АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Провідникові й коркові відділи слухової сенсорної системи

Прочитайте:
  1. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  2. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  3. Адаптація зорової сенсорної системи
  4. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  5. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  6. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  7. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  9. Анатомо-фізіологічні особливості кровi та системи кровотворення.
  10. Анатомо-функціональні особливості дихальної системи

Волокна слухового нерва (30-40 тисяч) від кортієвого органа ідуть до тіла 1-го нейрона, розташовано- го в спіральному ганглії завитки. Звідки слуховий шлях іде в довгастий мозок – до тіла 2–го нейрона, який знаходиться в дорсальному й вентральному ядрах. Тут усі волокна утворюють синапси. Волокна другого рівня ідуть, головним чином, на протилежний бік (контралатерально). Невелика частина з них іде в ядра верхнього оливарного комплексу. Більша частина потрапляє в середній мозок до тіла 3-го нейро- на, який розташований у нижніх горбиках чотирьохгорбикової пластинки. Тіло 4-го нейрона розташоване в медіальних колінчастих тілах таламусу. Звідки слухові шляхи ідуть у стріарну кору або в верхню скро- неву звивину Гешля, у ділянку 41 за Бродманом, тобто проекційну ділянку слухової кори (рис. 12.22).

Первинна або проекційна слухова кора має достатньо велику територію. Вона охоплює надскроне- ву ділянку верхньої скроневої звивини й навіть латеральну частину тім’яної кори. Усе це ділянка 41. До первинної стріарної кори імпульси потрапляють від перемикаючих ядер таламусу – медіальних колінчастих тіл. Вважають, що в цій ділянці кори нараховують 6 зон локалізації нейронів, що мають специфічну функцію. Одна зона забезпечує сприйняття звуків високої частоти, друга - звуків низької час- тоти, третя забезпечує визначення напрямку, з якого потрапляє звук, четверта - реагує на появу звуку тощо. Вторинна або асоціативна кора займає ділянку 42 - (за деякими даними й 52) поряд з проекційною ділянкою 41.


 

 

Рис. 12.22. Спрощена схема головного слухо- вого шляху.

1 - оліварний комплекс, 2 - латеральна верхня олива, 3

- медіальна верхня олива, 4 - вентральне кохлеарне ядро,

5 - дорсальне кохлеарне ядро, 6 - ядро латерального лемніска, 7 - нижній горбик, 8 - медіальне колінчасте тіло, 9 - первинна слухова кора (ділянка 41 за Бродманом).

У більшості випадків асоціативна кора не відповідає на специфічні звукові частоти, які сприймає вухо, а її нейрони забезпечують зв’язок звукової інформації з інформацією від інших сен- сорних систем, наприклад, від соматосенсорної системи.

Деструкція обох ділянок первинної слухової кори в людини знижує чутливість слуху, але глухота не виникає. При уражені асоціативної кори людина не розуміє кому належить звук, хоча його добре чує. Не в змозі пояснити значення слів, хоча їх добре чує. Останнє спостерігається при уражені зони Верніке, яка розташована позаду від первинної проекційної ділянки слухової кори у верхній скроневій звивині.

Таким чином, ураження скроневих часток утруднює сприйняття мови, просторову локалізацію звуку, ідентифікацію часових характеристик звуку, але не впливають на здатність розрізняти частоту й інтенсивність звуку.

Встановлено асиметрію сприйняття звукових сигналів. У сприйнятті мовних сигналів провідним є ліве вухо, для решти сигналів провідним є праве вухо. Це пов‘язано з домінуванням лівої півкулі для мови, а правої – для інших звукових сигналів.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 475 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)