АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОРІЄНТОВНА КАРТКА ДЛЯ РОБОТИ З ЛІТЕРАТУРОЮ.

Прочитайте:
  1. V. Орієнтовна основа дії
  2. V. Орієнтовна основа дії
  3. V. Орієнтовна основа дії
  4. V. Орієнтовна основа дії
  5. V. Орієнтовна основа дії
  6. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  7. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  8. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  9. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  10. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
№ п/п Основні завдання Вказівки
1. Харківська фізіологічна школа В.П. Протопопів, І.П.Щолков, В.Я.Данилевський, Б.В.Альошин та ін.
2. Київська фізіологічна школа В.Б.Томса, С.І.Чир'єв, В.Ю.Чаговець, Н.А. Хржонщевський, І.О.Соколянський, О.О.Богомолець, П.Г.Костюк та ін.
3. Дослідження вчених-фізіологів в інших містах України Б.Ф.Веріго, К.В.Кованов, Я.Д.Кіршенблат та ін.

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

Дайте відповіді на запитання:

1. Які представники харківської фізіологічної школи Вам відомі?

2. Яким галузям фізіології присвячені основні роботи О.О.Богомольця?

3. Який внесок у розвиток фізіології зробив Н.А.Хржонщевський?

4. Завдяки яким вченим відбувався розвиток експериментальної фізіології у Києві?

5. Який внесок у розвиток ендокринології видатного вченого Я.Д.Кіршенблата?

 

 

Тема: ««Теорія нервізму» І.М. Сєченова та І.П. Павлова»

 

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ

Розвиток фізіології тісно пов'язаний з іменами видатних фізіологів І.М. Сєченова і І.П. Павлова. Відкриття, зроблені цими великими вченими, увійшли в науковий фонд світової медицини.

 

ФОРМУВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ЦІЛЕЙ

ЗНАТИ внесок робіт І.М. Сєченова і І.П. Павлова у розвиток світової фізіології.

ВМІТИ пояснювати зміст «теорії нервізму».

 

ЗМІСТ ТЕМИ

Надзвичайно важливі відкриття були зроблені І.М. Сєченовим у галузі фізіології центральної нервової системи. І.М. Сєченов був першим фізіологом у світі, який теоретично обґрунтував, що психічна діяльність людини відбувається рефлекторно, а не на основі духовного початку. В 1863 р. була опублікована його знаменита праця "Рефлекси головного мозку", в якій учений стверджує, що наше мислення, духовне життя закономірно формується під впливом зовнішнього середовища і мозок є органом, який відображає ці впливи. Наше психологічне життя – це закономірний підсумок умов виховання, дії середовища та генетичних факторів.

І.М. Сєченов теоретично обґрунтував механізми мозкової діяльності.

І.П. Павлов розробив метод умовних рефлексів, який дозволяє експериментально досліджувати фізіологічні механізми, що лежать в основі психічної діяльності і поведінки. Метод об'єктивного вивчення поведінкових реакцій, введений ІЛ. Павловим, створив нову науку – фізіологію вищої нервової діяльності. Ця наука є теоретичною основою для розуміння сутності механізмів психічної діяльності людини.

І.П. Павлов уперше в історії науки показав вплив слова на психіку людини і стан нормального функціонування фізіологічних систем організму. Слово – це система сигналів, яка закономірно змінює психіку, поведінку, функціонування органів. І.П. Павлов вклав у руки медика могутню зброю в боротьбі за здоров'я людини, надавши йому можливість правильно користуватись словом як мораль­ним впливом на людину для успішного лікування.

Ідея нервізму – це визнання провідної ролі нервової системи в регуляції функцій. Вона пронизує всі дослідження І.П. Павлова.

Майже 20 років І.П. Павлов присвятив вивченню фізіології травлення. Його роботи в цій галузі фізіології були оцінені на світовому рівні: вчений був нагороджений Нобелівською премією.

Запропоновані Павловим методи накладання фістул на різні відділи шлунково-кишко­вого тракту сприяли видатним відкриттям у галузі травлення.

Великими відкриттями І.П. Павлов збагатив фізіологію кровообігу. Він описав закономірності, пов'язані із саморегуляцією артеріального тиску, відкрив симпатичний підсилювальний нерв серця, підтвердив адаптаційно-трофічну дію симпатичних нервів на міокард.

І.П. Павлов завжди турбувався про молодь. Він залишив лист – науковий заповіт молоді. Великий учений писав: "Що б я хотів побажати молоді?

По-­перше, послідовності. Ще на початку своєї роботи привчіть себе до суворої послідовності в накопиченні знань. Вивчіть ази науки, перш ніж зійти на її вершину. Ніколи не беріться за наступне, не засвоївши попереднього.

По-друге – скромності. Ніколи не думайте, що ви вже все знаєте. І як би високо не оцінювали Вас, завжди майте мужність сказати собі: я неук. Не дозволяйте гордині заволодіти вами. Через неї ви будете чинити опір там, де потрібно погодитися, через неї ви відмовитеся від корисної поради і дружньої допомоги, через неї ви втратите міру об'єктивності.

По-третє – пристрасті. Пам'ятайте, що наука вимагає від людини всього її життя. І якби у вас було два життя, то їх би не вистачило вам. Значного напруження і великої пристрасті вимагає наука від людини. Будьте пристрасні у вашій роботі і у ваших пошуках".

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 426 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)