АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Водно-сольовий обмін

Прочитайте:
  1. В. Обмін речовин
  2. ВИРАЗКОВА ХВОРОБА, ЇЇ УСКЛАДНЕННЯ: ШЛУНКОВО-КИШКОВІ КРОВОТЕЧІ, РУБЦЕВІ ДЕФОРМАЦІЇ ШЛУНКУ ТА ДПК. ПОРУШЕННЯ ВОДНО-СОЛЬОВОГО ОБМІНУ ПРИ ВИРАЗКОВОМУ СТЕНОЗІ
  3. Вікові особливості обміну білків, жирів, вуглеводів.
  4. ВІКОВІ ОСОБЛТВОСТІ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ, ОСОБЛИВОСТІ ОБМІНУ РЕЧОВИН У ДІТЕЙ, ГІГІЄНА ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ
  5. Вітаміни, їх роль в обміні речовин.
  6. Вкажіть обмін якого хімічного елементу регулює гормон пара щитоподібних залоз
  7. Вроджені та спадкові порушення обміну речовин
  8. Газообмін в легенях. Газообмін між вдихуваним і альвеолярним повітрям, альвеолами і кров’ю легеневих капілярів. Парційний тиск газів, вентиляційн –перфузійне співвідношення.
  9. ГАЗООБМІН ЗА РАХУНОК ДИФУЗІЇ

Усі хімічні та фізико-хімічні процеси в організмі здійснюються у водному середовищі.

Вода виконує в організмі наступні функції:

1) служить розчинником продуктів харчування та обміну;

2) переносить розчиненні речовини;

3) послаблює тертя між поверхнями тіла людини;

4) приймає участь у регуляції тамператури тіла.

Загальний вміст води в організмі дорослої людини складає 50-60% від її маси (40-45 л). Вода потрапляє в організм через травний тракт. Деяка кількість води утворюється в самому організмі — у процесі обміну речовин. Разом з водою до організму потрапляють і мінеральні речовини (солі). Біля 4% сухої маси їжі повинні складати мінеральні сполуки.

Важливою функцією електролітів є участь у ферментативних реакціях. Особлива роль належить йо- нам, котрі необхідні для активізації ферментів, які пов’язані з переносом та вивільненням енергії. Електроліти приймають участь і в регуляції кислотно-основного стану в організмі.

Натрій забезпечує постійність осмотичного тиску в міжклітинній рідині, приймає участь в утворені мембранних потенціалів, у регуляції кислотно-основного стану. Значна кількість натрію знаходяться в кістковій тканині — депо натрію.

Калій забезпечує осмотичний тиск у внутрішньоклітинній рідині, стимулює утворення ацетилхоліну. Синтез і відкладання глікогена в тканинах відбувається з поглинанням йонів калію. Нестача йонів калію гальмує анаболічні процеси в організмі.

Хлор являється важливим аніоном позаклітинної рідини, забезпечує постійність осмотичного тиску.

Кальцій і фосфор знаходяться в основному в кістковій тканині (більше 90%). Вміст кальцію в плазмі крові являється однією з біологічних констант. Незначні порушення в рівні цього йона можуть приводити до найважчих наслідків для організму. Зниження рівня кальцію в крові викликає несвідомі скорочення м’язів, судоми. Внаслідок зупинки дихання настає смерть. Підвищення рівня кальцію в крові


 


 

Таблиця 11.2

Основні принципи раціонального збалансованого харчування

· енергетична цінність добового раціону повинна відповідати енерговитратам організму;

· оптимальне співвідношення між білками, жи- рами та вуглеводами;

· наявність в їжі вітамінів, макро- та мікроелемен- тів;

· наявність в їжі незамінних та захисних компоне- нтів;

· дотримання режиму харчування;

· добра засвоюваність їжі (залежить від її складу та способу приготування);

· високі органолептичні властивості їжі;

· санітарно-епідемічна нешкідливість їжі


 

 

супроводжується зменшенням збудливості нер- вової та м’язової тканин, утворенням ниркових ка- мінців. Кальцій необхідний для побудови кісток, тому він повинен потрапляти в достатній кількості в організм з їжею.

Фосфор приймає участь в обміні багатьох речо- вин, входить до складу макроергічних сполук (АТФ). Велике значення має відкладання фосфору в кістках.

Залізо знаходиться в організмі у вигляді ком- плексних солей. Залізо входить у склад гемоглобіну, міоглобіну, у склад ферментів, які приймають участь в окисно-відновних реакціях. Недостатнє надходження в організм заліза порушує


синтез гемоглобіну. Добова потреба заліза дорослої людини складає 10-30 мкг.

Йод в організмі міститься в невеликій кількості, але його значення велике. Йод входить у склад гормонів щитоподібної залози, які впливають на всі процеси обміну, ріст і розвиток організму.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 506 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)