АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

БАД , що застосовуються для схуднення

Прочитайте:
  1. Вагітна, 7 тиж. вагітності, скаржиться на нудоту, блювання до 5 разів на добу, схуднення. Який діагноз повинна поставити акушерка ФАПу?
  2. Препарати кальцію, які застосовуються для ремінералізуючої терапії карієсу
  3. Препарати, що застосовуються при тахіаритміях
  4. Які застосовуються у вірусології

Black spider 25 ephedra от Cloma Pharma з екстрактом ефедри. Даний препарат є найбільш потужним з усієї лінійки спортивних препаратів для зниження ваги, вироблених Cloma Pharma. Продукт протестований провідними спортивними дієтологами і фармакологами США, має безліч патентів та відгуки про даний препарат виключно позитивні. До складу входять тільки рослинні компоненти - це продукт натурального походження. Складається з синергічної суміші сильнодіючих компонентів, в основі якої лежить комбінація ЕКА: екстракт ефедри + кофеїн + аспірин. Крім того тут присутні інші високоефективні витяжки та екстракти рослин.

Для посилення ефекту додані екстракт гуарани, йохимбе, зеленого чаю, женьшеню, кореня імбиру, білої кори верби, гарцинии Cambogia, теобромін, синефрин. Комплекс ЕКА є найпотужнішим стимулятором метаболічних процесів і найсильнішим термогеником. З одного боку, він посилює жировий метаболізм, сприяючи перебудови організму на постачання енергією за рахунок процесів окислення жирних кислот. З іншого - збільшується температура тіла, в умовах якої жир «горить» краще.

Ефедра - кофеїн - аспірин не тільки прискорює метаболізм і підвищує температуру тіла, але і пригнічує апетит, перешкоджає відкладенню тригліцеридів у жирові клітини. Придушення апетиту пов'язано з дією ефедри (і посилено сінефріном). Кофеїн також впливає на жировий обмін, але трохи інакше: він стимулює ліполіз, тобто процес розщеплення вже накопичених жирових відкладень. Плюс - посилюється вироблення адреналіну, найсильнішого руйнівника жиру.

Висновок:

Найбільше жертв зібрали добавки, що містять рослину ефедру, — 900 ускладнень і 44 смерті. І це лише офіційні дані. Ефедра (а вона має понад 20 назв і «впізнати» її може тільки фахівець) у великих дозах викликає порушення серцевого ритму, запаморочення, безсоння, блювоту, головний біль, почервоніння шкіри, підвищує цукор у крові, загострює серцеву недостатність. Ефедра протипоказана хворим на діабет, глаукому, гіпертонію, а також пацієнтам із порушенням функції щитовидної залози. До того ж тривалий прийом ефедри викликає залежність. У спеціальній літературі описано випадки летального результату внаслідок застосування харчових добавок, що містять цей компонент.

В Україні перевірка 37 видів пігулок для схуднення виявила, що в 22 із них містяться психотропні й сильнодіючі речовини. У деяких препаратах виявлено речовини, експорт й імпорт яких дозволено тільки для підприємств. На ринок, вважають представники товариства споживачів, під виглядом БАДів часто надходять небезпечні речовини, які містять сполуки, що викликають звикання.

 

Українці повинні бути пильними. Приміром, у буклеті однієї компанії, що випускає засіб для лікування артриту, рекламуються препарати для зниження ваги. У їхньому складі виявлено піколінат хрому, який може мати канцерогенну дію, а також гуарану, у якій кофеїну вдвічі-втричі більше, ніж у каві. Тож приймаючи її, слід враховувати можливі небажані наслідки — порушення серцевого ритму, знервованість, надмірна збуджуваність, судоми, подовження часу кровотечі (тобто її не можна давати хворим, що мають проблеми зі згортанням крові). Відомі випадки негативної взаємодії цього препарату з низкою продуктів, приміром, із грейпфрутовим соком.

В «активі» компанії є також інші широко відомі своїми негативними властивостями препарати. Скажімо, з кори африканського дерева йохімбе. За ідеєю, він повинен стимулювати приплив крові в ділянку таза та виділення чоловічого статевого гормону тестостерону. Можливо, цей ефект справді має місце, але водночас йохімбе підвищує знервованість, викликає головний біль, блювоту, розлад травлення та посилює серцебиття.

Ще один препарат — «Акулячий хрящ». Недавно американський часопис клінічної онкології опублікував результати випробувань цього засобу на 60 хворих на різні форми раку у важкій стадії. За три місяці в жодного з добровольців пухлина навіть не зменшилася, а декотрі померли, так і не дочекавшись завершення дослідження.

