АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Протипухлинні засоби

Прочитайте:
  1. Адренергічні засоби
  2. Адреноблокуючі засоби.
  3. Адреноміметичні засоби непрямої дії.
  4. Адреноміметичні засоби прямої дії.
  5. Адсорбуючі засоби.
  6. Алкілювальні засоби.
  7. АНАЛЬГЕЗУЮЧІ ЗАСОБИ
  8. Анальгетичні засоби
  9. АНАЛЬГЕТИЧНІ ЗАСОБИ
  10. Анальгетичні засоби.

БАД Катранол відкрито рекламують, як лікувальний препарат, лише зазначають, що це БАД.

На сайтіunis.com.uaє інформація про те, що БАД «Катранол» нібито має «вплив» на ракові пухлини.

«Катранол +» Натуральна харчова добавка з жиру печінки чорноморської акули катран для дітей і дорослих.

Містить: комплекс алкілгліцеролов, поліненасичені жирні кислоти (ω-3), натуральні жиророзчинні вітаміни А, D2, Е.

Механізм впливу:

Володіє онкопротекторним і радіозахисним дією;

Благотворно впливає на імунну та систему кровотворення;

Має протизапальну дію;

Профілактика шкірних і очних хвороб, рахіту у дітей;

Поліпшать засвоєння кальцію і магнію клітинами;

Знижує рівень холестерину і тригліцеридів у крові;

Відноситься до категорії «внутрішньої косметики».

Форма: Упаковка Обсяг: 100 капсул по 0,4 г.

 

Висновок: Лікування ракових пухлин повинно проходити тільки під наглядом лікаря!!!

 

Висновок

 

Виділено кілька проблемних питань:

· Відсутність чіткого регламенту змісту різних компонентів у складі БАД, недостатня вивченість їх дії, а отже, існування добавок з непідтвердженою ефективністю.

· Відсутність досліджень в області фармакокінетики БАД: можливість інактивації діючих речовин при травленні, неповного всмоктування і засвоєння.

· Побічні дії, які чинять входять до складу БАДів компоненти, особливо при тривалому безконтрольному застосуванні. Прикладів безліч. Звіробій пролонгує дію анестетиків, а значить повинен скасовуватися при майбутньому наркозі. Гінкго білоба знижує згортання крові, тому небезпечний для вагітних, а також для тих, кому належить операція. М'ята при застосуванні вагітними загрожує викиднями. Сенна зневоднює організм і викликає атонію кишечника. Женьшень, що входить до складу великого числа БАДів «тонізуючому групи», протипоказаний при гіпертензії і тахікардії

· Недостатня вивченість сполучуваності вхідних компонентів

· Непередбачувана взаємодія БАДів з іншими лікарськими засобами, які приймає людина

·

Федеральна служба з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини виявила наступні порушення при виробництві та обігу БАД:

· реалізація біологічно активних добавок до їжі, в тому числі в аптечній мережі, без супровідних документів - реєстраційних посвідчень (або санітарно-епідеміологічних висновків) та посвідчень про якість та безпеку (на кожну партію продукції);

· невідповідність інформації на етикетці, погодженої при реєстрації, вимогам чинного законодавства;

· невідповідність продукції за змістом основних біологічно активних речовин, декларованих виробником у технічній документації, на етикетках;

· різні порушення при рекламі БАД;

· порушення умов реалізації БАД.

 

Біологічно активні добавки - дуже важлива і корисна складова здорового способу життя, що дозволяє при грамотному використанні уникнути багатьох проблем зі здоров'ям або зменшити їх вираженість. Чималу роль у цьому відіграє широке застосування лікарських рослин в якості компонентів БАД.

Важливо пам'ятати, що БАД - це не ліки. Вони не роблять терапевтичного ефекту на організм. Основна їх роль - заповнення нестачі поживних речовин і мікронутрієнтів в організмі.

Основною проблемою БАД на сьогоднішній день є питання забезпечення їх належної якості. Основні напрямки його рішення - посилення контролю на всіх етапах виробництва і реалізації. Також дуже важливим є проведення науково-дослідних робіт, клінічних випробувань БАД. Ще одна актуальна проблема - навчання медичних працівників в області нутриціології. Мені здається, що вирішення цих проблемних питань зробить використання БАД буде безпечним і ефективним.

