбдоподібний, тім’янососковий. Переднє тім’ячко знаходиться в місці стику вінцевого і стрілуватого швів, воно з’єднує 4 кістки: 2 лобні і 2 тім’яні. Має ромбоподібну форму, гострий кут ромба спрямований уперед, а тупий – назад. Мале тім’ячко розташоване на місці з’єднання стрілуватого і ламбдоподібного швів і має трикутну форму. Бічних тім’ячок налічується по 2 з кожної сторони. Після народження у дітей відкритими є переднє тім’ячко і шви черепа, у недоношених - і заднє тім’ячко. Бічні тім’ячка бувають відкритими тільки у глибоконедоношених дітей. Шви черепа остаточно закриваються після 2 років, закриття малого тім’ячка триває до 3 міс. Строки закриття переднього тім’ячка становлять 10 – 12 міс. Середній розмір переднього тім’ячка 2 х 2,5 см..

У новонародженого хребет спрямований, немає фізіологічних згинів. Шийний лордоз виникає у 2 міс (дитина починає тримати голівку), грудний кіфоз з’являється в 6 місяців (дитина починає сидіти), поперековий лордоз виникає після 1 року (дитина починає ходити). До 3 – 4 років з’являється характерна конфігурація хребта. Зріст хребта в довжину проходить нерівномірно – особливо інтенсивно – до статевої зрілості (у дівчат до 16 років, у хлопців – до 18 років).

У новонароджених і дітей до 6 місяців грудна клітка має форму циліндра або конуса. Ребра розташовані майже горизонтально. В кінці першого, початку другого року життя грудна клітка подовжується і з’являється фізіологічне опущення ребер. Ребра приймають більш косий напрямок, міжреберні проміжки стають більш вузькими.

Закладування зубних зачатків відбувається на 6 – 8 тижні ембріонального розвитку. Дитина народжується з зачатками молочних і постійних зубів. Показником правильності розвитку і формування кісткової системи є процес прорізування зубів, що відбувається в два етапи: поява молочних зубів і заміна їх постійними. Молочних зубів – 20, постійних – 32. Строки прорізування зубів у дітей неоднакові: перші молочні зуби (медіальні різці) починають прорізуватись у 6 міс. Це фізіологічний процес, який не спричинює захворювань. Досить постійним є порядок прорізування зубів, для молочних зубів схематично можна зобразити за такою формулою

Прав. Лів.

7 5 6 3 2 2 3 6 5 7

7 5 6 4 1 1 4 6 5 7

1 – 2 медіальні різці в 6 – 9 міс.

3 – 4 латеральні різці в 9 – 12 міс

5 перші корінні зуби в 12 – 15 міс

6 ікла в 17 – 20 міс

7 другі корінні зуби в 21 – 24 міс

Для розрахунку нормальної кількості зубів в перші 2 роки життя користуються формулою:

Кількість зубів = число місяців життя – 4

Прорізування молочних зубів закінчується у 2 роки. У 5 – 8 років прорізуються перші постійні зуби – великі корінні (моляри), а в 7 – 8 років починається заміна молочних зубів постійними, яка відбувається в тому самому порядку, що і прорізування.

М’язова система у новонародженої дитини раннього віку розвинута слабко, м’язи складають біля 25 % маси тіла дитини. У новонароджених і дітей перших місяців життя відмічається виражена гіпертонія м’язів, яка зникає в віці 2 – 2,5 міс (на верхніх) та 3 – 4 міс (на нижніх) кінцівках.

Новонароджена дитина беспомічна, не тримає голівку, не може змінити самостійно положення тіла. Розвиток статичних функцій проходить поступово.

М’язова система до 5 – 7 років розвинута недостатньо. М’язи бідні на скорочувальні білки, жири, неорганічні речовини, багаті на воду, мають добре кровопостачання, краще розтягуються, рідко розриваються. Багате кровопостачання і інтенсивний обмін сприяють швидкому вимиванню з м’язів молочної кислоти, тому функціональна активність їх у здорових дітей достатня, діти більш рухливі, порівняно з дорослими, менше втомлюються.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 839 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)