АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Енергетичний обмін. Усі процеси життєдіяльності здійснюються з використанням енергії

Прочитайте:
  1. В. Обмін речовин
  2. ВИРАЗКОВА ХВОРОБА, ЇЇ УСКЛАДНЕННЯ: ШЛУНКОВО-КИШКОВІ КРОВОТЕЧІ, РУБЦЕВІ ДЕФОРМАЦІЇ ШЛУНКУ ТА ДПК. ПОРУШЕННЯ ВОДНО-СОЛЬОВОГО ОБМІНУ ПРИ ВИРАЗКОВОМУ СТЕНОЗІ
  3. Вікові особливості обміну білків, жирів, вуглеводів.
  4. ВІКОВІ ОСОБЛТВОСТІ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ, ОСОБЛИВОСТІ ОБМІНУ РЕЧОВИН У ДІТЕЙ, ГІГІЄНА ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ
  5. Вітаміни, їх роль в обміні речовин.
  6. Вкажіть обмін якого хімічного елементу регулює гормон пара щитоподібних залоз
  7. Водно-сольовий обмін
  8. Вроджені та спадкові порушення обміну речовин
  9. Газообмін в легенях. Газообмін між вдихуваним і альвеолярним повітрям, альвеолами і кров’ю легеневих капілярів. Парційний тиск газів, вентиляційн –перфузійне співвідношення.
  10. ГАЗООБМІН ЗА РАХУНОК ДИФУЗІЇ

Усі процеси життєдіяльності здійснюються з використанням енергії. У процесі утворення макроергів частина енергії виділяється у вигляді тепла – первинне тепло. Після використання АТФ частина енергії трансформується в тепло – вторинне тепло. Витрачені енергетичні ресурси постійно відновлюються за рахунок їжі. Енергетична цінність вуглеводів - 4,1 ккал/г (17,16 кДж/г), білків - 4,1 ккал/г (17,17 кДж/г), жирів - 9,3 ккал/г (38,94 кДж/г).

Одиниці вимірювання енергії


Основний обмін — це мінімальна кількість енергії, яка необхідна для підтримки нормальної життєдіяльності організму при певних умовах:

— стан повного спокою;

— натщесерце;

— лежачи при повному розслабленні м’язів;

— при температурі комфорту. Основний обмін залежить від:

— віку (табл. 11.3);

— росту;

— маси тіла;

— статі.


Таблиця 11.3

Вік Основний обмін
ккал/добу ккал × м -2 × добу -1 ккал × кг -1 × г -1
1-й день     1,5
1 міс     2,0
3 міс     2,3
6 міс     2,3
9 міс     2,3
1 рік     2,4
3 роки     2,1
5 років     2,0
10 років     1,6
14 років     1,4
Дорослі     1,0

 

Вікові зміни основного обміну


Середня величина основного обміну дорослого дорівнює 1 ккал за 1 год на 1 кг маси тіла. Під час сну при мінімальному тонусі скелетних м’язів обмін речовин стає нижчим від рівня основного обміну. Належ-


ний основний обмін (такий, що повинен бути в нормі в конкретної людини) визначається за таблицями Гаріса-Бенедикта. Реальний основний обмін (визначається шляхом прямої чи непрямої калориметрії) не повинен у нормі відрізнятися від належного більше, ніж на 10-15%.

Загальний обмін – уся енергія, яку виробляє організм за одиницю часу для виконання ро- боти, на теплоутворення й для створення запасів енергії.

Специфічно-динамічний вплив їжі – підвищення обміну після прийому їжі (до 10-12 годин). Особли- во цей вплив виражений при надходженні білків (зростає до 30%).

При трудовій діяльності відбувається найбільший приріст енерговитрат. Доросле населення за рів- нем загального обміну може бути поділено на 5 груп:

1-ша – зайняті переважно розумовою працею, 2200-2800 ккал; 2-га – зайняті легкою фізичною роботою, 2350-3000 ккал;

3-тя – зайняті фізичною роботою середньої важкості, 2500-3200 ккал; 4-та – зайняті важкою фізичною роботою, 2900-3700 ккал;

5-та – зайняті дуже важкою фізичною роботою, 3900-4300 ккал.

Потреба організму жінок в енергії приблизно на 15% нижча, ніж у чоловіків.

 

Таблиця 11.4


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 589 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)