АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ендокринні залози.Характеристика.Значення.

Прочитайте:
  1. D. нейроендокринні порушення
  2. Ендокринна система (ендокринні залози)
  3. Ендокринні артеріальні гіпертензії
  4. Ендокринні залози, їх значення.
  5. Порушення менструальної функції у різні вікові періоди,нейроендокринні синдроми в гінекології

До залоз внутрішньої секреції відносяться: гіпофіз, нейросекреторні клітини гіпоталамуса, щитовидна залоза, околощетовідние залози, кіркова і мозкова речовина наднирників, острівцевих апарат підшлункової залози, статеві залози, тимус і епіфіз. Гіпофіз складається з 3х частин: передньої (аденогіпофіз), проміжної, і задньої (нейрогіпофіз).

Нервова і ендокринна система здійснюють зв'язок між клітинами, органами і системами органів цілісного організму. Головними центрами координації та інтеграції функцій цих основних регуляторних систем служать гіпоталамус і гіпофіз.

Гіпоталамус відіграє провідну роль у зборі інформації від інших ділянок головного мозку і від власних кровоносних судин і передачі її в гіпофіз. Гіпофіз, шляхом секреції гормонів, прямо або опосередковано регулює активність всіх ендокринних залоз.

У нейросекреторну клітинах гіпоталамуса відбувається вироблення пептидних гормонів які регулюють фунцкію залізистих клітин аденогіпофіза.

Епіфіз - невелике овальне тільце, яке розташованого борозні між передніми горбами четверохолмія і прикрите зверху мозолясті тілом і великими півкулями. Надає гальмує вплив на статеве дозрівання, а так само на ріст тіла. Виробативается мелотонін.

Щитовидна залоза складається з правої і лівої часток, пов'язаних між собою перешийком. Щитовидна залоза виробляє йодовмісні гормони: тироксин, трийодтиронін, тирокальцитонін.

Навколо щитовидні залози представлені чотирма невеликими за розміром утвореннями, два з яких разположен на задній поверхні щетовідной залози і два- у нижнього її полюса. Околощетовідние залози секретують паратгормон, який підтримує сталість рівня кальцію і фосфатів у крові.

Наднирники - парний орган, розташований на верхніх полюсах нирок. Відбувається регуляція вмісту мінералокортикоїдів в крові.

Підшлункова залоза являє собою змішану залозу, в якій є екзокринні структури, які становлять 98 % всієї її маси і виробляють травні ферменти.

Статеві залози (гонади) розвиваються так само як і наднирники з целомического епітелію. Основні гормони: андрогени (тестостерон), естрогени (естрон, естрадіол, естріол).

Тимус - парний орган (права і ліва залоза). Розташована у верхньому відділі переднього середостіння. Укладена в капсулу. Корковаречовина представлено паренхімою, в якій є велика кількість лімфоцитів. Знаходиться в тісній залежності від активності кори надниркових залоз. Діяльність тимуса пов'язана із загальним підвищенням опірності організму.

 

2. По хим. Структуре выделяют четыре основных класса гормонов:

1.Белково-пептидные, обладающие видовой специфичностью.

2. Производные аминокислот.

3.Стероиды.

4.Производные жирных кислот.

По влиянию на организм, на отдельные органы и ткани гормоны делятся на четыре группы:

1. Метаболические, обеспечивающие обмен веществ.

2 Морфогенетические. Влияющие на рост и метаморфозы.

3.Кинетические, регулирующие деятельность исполнительных органов.

4.Корригирующие, изменяющие интенсивность функций органов и тканей.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 535 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)