АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Механізм канальцевої реабсорбції

Прочитайте:
  1. Біомеханізм пологів.
  2. Будова і механізм передачі збудження через хімічні синапси
  3. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.
  4. Вкажіть патогенетичні механізми ішемічного інсульту
  5. Вказати механізм, який є причиною прискорення ШОЕ у вагітних жінок.
  6. Всмоктування поживних речовин в травній системі. Механізм всмоктування. Відчуття голоду та насичення.
  7. Гормональні системи в активізації механізмів адаптації
  8. Для зняття марення і галюцинацій у хворої на шизофренію лікар використав аміназин. Який механізм антипсихотичної дії препарату?
  9. До лікаря звернувся пацієнт з артритом щелепно-лицевого суглоба. Лікар призначив бутадіонову мазь. Який механізм дії цього лікарського засобу?
  10. Етіологія, механізми порушень гемодинаміки.

Канальцева реабсорбція-це процес всмоктування клітинами канальців і перенесення в міжклітинну рідину,і капіляри нефрона необхідних організму речовин.

В проксимальному завистому канальні реабсорбується 80% речовин:вся глюкоза,всі вітаміни,гормони,амінокислоти;близько 85% NaCl I H2О,а також близько 50% сечовини,які посупають в капіляри канальців і повертаються в загальну систему кровообігу.

Для процесу реабсорбції істотне значення має поняття про поріг виведення.Поріг виведення-це концентрація речовини в крові,при якій воно не може бути ре абсорбовано повністю.Практично всі біологічно активні речовини мають поріг виведення.Наприклад,виділення з сечою глюкози (глюкозурія) наступає тоді,коли її концентрація в крові перевищує 10 ммоль/л.Існують також не порогові речовини,які виділяються при будь-якій концентрації їх в плазмі і ультрафільтраті.

Механізм зворотного всмоктування включає:перенесення речовин з фільтрату в клітини канальця,звідки вони доставляються транспортними системами мембран в міжклітинний простір;з міжклітинних просторів дифундують у високо проникні навколоканальцеві капіляри і виводяться з нефрону.

77.Секреторні процеси у канальцях.Механізм.

Канальцева секреція-це:1)процес перенесення речовин з крові в просвіт канальцяв незмінному вигляді,що збільшує швидкість екскреції речовини ниркою;2)виділення з клітини канальців в кров або просвіт канальця синтезованих в нирці фізіологічно активних речовин (простагландіни,брадикінін) або ексретуємих речовин (гіпурова кислота,аміак).В проксимальній і дистальній частинах канальців активно декретуються іони Н+,а іони К+ в дистальній частині.

Утворення NH3 (аміаку) відбувається в клітинах канальців за рахунок дезамінування АТФ і деяких амінокислот (глютамінової).Секреція іонів аміаку і Н+ сприяє підтримці рН крові.

Шляхом секреції з крові виділяються продукти білкового обміну,які не фільтруються в клубочку:креатинін,сечова кислота,сечовина.

Особливе місце займає секреція більшої частини лікарських засобів,що вводяться в організм.До них відносяться:пеніцилін,фуросемид,парааміногіпурова кислота,барвники та ін.. чужорідні йому речовини.

Клітинами канальців нефронів синтезується в кров цілий ряд біологічно активних речовин,які поступають в кров (ендокринна функція).До них відносяться:ренін,кініноген,урокіназа,серотонін.

В збірних трубках-останньому відділі нефрону-відбувається подальша реабсорбція води.Це зв’язано з тим,що збірні трубки проходять через мозковий шар нирки,в якому тканинна рідина має виский осмотичний тиск і тому притягує до себе воду.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 553 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)