АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розвиток стоматологічної науки у Західній Україні

Прочитайте:
  1. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  2. А. Недостатній розвиток сім’яників та вторинних статевих ознак, високий зріст.
  3. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
  4. б) История развития основных направлений медицинской науки и здравоохранения
  5. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.
  6. Вклад українських учених у розвиток генетики.
  7. Внесок вітчизняних учених у розвиток генетики
  8. Возникновение токсикологии как науки
  9. Возрастная гигиена – раздел гигиенической науки, задачи, классификация возрастных периодов.
  10. Возрастная гигиена – раздел гигиенической науки, задачи.

Лекція №1.

Короткий історичний очерк розвитку вітчизняного консервативного зубо врачування.

ОРГАНІЗАЦІЯ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ України.

Розвиток стоматології в Україні

 

Початки зуболікування на Україні сягають ранньої доби. З 16 ст. це робили цирульники.

Наукове опрацювання питань стоматології почалося з 18 ст., а перші зуболікарські школи були засновані у першій половині 19 ст. Стоматологію, як окрему медичну науку, згадують в кінці 19 на поч. 20 ст. 1810 році встановлено в Російській імперії встановлено посаду зубного лікаря.

Перші праці українських медиків з стоматології були написані у 18 ст. Г. Мокринець, Д. Писчеков й інші. У 19 ст. над проблемами стоматології працювали українці: І. Буяльський, П. Заблоцький-Десятовський (1856 видав перший підручник про хвороби рота та суміжних частин), Ю. Шимановський та ін.

Наприкінці 19 ст. були відкриті на Україні перші зуболікарські школи: в Одесі (1892), Києві (1897), Харкові (1897) і засновані перші зуболікарські товариства. 1919 у Києві створено Державний Зуболікарський Інститут; 1920 — одонтологічний факультет при Київ., 1921 — при Харківському та катедра одонтології при Одеському мед. інститутах, 1928 — кафедри стоматології при Київському, Харківському, Одеському інститутах вдосконалення лікарів; 1927 засновано Інститут Стоматології в Одесі, який діє як установа Міністерства Охорони Здоров'я УРСР.

Стоматологічну допомогу в Україні пацієнтам надають в поліклініках зубні відділення кабінети, зуболікарські кабінети як по містах, так і по селах. У 1973 на Україні працювало 10 366 стоматологів і 8 667 зубних лікарів. 1972 в УРСР були два стоматологічні учбові інститути (Харків і Полтава), три стоматологічні факультети при Київському, Одеському, Львівському медінститутах; кафедри стоматології при інших медінститутах та інститутах вдосконалення лікарів і 12 зуболікарських шкіл. Українське Наукове Товариство стоматологів об'єднує 3 318 членів.

Над проблемами стоматології в Україні, крім згаданих вище лікарів, працювали і працюють: Ю. Гофунґ, М. Фабрикант, І. Новик, О. Марченко, С. Вайсблат, А. Дудукало, П. Стеценко, О. Даценко, В. Маслов, Л. Білейкін, В. Лисенко, І. Гілула, В. Петренко та ін. Журн. та зб. присвячені С.: «Зубоврачебньш ежемесячник» (1913 — 16), «Практическое зубоврачевание» (1910 — 17), «Зубоврачевание» (1920), «Одонтология» (1924 — 30; якийсь час виходив українською мовою), «Проблемы стоматологии», й ін.

 

Розвиток стоматологічної науки у Західній Україні

 

Відомості про кафедру зуболікування при медико-хірургічному інституті у Львівському університеті датується 1828 роком. Очолив кафедру зуболікування професор зуболікування Карл Прокоп Каліга (1775—1841), який до 1841 року проводив заняття з лікування зубів та дентистики у Львові У 1838 році Карл Прокоп Каліга, на той час професор зуболікування у Львові, на підставі досвіду, набутого під час роботи в кабінетах зуболікування Німеччини, Польщі, Росії, у Відні видає друком підручник — «Про хвороби зубів та засоби їх лікування». У 1840 К. Каліга перевидає у Львові книгу «Про хвороби зубів та засоби їх лікування» польською мовою з підсумком німецькою мовою, а згодом італійською мовою в Мілані (книги зберігаються у бібліотеках Львова та Відня).

У 1905-07рр. у Львові при медичному факультеті університету відкрито першу в Україні (у Східній Європі) університетську стоматологічну амбулаторію для підготовки дипломованих лікарів-дентистів та надання спеціалізованої допомоги незаможним прошаркам населення Галичини. Очолив амбулаторію-клініку доц. А. Гонька, згодом доц. Т. Богосєвич.

З 1913 р. до 1941 р. Львівську школу стоматології очолював А.Цєшинський — вчений світового рівня, який зробив значний внесок у розвиток української, польської і світової стоматології. У 1907 р. видав «Радіологічний атлас дентистичних знімків» — перше видання у світі у цьому напрямку, був співавтором «правила ізометрії» у рентгенологічному дослідженні зуба, у 1914 р. створив Інститут стоматології при Львівському університеті, був одним з співавторів радикальної гінгівектомії (Цешинського-Відмана-Неодіне-Неймана). У 1936 р. А.Цєшинський був відзначений Міжнародною федерацією дeнтистів (FDI) найвищою світовою стоматологічною нагородою «Золотою медаллю Міллера». Впродовж 1940-41рр. був, по суті, першим представником української стоматології у FDI. У 1941 р. професор А.Цєшинський у Львові розстріляний гестапо.

Значний внесок у розвиток львівської стоматологічної школи, зробили М. Янковський, М. Зеньчак, Й. Яжемб, Й. Петрицький, Т. Овінський, С. Чорткавер, Г.Горчинський 30-60рр. ХХ ст., а також перший декан стоматологічного факультету у Львові проф. О. Коваль, перша жінка-професор стоматології Галичини Л. Луцик, проф. Г. Чучмай, проф. Є. Гоцко 2-га пол. ХХ ст.

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 794 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)