АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Мітоз (непряме ділення)

Прочитайте:
  1. C. Біологічне значення мітозу і мейозу.
  2. Ендомітоз і політенні хромосоми
  3. Мітоз, біологічна роль
  4. Мітоз. Його регуляція. Значення дослідження мітозу для біології та медицини.
  5. Мітоз. Основні фази.

Мітоз (рідше: каріокінез або непрямий поділ) (від грец. mitos — нитка) — найпоширеніший спосіб поділу ядра, за якого клітина розподіляє два ідентичні набори хромосом, утворені внаслідок реплікації ДНК, кожен до нового ядра. Біологічне значення мітозу полягає у збереженні сталості каріотипу багатоклітинного організму і виду в цілому під час нестатевого розмноження. Мітоз складається з чотирьох фаз які добре показані добре показані на рис.1.4.

Рис1.4. Схема клітинного поділу шляхом мітозу. Показано дві пари гомологічних хромосом

На першій стадії мітозу – профазі відбувається конденсація хроматид, а також дозрівання двох центросом (структур, що складаються з двох центріолей кожна), формування веретена поділу та приєднання ниток веретена до хромосом (рис. 1.4.). Наприкінці профази центросоми розходяться до полюсів клітини.

Друга стадія мітозу – метафаза — одна зі стадій мітотичного поділу клітини. Протягом метафази ядерна мембрана руйнується і утворюється веретено поділу, а хромосоми прикріпляються до його центру. У метафазі виділяють 2 періоди: метакінез — хромосоми зосереджуються в екваторіальній області веретена поділу клітини, утворюючи так звану екваторіальну пластинку (існує ряд гіпотез про механізм метакінезу, описані траєкторії руху хромосом, складені карти шляхів центромер і плечей хромосом), і власне метафаза — встановлюються зв'язки між хромосомальними нитками веретена і центромерами, відбувається роз'єднання хромосом на хроматиди. Після метафази у процесі мітозу відбувається стадія анафази.

Наступна, третя, фаза називається анафазою. Анафаза починається з роз’єднання центромер, після чого сестринські хроматиди, які тепер уже називаються дочірніми хромосомами, рухаються до полюсів.

Під час останньої, четвертої фази – телофази починається формування ядерних мембран і деконденсація хромосом. Закінчується телофаза (і сам мітоз) цитокінезом розділенням двох дочірніх клітин.

По закінченні мітозу клітина, що буде ділитися далі, вступає у фазу G1 клітинного циклу (її можна розглядати як пререплікативну), а остаточно диференційована клітина, для якої цей мітоз став останнім, у фазу G0 (рис. 1.3.). Результатом мітозу є дві ідентичні клітини з двома ідентичними диплоїдними наборами хромосом.

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1005 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)