 

Проте, певне, головна проблема біодобавок — некоректна реклама та необ’єктивна інформація. Досить часто несумлінні виробники та продавці БАДів приписують своєму товару неіснуючі властивості: нібито вони виліковують цукровий діабет, гепатит, атеросклероз, інсульт й інфаркт. А насправді біодобавки, на відміну від лікарських препаратів, призначені для вживання здоровими людьми для підтримки певних функцій організму, під час відновного періоду після хвороби, а також у комплексному лікуванні. Під час хвороби ці речовини можна призначати тільки як доповнення до основної терапії, але в жодному разі не як засіб монотерапії.

Деякі компанії, намагаючись обійти сферу дії законодавчих положень, що регулюють оборот лікарських засобів, у рекламних заявах указують на явно лікарські властивості продукції, проте формулювання про її призначення настільки двозначні, що важко вирішити, до якої категорії вона належить. Ось приклади таких заяв: «старанно підібране поєднання ліпотропних інгредієнтів, що окислюють (спалюють) жири», «пігулки попередників гормонів», «стимулює кровообіг», «у тисяч постійних споживачів підтримує регулярне очищення внутрішніх органів» тощо.

Інколи виробники вказують, що репрезентовані ними харчові добавки не є лікарськими засобами, але при цьому, як правило, наводять роз’яснення типу «проте користь від них значною мірою цілком порівнянна з ефектом впливу найкращих ліків, причому без будь-яких

Купуючи БАД, будь-який споживач повинен розуміти й те, що написи на кшталт «рекомендовано таким чи таким шановним інститутом (асоціацією)» часто говорять лише про те, що засіб пройшов стандартний набір перевірок. Й аж ніяк не про те, що фахівці установи, що проводила дослідження, настійливо рекомендують саме цей засіб для вживання.

В Україні біологічно активні добавки вважаються харчовими продуктами спеціального призначення, які також одержують лише санітарно-гігієнічний сертифікат. Тобто їх тестують на вміст токсичних елементів (свинцю, миш’яку, кадмію, ртуті), пестицидів (гексахлорциклогексан, ДДТ і його метаболіти, гептахлор, алдрин), радіонуклідів (цезій-137, стронцій-90), а також за мікробіологічними показниками (Е.Coli, S. Aureus, сальмонели, дріжджі, плісені). Проте в нас немає єдиного нормативного документа, у якому було б зібрано всі необхідні вимоги до таких продуктів, немає класифікації БАД.

Експертизу по суті, що визначає, наскільки заявлене зілля відповідає тому, що вказано на етикетці, у нас практично ніхто не проводить. У списку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації, БАДів немає. Відповідний закон, що регламентує ідентифікацію біологічно активних добавок, є, підготовлено й проект постанови Кабміну, якою встановлюється порядок ідентифікації харчових продуктів і продовольчої сировини. Проте останній ось уже кілька місяців «порошиться» в архівах Мінздоров’я. Більше того, у лютому минулого року в Україні створено постійно діючу комісію, що визначатиме належність композицій до лікарських засобів чи іншої категорії продукції (біологічно активні добавки до їжі, спеціальні харчові продукти й засоби, що використовуються для профілактики й боротьби зі збудниками хвороб або паразитами, косметичні засоби тощо), що подається на реєстрацію в МОЗ.

Хоча проблема не тільки в законодавстві. Сьогодні в нас немає і технічної можливості для проведення якісної експертизи тієї чи тієї добавки: сяк-так ми визначаємо лише речовини, вказані в Держстандартах.

Тим часом клінічні випробування в багатьох випадках украй необхідні. У деяких біологічно активних добавок взагалі не ідентифіковано діючі начала, а вживають їх зазвичай у період, коли «треба підтримати організм» — під час загострення хронічного захворювання, до й після хірургічного втручання, у період вагітності тощо, тобто тоді, коли людина, як правило, приймає також інші медикаменти. Чи сумісні китайські тонізуючі таблетки, скажімо, з американськими антибіотиками — невідомо. Проте деякі напрями несумісності препаратів уже виявлено. Приміром, звіробій не можна вживати тим, хто п’є оральні контрацептиви та протисудомні засоби.

 

Небезпека БАДів - у їхньому складі. Там концентрати різних рослин і мінералів, які після вживання перенасичують організм. Страждає ендокринна система, серце, нирки, нерви. Щоб убезпечитись від побічних ефектів, треба про них знати. А власне лікування варто доручати професійним медикам.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 456 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)