АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Функцiї середнього мозку

Прочитайте:
  1. D. Оболонки мозку
  2. Аналітико-синтетична діяльність кори головного мозку
  3. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  4. Анатомічна будова та функції проміжного мозку.
  5. Анатомія спинного мозку
  6. АРТЕРІАЛЬНЕ (ВЕЛІЗІЄВЕ) КОЛО МОЗКУ».
  7. Б. На малюнку розгляньте внутрішню будову спинного мозку.
  8. Будова довгастого мозку.
  9. Будова і функції довгастого мозку.
  10. Будова спинного мозку.

До середнього мозку належать наступні структури: червоне ядро, чорна речовина, покрiвля середнього мозку, голуба пляма, ретикулярна формацiя, III i IV пари черепних нервiв, ніжки мозку.

Червоні ядра (ЧЯ) є моторними центрами – приймають участь у регуляцiї пози й м’язового тонусу а також рухів. У цих ядрах є певне топографічне представництво скелетних м’язів кінцівок з перевагою для дистальних груп. Вiд нейронiв ЧЯ починаються руброспинальнi тракти, волокна яких здiйснюють пере- хрест Фореля i прямують у переднiх стовпах спинного мозку, створюючи синаптичнi зв'язки зi вставними нейронами. ЧЯ активують a - i g -мотонейрони м'язiв флексорiв i реципрокно гальмують такi для м'язiв екстензорiв. ЧЯ мають прямi зв'язки з моторною корою, промiжними ядрами мозочка. ЧЯ виконують складну iнтегративну функцiю, яка забезпечує регуляцiю м’язового тонусу, а також регуляцiю рухiв, що вже виконуються (у спiвдружностi з мозочком).

Пiд впливом ЧЯ у мезенцефальної тварини зникає переважаюче збудження розгиначiв, що забезпечує бiльш досконалий розподiл м’язового тонусу між флексорами й екстензорами на користь флексорів, тобто організується нормальний тонус.

За участю ЧЯ забезпечуються як статичнi, так i статокiнетичнi рефлекси.

До статичних належать рефлекси випрямлення. Вони здiйснюються при умові збереження середнього мозку, тобто в мезенцефальних тварин (перерiзка вище середнього мозку). Випрямлення полягає в здатностi тварини вiдновлювати нормальне положення голови й тiла в просторi пiсля надання йому неприродної пози. Це ланцюгові рефлекси. Їх складовi частини – лабiринтні й шийнi рефлекси. Вiдновлення натурального положення тiла (наприклад, з пози лежачи на боку) починається з вiдновлення нормального положення голови тім'ям доверху, що вiдбувається завдяки збудженню рецепторiв вестибу- лярного апарату. Цi рефлекси й мають назву лабiринтних. Далі вiдновлення нормального положення голови призводить до збудження пропрiорецепторiв шиї, що спричиняє вiдновлення нормального поло- ження тулуба вiдносно голови. Такий рефлекс має назву шийного випрямного. Для здiйснення рефлексiв випрямлення має значення також подразнення рецепторiв шкiри тулуба.

Важливою рисою рефлексiв випрямлення є те, що провiдну роль у них виконує голова, де розташовано апара- ти зору, слуху й нюху. У зв'язку з цим дистантнi подразники можуть призводити до того, що тварина буде прий- мати оптимально пристосовну позу для їх сприйняття, отже й для підготовки до захисту або пошуку.

Статокiнетичнi рефлекси пов'язанi з дiєю лiнiйних та кутових прискорень i проявляються змiною


 

м’язового тонусу з рухом у просторi.

До статокінетичних рефлексiв вiдносяться:

Рефлекс повороту голови й очей при поворотi голови очi рухаються в протилежний бiк, що є компо- нентом орієнтовної реакції для можливості більш тривалого зображення на сітківці.

Нiстагм голови й очей – при обертаннi всього тiла голова й очi повiльно обертаються в протилежний бiк (повiльний компонент нiстагму), а потiм швидко – у напрямку обертання (швидкий компонент нiстагму), що подовжує проекцію образу на сітківці, але вже під час руху.

Лiфтнi рефлекси полягають у збiльшеннi тонусу згиначiв при лiнiйному прискореннi, спрямованому до- верху, i пiдвищення тонусу розгиначiв при лiнiйному прискореннi руху донизу.

Саме цими рефлексами (дещо разом із бульбарними рефлексами пози) забезпечується падiння кiшки з висоти з установкою на розігнуті напружені лапи. Елементи цих рефлексів присутні при стрибках, під час бігу.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 419 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)