АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Промивання шлунка за допомогою зонда.

Прочитайте:
  1. V. Забезпечення первинною медичною допомогою не прикріплених осіб
  2. Будова та функції шлунка. Особливості будови стінок шлунка.
  3. ВАДИ РОЗВИТКУ ШЛУНКА ТА КИШЕЧНИКУ
  4. Вигодовування за допомогою зонда (разові, постійні - назогастральні. назодуоденальні).
  5. Види хрящів. Способи сполучення кісток у скелеті людини за допомогою хрящової тканини. Приклади.
  6. Визначення глюкози в сечі за допомогою глюкотесту
  7. Вимоги щодо знезараження води в колодязі за допомогою дозуючих патронів
  8. Виразкова хвороба шлунка
  9. Виразкова хвороба шлунка
  10. Виразкова хвороба шлунка

Промивання шлунку проводиться при гострому отруєнні, за­хворюваннях органів травлення з накопиченням в шлунку недоброякісної їжі, слизу і т. ін. Промивні води збирають і відправляють в лабораторію. Промивають шлунок за допо­могою товстого зонду та без нього. Беззондовий спосіб ви­користовується для дітей дошкільного і шкільного віку. Діти випивають велику кількість води, поки не з’явиться блюван­ня, процедура повторюється до отримання чистих промив­них вод.

Дітям молодшого віку промивання шлунку прово­диться тільки за допомогою зонда.

Для проведення зондового промивання шлунку необхідно підготувати зонд, на сліпому кінці якого є два бокових отвори. Зонд за допомогою скляного перехідника з’єднається з гумовою трубкою довжиною приблизно 70 см. Необхідні також роторозширювач, скляна лійка, таз для промивних вод, відро з чистою водою, клейон­частий фартух, гумові рукавички.

Дітям першого півріччя можна користуватися зондом товщиною 0,5 см, дітям 1 року і стар­ше — 1 см.

Механізм промивання шлунку грунтується на принципі сполученних посудин. Помічник одягає клейончатий фартух, сідає і фіксує но­ги дитини між своїми ногами. Одною рукою він утримує руки і тулуб пацієнта, притиснувши його до себе, другою рукою тримає голову.

Якщо дитина не відкриває рота, великим і середнім паль­цями натискають на обидві щоки. Швидко вводять роторозширювач або штапель, який обгортають марлею, і розкрива­ють рота. Переварений, теплий і вологий зонд, кінець якого змазують вазеліновим маслом або змочують водою, вводять в рот і просувають за корінь язика до задньої стінки глотки. Потім хворий робить ковтальний рух, і зонд просувають у стравохід, а потім у шлунок. Під час зондування хворий по­винен рівно і глибоко дихати.

Щоб визначити, на яку глибину треба ввести зонд, вимі­рюють відстань від різців до пупа та додають ширину 3-4 зімкнутих пальців руки і роблять відмітку на зонді.

На вільний кінець зонда надівають велику скляну лійку і опускають нижче колін хворого. В лійку наливають біля 500 мл води (температура 22-24°С) потім поступово підні­мають догори, на 25 см вище рота, поки майже вся рідина не надійде в шлунок. Коли в лійці залишаєтся мало води, її швидко опускають нижче колін хворого. Настає зворотна течія рідини із шлун­ка в лійку. Лійку при наповненні перевертають і виливають промивні води в таз. Так роблять кілька разів — до чистих промивних вод. При значному накопиченні слизу в шлунці рекомендують промивання теплим соляно-лужним розчином (1 ст. ложка соди і 1 ст. ложка кухонної солі на 3 л води). Можна промивати мінеральними водами: Єсентуки-4, Смирновська та ін. При отруєннях для нейтралізації яду під час промивання в шлунок вводять антидот.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 472 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)