АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Судиноруховий (вазомоторний) центр, його локалізація та значення.

Прочитайте:
  1. Акушерські інструменти, їх призначення.
  2. Біохімічні методи,їх значення.
  3. В КАКОМ ОТДЕЛЕ НЕРВНОЙ СИСТЕМЫ НАХОДИТСЯ ЦЕНТР, ОТВЕЧАЮЩИЙ ЗА РАЗВИТИЕ ЧУВСТВА ГОЛОДА ПРИ СНИЖЕНИИ КОНЦЕНТРАЦИИ ГЛЮКОЗЫ В ПЛАЗМЕ КРОВИ?
  4. Внутрішня секреція статевих залоз, їх значення.Тканинні гормони.
  5. Дыхательный центр, его локализация и основные функции.
  6. Дыхательный центр, его локализация и основные функции.
  7. Експрес-методи визначення вмісту глюкози й ацетону в сечі, діагностичне значення.
  8. Ендокринні залози, їх значення.
  9. Ендокринні залози.Характеристика.Значення.
  10. Загальні положення та визначення. Мета та завдання розслідування нещасних випадків.

У нервовій регуляції тонусу судин приймають участь спинний, довгастий, середній та проміжний мо- зок, кора великих півкуль. Власне судиноруховий центр – це парне утворення, яке знаходиться в довгас- тому мозку. Судиноруховий центр складається з 2 ділянок – пресорної та депресорної. Збудження нейро- нів пресорної ділянки призводить до підвищення тонусу судин, зменшення їх просвіту і, як наслідок, зрос- тання АТ. Збудження нейронів депресорної ділянки призводить до зниження тонусу судин, збільшення їх


 

просвіту й зменшення АТ. Бульбарний судиноруховий центр регулює тонус судин, діючи на спинальні центри. Кора великого мозку та гіпоталамус здійснюють вплив на тонус судин, змінюючи збудливість ней- ронів довгастого та спинного мозку.

Нейрони судинорухового центру здійснюють регуляцію тонусу судин, підтримують нормальний кров’яний тиск, забезпечують рух крові судинною системою та її перерозподіл в організмі по окремих ор- ганах і тканинах, впливають на процеси терморегуляції.

Важлива роль у регуляції активності нейронів судинорухового центра належить аортальній і каротид- ній рефлексогенним зонам.

Рецепторна зона дуги аорти представлена чутливими нервовими закінченнями депресорного нерва (гілочка блукаючого нерва - Х пара черепних нервів). У ділянці синусів сонних артерій розташовані меха- норецептори, пов’язані з язикоглотковим (ІХ пара черепних нервів) та симпатичними нервами. Звичайним їх збуджувачем являється механічне розтягнення при зміні величини артеріального тиску. Механорецеп- тори чутливі до коливань тиску. Від цих рецепторів збудження надходить у довгастий мозок. А далі змен- шення тиску досягається двома шляхами. Перший – пригнічення пресорного відділу судинорухового центру. Другий шлях полягає в тому, що від довгастого мозку збудження через блукаючий нерв (Х пара) надходить до серця, діяльність серця пригнічується, АТ зменшується.

Іннервація кровоносних судин

Симпатичні нерви для судин являються вазоконстрикторами (звужують судини).

В умовах повного спокою вазоконстрикторними волокнами до судин безперервно надходять нервові імпульси, які підтримують їх тонус. Перерізка симпатичних волокон супроводжується розширенням судин. Судинозвужуючий вплив симпатичних нервів не розповсюджується на судини головного мозку, ле- гень, серця та працюючих м’язів. При збудженні симпатичних нервів судини головного мозку, легень, сер-

ця та працюючих м’язів розширюються.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 537 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)