АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Склад та властивості соку підшлункової залози

Прочитайте:
  1. C Підшлункової залози
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. D. Це спосіб, при якому передню черевну стінку беруть двома руками в повздовжню складку, після чого просять роділлю потужитись
  4. E. Продукт, натуральні властивості якого змінені з метою обману споживача
  5. II. Cтруктура та склад служби страхових експертів
  6. II. Хвороби щитоподібної залози
  7. Акт за якою формою складається при обліку нещасних випадків, під час виробничого травматизму?
  8. Білковий склад плазми крові.
  9. Будова, класифікація і хімічний склад кісток.
  10. В - продольные складки

Панкреатичний сік – це безбарвна, прозора рідина, рН підшлункового соку людини 7,8-8,5, добова кі- лькість – 1,2-2,5 л. Лужна реакція обумовлена наявністю бікарбонатів. Підшлунковий сік багатий фермен- тами: трипсин та хімотрипсин, які розщеплюють білки й поліпептиди, еластаза (розщеплює еластин, деякі інші протеїни), карбоксипептидази А і Б (розщеплюють білки й поліпептиди), коліпаза (сприяє реалізуванню дії ліпази), ліпаза (забезпечує розщеплення основної маси тригліцеридів), відома ще одна панкреатична ліпаза, що активується жовчними кислотами, холестеролестергідролаза (діє на ефіри холестеролу з утворенням холестеролу), фосфоліпаза А2 (діє на фосфоліпіди з утворенням жирних кис- лот і лізофосфоліпідів), α-амілаза й мальтаза, які розщеплюють вуглеводи, лактаза, яка розщеплює лактозу (молочний цукор), рибонуклеазу й дезоксирибонуклеазу, які діють на нуклеїнові кислоти (РНК, ДНК).

Ферменти трипсин і хімотрипсин виробляються в неактивній формі в вигляді трипсиногена й хімотрип- синогена. Активація трипсиногена в трипсин відбувається під дією ентерокінази (ентеропептидаза – ен- зим, що виділяється слизовою 12-палої кишки). Активація хімотрипсиногена здійснюється трипсином, який ставши активним, у свою черу активує хімотрипсиноген. Трипсин активує також проеластазу, прока- рбоксипептидази А і В, проколіпазу, профосфоліпазу А2.

 

Таблиця 9.11

Регуляція секреції підшлункового соку Регуляція панкреатичної секреції здійсню-

Активатори Інгібітори
Блукаючий нерв Симпатична інервація
Секретин Соматостатин
Холецистокінін Кальцитонін
Гастрин Глюкагон
Ацетилхолін Норадреналін
Серотонін Шлунковий інгібуючий пептид (ШІП)
Соляна кислота Вазопресин
Бомбезин АКТГ
Інсулін Панкреатичний поліпептид (ПП)
Вазоінтестинальний пептид (ВІП) Енкефаліни
Солі жовчних кислот Вазоінтестинальний пептид (ВІП)
Продукти гідролізу Субстанція Р

 

ється нервовими та гуморальними механізмами. Блукаючий нерв являється секреторним нервом підшлункової залози. Його вплив можна заблокува- ти на рівні холінорецепторів постсинаптичної мем- брани атропіном. Симпатичні волокна гальмують панкреатичну секреторну активність.

Гуморальна регуляція секреції підшлункової за- лози (табл. 9.11) здійснюється гормоном секрети- ном. Він утворюється із неактивного просекретина, який виробляється клітинами слизової оболонки 12- палої кишки й під дією HCl переходить в активний стан. Підсилює секрецію панкреатичного соку, гор- мон холецистокінін-панкреозимін. Сік, який виділя- ється під його дією багатий на ферменти. Підсилю- ють секрецію панкреатичного соку також гормони – гастрин, секретин, холецистокінін, серотонін, інсу- лін, та ін.

Гальмівну дію на секрецію соку мають глюкагон, кальцитонін, ШІП, ПП, соматостатин.

Нервові впливи на підшлункову залозу мають пускову дію, а гормони мають корегуючий вплив. Латен- тний (прихований) період виділення панкреатичного соку складає 3 хвилини.

Фази панкреатичної секреції такі ж, як у шлункової секреції.


 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 916 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)