АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Серцевий цикл

Прочитайте:
  1. Будова серця, серцевий цикл та його регуляція, вікові особливості.
  2. Робота серця. Серцевий цикл
  3. С. Серцевий викид збільшується, периферійний опір знижений
  4. Серцевий цикл, його фази, їх фізіологічна роль. Показники насосної функції серця і методи їх дослідження.

Скорочення передсердь та шлуночків називається систолою, розслаблення – діастолою. Систола і ді- астола передсердь і шлуночків взаємопов’язані між собою і складають єдиний цикл роботи серця (табл.. 7.1).

Розрізняють 3 фази роботи серця:

1. Скорочення (систола) передсердь.

2. Скорочення (систола) шлуночків.

3. Загальна пауза.

Серцевий цикл починається з систоли спочатку правого, а потім лівого передсердя. Шлуночки в цей момент розслаблені, тому венозна кров з правого передсердя через відкритий тристулковий клапан пот- рапляє в правий шлуночок, а артеріальна кров з лівого передсердя через мітральний клапан – у лівий шлуночок. Тривалість систоли передсердь 0,1 с (табл.7.1). Тиск у лівому передсерді зростає до 5-8 мм рт. ст., у правому – 2-4 мм рт. ст. Решту серцевого циклу (0,7 с) триває діастола передсердь, коли вони на- повнюються кров’ю.

У систолі шлуночків виділяють період напруження (0,08 с) і період виштовхування крові. У періоді на- пруження виділяють 2 фази – фазу асинхронного напруження (0,05 с) і фазу ізоволюметричного напру- ження (0,03 с). Тиск крові починає підвищуватись, коли тиск досягає 5-8 мм рт. ст. передсердно- шлуночкові клапани закриваються, сухожилкові нитки натягуються. Фаза асинхронного скорочення змінюється фазою ізоволюметричного скорочення (перший період закритих клапанів), яка продовжується доки тиск в шлуночках не перевищує тиск в аорті (80 мм рт. ст.) та легеневому стовбурі (10 мм рт. ст.). Після цього клапани аорти та легеневого стовбура відкриваються і кров із шлуночків виштовху- ється в аорту та легеневі артерії (період вигнання крові, 0,25 с). Цей період поділяють на 2 фази: швидко- го (0,12 с) та повільного (0,13 с) вигнання. У фазу швидкого вигнання тиск крові досягає максимальних значень: 110-130 мм рт. ст. у лівому шлуночку і в аорті та 25-30 мм рт. ст. у правому шлуночку та легене- вому стовбурі.

Діастола шлуночків починається з періоду розслаблення (протодіастолічний інтервал – 0,04 с, фаза ізоволюметричного розслаблення (другий період закритих клапанів) – 0,08 с. У процесі розслаблення шлуночків тиск у них знижується і стає меншим (кінець протодіастолічного інтервалу), ніж в аорті та леге- невому стовбурі. Закриваються півмісяцеві клапани аорти та легеневого стовбура. Починається фаза ізоволюметричного розслаблення. Коли тиск у шлуночках стає меншим, ніж в передсердях, перед- сердно-шлуночкові клапани відкриваються, шлуночки наповнюються новою порцією крові (фаза швидкого – 0,08 с та повільного - 0,17 с. наповнення).

Тривалість фаз серцевого циклу залежить від частоти серцевих скорочень. У нормі, при частоті сер- цевих скорочень 75/хв. серцевий цикл складає 0,8 с, систола передсердь (пресистола для шлуночків) – 0,1 с, систола шлуночків – 0,33 с, діастола – 0,47 с, загальна пауза – 0,37 с. При більш частих серцевих скороченнях тривалість кожної фази зменшується, особливо діастоли.

Табллиця 7.1

Фази серцевого циклу (при ЧСС = 75 уд/хв)

Систола шлуночків 0,33 с Період напруги: 0,08 с Фаза асинхронного скорочення: 0,05 с
Фаза ізометричного скорочення: 0,03 с I
Період вигнання: 0,25 с Фаза швидкого вигнання: 0,12 с
Фаза повільного вигнання: 0,13 с
Діастола шлуночків 0,47 с Період розслаблення 0,12 с Протодіастолічний період: 0,04 с II
Період ізометричного розслаблення: 0,08 с
Період наповнення: 0,25 с Фаза швидкого наповнення: 0,08 с III
Фаза повільного наповнення: 0,17 с
Пресистолічний період (систола передсердя): 0,1 с IV

Примітка: Римськими цифрами I, II, III і IV відмічена поява відповідного тону серця.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 684 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)