АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Цікава історія стоматології

Прочитайте:
  1. ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ РЕНТГЕНІВСЬКИХ ПРОМЕНІВ
  2. Історія і соціальне значення.
  3. Історія лікознавства і фармакології
  4. Історія пренатальної діагностики
  5. Історія розвитку генетики та медичної генетики
  6. Історія розвитку патофізіології та патанатомії
  7. Історія розвитку та сучасні проблеми фізіології і психології праці
  8. Історія розвитку та сучасні проблеми фізіології і психології праці.
  9. Історія становлення вікової фізіології та шкільної
  10. Історія фізіології

 

Понад 4000 років тому древні єгиптяни займалися питаннями гігієни зубів. Папірус «Эберс», написаний у 1550 р до н.е., присвячений зміцненню зубів і навіть містить рецепт по їх пломбуванню: потрібно взяти пил від мірошницького жернова, охру, мед і перемішати. Зберігалася така суміш у маленьких горшочках.

Гіппократ у Древній Греції (460 з 377 р. до н.е.) радив застосовувати розжарене залізо при сильному зубному болі. Гарячий метал припікав хворий нерв і біль вщухав.

На Близькому Сході вже в 500 р. н.е. люди чистили зуби. Дерев'яні палички називалися «сивак» чи «мисвак» - і ними дотепер користуються в Саудівській Аравії. Деревину розпушують з однієї сторони так, щоб вона нагадувала маленький віник. Деревина для таких паличок добувається з дерева особливого сорту – і тому його називають деревом – зубною щіткою.

Пломби з амальгами не є винаходом винятково нашого часу. Ще в 659 р. н.е. китайський учений Су Кунг писав про заповнення зуба розплавленим сріблом. Однак цей рецепт незабаром був забутий.

Білена чорна ще з давніх часів вважалася гарним засобом від зубного болю. Грецький лікар Архигенес, що жив у 100 р. н.е., добре знав лікувальні властивості цієї отруйної рослини: її насіння спалювали, а дим вдихали.

Знаменитий арабський лікар Абу Бакр Мухаммед ібн Захарія аль Рашид (який жив у період з 850 до 925 р.н.е.) радив застосовувати миш'як від зубного болю. Ця отрута має здатність убивати зубний нерв і тим самим рятувати від страждань. Паста з миш'яком стала широко застосовуватися в середньовічній Європі.

Уже в період Середньовіччя, так звані, зубоцілителі займалися вириванням хворих зубів. У Європі традиція лікувати зуби ще довгий час зберігалася не за медиками, а за людьми, що спритно володіли інструментами. Навіть у 19 столітті гнилі чи хворі зуби видаляли не медики, а брадобреї.

Щоб видалити гнилі тканини зубів, зубоцілителі середньовіччя застосовували маленькі ножиці.

З золотих пластинок італійський лікар Джованні д Арколі вже в 1484 р. виготовляв пломби. Однак їх могли дозволити собі тільки дуже багаті пацієнти.

Бідне населення задовільнялося шматочками воску або пломбами з мастикової смоли. Мастикова смола добувається з дерева, родинного фісташковому дереву. На його гілках ростуть невеликі чорні ягоди, що виділяють речовину бурштинового кольору.

Якщо вискоблювання і пломбування не допомагало, то цілитель видаляв зуб. Інструмент називався пеліканом через свою форму, що нагадує дзьоб пелікана.

Розпечені металеві гачки застосовувалися в середні століття для умертвіння збудженого нерва. Хірургічний інструмент 19 го століття – і його форма не міняється вже 400 років!

У середні століття ще не існувало уколів з анестезією. Замість цього цілителі широко застосовували алкоголь. Якщо ж під рукою не було ні алкоголю, ні інших одурманюючих ліків, то пацієнт часто просто непритомнів від болю.

Коробочки маку, які виділяють опій, анестезуючі ліки в Середньовіччі. Завдяки їм біль зникав. У той час опіум не курили, а вживали як сік.

Тривалий час рослині мандрагорі приписувалися магічні сили. У середні століття її часто використовували для заспокоєння і приборкування болю, поряд з опіумом, блекотою, беладоною.