Без тіні сумніву заокеанські виробники рекомендують спеціальні добавки для хворих на діабет, вітамінно-мінеральні комплекси для вагітних, добавки матерям, що годують, як пишеться в анотації, «для забезпечення в дітей нормального розвитку мозку». Це при тому, що продукція компанії не проходила клінічних випробувань, отже й не тестувалася на можливість вживання вагітними й матерями, що годують.

 

Заборонено використовувати в біодобавках препарати з трав, що містять «германдер» — також популярний інгредієнт сумішей для схуднення (рішення ухвалено після того, як у Німеччині зареєстрували 26 випадків розвитку некрозу печінки після прийому препаратів на його основі), тиратрикол (гормон щитовидної залози, спроможний спровокувати інсульт, серцеві напади, викликати безсоння, про що не говориться в доданій до нього інструкції).

 

Небезпечними можуть бути й цілком звичні речовини. Ми завжди вважали, що від алое (має понад 50 інших найменувань) немає нічого, крім користі. Але річ у в тому, що в ньому містяться речовини (антраноїди), що мають канцерогенні властивості. Існує величезний перелік побічних ефектів унаслідок прийому цієї рослини в складі харчових добавок: порушення електролітного балансу (зниження в сироватці крові калію та кальцію), гепатити, ураження нирок, спазми, діарея, м’язова слабкість тощо. До того ж зафіксовано цілий перелік протипоказань хворим, що страждають на хронічні запори, запальні захворювання кишечника, атонію, нефрити. БАДи, що містять алое, категорично протипоказані дітям до десяти років, вагітним і жінкам у період лактації.

Зареєстровано побічні реакції і від застосування препаратів, що містять м’яту: нудота, блювота, судоми, ураження печінки, нирок і навіть летальні фінали. А ми знаходимо харчову добавку, у складі якої є і м’ята. Причому пропонують її... вагітним жінкам! Слід бути обережними і з харчовими добавками, що містять звіробій і женьшень: обидва препарати спроможні провокувати підвищення артеріального тиску, в окремих випадках викликати запаморочення, вагінальні кровотечі тощо.

Дуже обережно треба поводитися з дієтичними чаями, до складу яких зазвичай входять сена, алое, ревінь, жостір, касторова олія. Чай виводить шлаки, але водночас він виводить і калій, що загрожує роботі серця. При цьому рідко до якої добавки додається застереження про те, що її не можна застосовувати в тому чи тому випадку.

Екстракт деревію (Achillea millefolium) відомий як шлунковий засіб, використовується у вигляді лікарського препарату і БАД до їжі - «Ахіллан» - при гастриті і виразковій хворобі шлунка. Проте експериментально встановлено, що екстракт деревію знімає також спазми кишечника і при цьому володіє м'яким послаблюючийефект, причому на всьому протязі кишечника. На відміну від традиційних проносних засобів (сени, крушини), які, подразнюючи кишечник, звільняють тільки його нижні відділи, викликаючи колікообразние болі в тонкому кишечнику.

 

Хвощ польовий (Equisetum arvense L), який входить до складу добавки «Уролізин», - відома лікарська рослина, рекомендований при захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів як протизапальний і сечогінний засіб. Експериментальними дослідженнями встановлено, що екстракт хвоща дійсно має виражену діуретичну дію, але при цьому даний ефект не супроводжується виведенням з організму солей калію і натрію, що є його великою перевагою перед синтетичними діуретиками - фуросемідом, гипотиазидом, діакарб.

 

Крім того, сировиною для БАД є лікарські рослини, використовувані в народній медицині. Їх склад зазвичай мало вивчений. Прикладами можуть служити сабельник болотний (Comarum palustre), курильське чай (Potentilla fructicosa), овес звичайний (Avena sativa), Соняшник клубненосний (Helianthus tuberosus L) і безліч інших. При цьому створені на їх основі БАД до їжі повинні піддаються експериментальним фармакологічним дослідженням на ефективність і нешкідливість, а потім клінічних випробувань.

Експериментальне дослідження лікарських рослин, які використовуються в народному лікуванні, дозволяє виявити нові, раніше не відомі для них фармакологічні властивості. Так, манжетка звичайна (Alchemilla vulgaris L), яка входить до складу добавок «Венорм» і «Кліматон», в народній медицині використовується як протизапальний засіб. У процесі дослідження було встановлено, що екстракт манжетки має виражену ГЕМОРЕОЛОГІЧНИХ дією, т. Е. Здатний зменшувати в'язкість крові, що дуже важливо для лікування хворих, що перенесли інфаркт міокарда, а також страждають стенокардією та іншої серцево-судинною патологією.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 451 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)