АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Значення слухової сенсорної системи. Характеристика параметрів звуку

Прочитайте:
  1. C. Біологічне значення мітозу і мейозу.
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. D. Визначення рівня соматотропіну
  4. I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЭРАКОНДА
  5. II. Дайте визначення поняттям.
  6. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  7. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  8. Адаптація зорової сенсорної системи
  9. Акушерські інструменти, їх призначення.
  10. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.

Функції слухової сенсорної системи мають велике значення для:

➢ більш повного пізнання оточуючого світу;

➢ зв’язку з оточуючим середовищем і для орієнтування в ньому, що особливо важливо для позбав-

лених зору людей.

Подразником слухової сенсорної системи є звук. Відповідно ця система є екстероцептивною, меха- норецептивною, дистантною. Вона знаходиться в постійному збудженні.

Звуки, які сприймаються людиною, мають фізичні й психологічні параметри. До фізичних параметрів відносять частоту й амплітуду (інтенсивність) звукових коливань. Частота вимірюється в герцах (Гц). Вухо людини сприймає звукові коливання з частотою від 20 до 20 000 Гц у дорослих, та до 30 000 Гц у новонароджених. З віком верхня границя частоти звуків, що сприймаються, поступово знижується й люди похилого віку часто не чують високих тонів. Частота нижче 20 Гц – інфразвуки, а вище 30 000 Гц – ультразвуки, їх людина не сприймає. Інфразвуки, наприклад, сприймають слони, а ультразвуки - дельфіни.

Найнижчі пороги сприйняття звукових коливань знаходяться для людини в діапазоні від 1000 до 4000 Гц - за даними одних авторів, і від 2000 до 6000 Гц – за даними інших. Частотний поріг в оптимальному діапазоні (1000 Гц) складає приблизно 3 Гц.

Тембр (якість звуку) визначається тим, що на основну частоту звукових коливань накладаються низка


 

гармонійних коливань (обертонів).

Фізичний параметр амплітуди або інтенсивності звукових коливань – бел (б). Бел рівний відношенню десяткового логарифму діючої сили звуку до її порогової сили (1б = 10 lg (I:I0)). Сила звуку – це кількість енергії, що приходиться на одиницю поверхні за одиницю часу. Весь діапазон звуків від порогової сили до больового відчуття у вухах, складає 12 белів. Відповідно бел має значну величину. У практиці використовується її десята частина – децибел (дб). Пороги сприйняття інтенсивності звукових коливань відрізняються в залежності від частоти, тривалості дії та навіть від методу їх дослідження. Так, при звуку 1000 Гц поріг коливається в межах 6,5 – 7 дб.

Психологічною одиницею частоти звуку є фон - звук частотою 1000 Гц при рівній інтенсивності, тобто звук 1000 Гц і 70 дб – викликає відчуття гучності рівне 70 фонам.

Психологічна одиниця інтенсивності звуку – сон. Один сон рівний тону 1000 Гц інтенсивністю 40 дб. Для того, щоб уявити гучність різних звуків, необхідно навести наступні приклади:

· робота годинника – 20 дб;

· неголосна розмова – 40 дб;

· крик – 80 дб;

· телевізор – 95 дб;

· робота відбійного молотка шахтаря – 120 дб;

· старт космічного корабля - 200 дб.

Больовий поріг сприйняття звуків великої сили становить 130-140 дб.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 515 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)