Ще 600 років тому китайці винайшли перші зубні щітки у формі пензликів. Вже в 16 ст. вони користалися зубними щітками, що нагадують за формою сучасні. У Європі пройде ще 200 років, перш, ніж такі ж зубні щітки узвичаяться.

У Великобританії 18-го століття було прийнято видаляти зуби найбільш бідним, адже вони все рівно харчувалися тільки супами. Їхні зуби пересаджувалися багатим: звичайно, використовувалися тільки здорові і придатні по розміру.

30 вересня 1846 р. американець Вільям Томас Грін Мортон присипив свого пацієнта за допомогою ефіру. Так уперше дантисти застосували наркоз у медичних цілях.

Крім ефіру вже тоді застосовували звеселяючий газ і хлороформ. Ефір був відомий уже з 16-го століття. Звеселяючий газ з 1776 р., хлороформ застосовували з 1847 р. Однак ці три субстанції стали популярні тільки в 19-му столітті.

Фрідріх Вільгельм Перший, король Пруссії, провів реформу медицини у 1725 р. і ввів термін "Зубний лікар". Однак поняття «зубоцілитель» зникло тільки через 100 років.

Стоматологічна допомога відноситься до одного з самих масових видів медичної допомоги. У структурі загальної захворюваності-населення нашої країни хвороби порожнини рота і зубів займають третє місце. При цьому в 99 % випадків хворі обслуговуються в амбулаторно-поліклінічних установах. У структурі захворювань, що вимагають госпіталізації (близько 1% хворих), провідне місце займають одонтогенні запальні захворювання і травми щелепно-лицьової області.

Амбулаторна стоматологічна допомога міському населенню виявляється в спеціалізованих лікувально-профілактичних установах і в стоматологічних кабінетах і відділеннях територіальних і відомчих медичних установ. До них відносяться:

1) стоматологічні поліклініки (для дорослих і дитячі);

2) стоматологічні відділення (кабінети) у територіальних поліклініках, при медико-санітарних частинах і в здравпунктах підприємств;

3) стоматологічні кабінети в лікарнях, жіночих консультаціях, диспансерах, у школах і дошкільних установах, у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах.

При організації роботи стоматологічних установ у містах необхідно сполучити відомі принципи централізації і децентралізації в наданні стоматологічної допомоги населенню. При централізованій формі прийом населення проводиться безпосередньо в стоматологічній чи поліклініці в стоматологічному відділенні (кабінеті) територіальної поліклініки.

Децентралізована форма обслуговування передбачає створення постійно діючих стоматологічних кабінетів на підприємствах, у вищих і середніх навчальних закладах, школах і т.д. Перевага цієї форми полягає в тім, що, по-перше, обслуговування населення відбувається на місці і постійно; по-друге, мається можливість повного медичного обслуговування працюючих чи учнів; по-третє, збільшується можливість більш тісного контакту лікаря з пацієнтом. У наданні стоматологічної допомоги дітям переважає децентралізована форма стоматологічної допомоги.

Серед, усіх медичних установ, що роблять стоматологічну допомогу, стоматологічна поліклініка займає особливе місце.

Стоматологічні поліклініки розрізняються:

1. За рівнем обслуговування: республіканські, крайові, обласні, міські, районні.

2. По підпорядкованості: територіальні, відомчі.

3. По джерелу фінансування: бюджетні, госпрозрахункові.

4. По категоріях: у залежності від потужності, що визначається числом відвідувань у зміну.

Для кращої організації і планування стоматологічної допомоги на кожнім рівні керування охороною здоров'я з числа лікарів-стоматологів виділяється найбільш досвідчений лікар-стоматолог, що виконує функції головного фахівця зі стоматології.

У структурі республіканських, обласних, міських стоматологічних поліклінік створюються організаційно-методичні кабінети, співробітники яких разом з головними фахівцями проводять організаційно-методичну роботу по стоматології,її планування, аналіз діяльності установ, розробляють заходу щодо підвищення якості стоматологічної допомоги населенню.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 604 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)