АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Транспорт газів кров’ю

Прочитайте:
  1. Автотранспортные предприятия
  2. Активний транспорт
  3. Активный и пассивный ионный транспорт. Функциональная роль и механизм работы ионных каналов и насосов.
  4. Активный и пассивный транспорт веществ через биологические мембраны.
  5. Активный транспорт
  6. Активный транспорт ионов
  7. Активный транспорт требует затрат энергии.
  8. Аналитическая справка по состоянию детского дорожно-транспортного травматизма на территории обслуживания ОГИБДД МОМВД Рассказовский за 1 квартал 2012 года.
  9. В каком виде транспортируется кровью кислород и углекислый газ? Что определяет кислородную емкость крови?
  10. Виды транспорта веществ через мембрану.

Кисень у крові знаходиться в двох станах: фізично розчиненому (0,3%) й у хімічному зв’язку з гемо- глобіном (Нв+О2). Сполука отримала назву оксигемоглобін. НвО2 є сполукою, що легко дисоціює – окси- генація і деоксигенація тривають 0,01 с. 1 г гемоглобіну приєднує 1,34 мл О2 (рис. 8.2).

 

Киснева ємність крові – це максимальна кількість кисню, яка може бути зв’язана зі 100 мл крові. Во- на складає 20 мл (у венозній крові 12-16%). Кількість О2 у крові зумовлена кількістю розчиненого О2, кіль- кістю гемоглобіну в крові й спорідненістю гемоглобіну до О2.

Крива дисоціації оксигемоглобіну – нелінійне співвідношення у відсотках О2-транспортувальної си-


 

ли насичення гемоглобіну киснем до напруги кисню; має S-подібну форму (рис. 8.3).

 

 

Рис. 8.3. Крива дисоціації оксигемоглобіну. Стрілками справа вказана відмінність в артеріовенозній різниці у вмісті кисню при одному і тому ж капілярно- тканинному градієнті рО2 -

 

 

Рис. 8.2. Оксигенація крові в капілярах легень

На криву дисоціації оксигемоглобіну впливають: рН, температура і концентрація 2,3-дифосфогліцерату (2,3-ДФГ). Підвищення температури, зростання концентрації 2,3-ДФГ, зменшення рН зміщує криву право- руч, тобто, при тій же напрузі кисню оксигемоглобіну утворюється менше (рис. 8.4). Зручним показником для таких зміщень є Р50 – напруга кисню (Ро2), за якої гемоглобін насичується О2 наполовину.


 

 

Рис. 8.4. Зсув кривої дисоціації оксигемогло- біну при дії основних модуляторів.


Рис. 8.5. Криві дисоціації фетального (F) та до-


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1264 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)