АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ситуаційні задачі 2 страница

Прочитайте:
  1. B)новокаинмен жансыздандыру 1 страница
  2. B)новокаинмен жансыздандыру 2 страница
  3. B)новокаинмен жансыздандыру 3 страница
  4. B)новокаинмен жансыздандыру 4 страница
  5. B)новокаинмен жансыздандыру 5 страница
  6. B)новокаинмен жансыздандыру 6 страница
  7. B)новокаинмен жансыздандыру 7 страница
  8. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 1 страница
  9. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 10 страница
  10. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 2 страница

C Тахіаритмія.

D Гіпертонічна хвороба.

E Хронічний запор.

1162 Хворому для попередження нападу бронхіальної астми лікар призначив кромолiн натрію. Який із зазначених механізмів може бути найбільш характерним для препарату?

A * Стабілізація мембран тучних клітин.

B Блокада гiстамiнових рецепторів.

C Зменшення вмісту iмуноглобулiнiв.

D Зменшення вмісту iмуногенiв.

E Зв'язування вільного гiстамiну.

1163 Хворому з застійною серцевою недостатнiстю призначили серцевий глiкозид, який характеризується високою бiодоступнiстю, мiцним зв`язком з бiлками плазми, бiотрансформацiєю в печінцi, виражено кумуляцiєю. Визначите

A * Дигiтоксин

B Настiй трави горицвіту

C Корглiкон

D Целанiд

E Строфантин

1164 Хворому з застійною серцевою недостатністю призначили серцевий глікозид, який характеризується високою бiодоступнiстю, міцним зв`язком з білками плазми, бiотрансформацiєю в печінці, вираженою кумуляцією. Визначте препарат.

A * Дигiтоксин.

B Настiй трави горицвіту.

C Корглiкон.

D Целанiд.

E Валідол

1165 Хворому з набряками серцевого походження призначили наперстянку в порошку. Через деякий час з'явились ознаки дигіталісної інтоксикації: екстрасистолія, диспепсія. Чим ліквідувати ускладнення?

A * Солями калію.

B Солями кальцію.

C Солями магнію.

D Гангліоблокаторами.

E М-холіноблокаторами.

1166 Хворому з набряками серцевого походження призначили наперстянку в порошку. Через деякий час з'явились ознаки дігіталісної інтоксикації: екстрасистолія, диспепсія. Чим ліквідувати ускладнення?

A * Солями калію.

B Солями кальцію.

C Солями магнію.

D Гангліоблокаторами.

E Усі відповіді правильні.

1167 Хворому на бронхіальну астму із супутньою стенокардією напруження був призначений препарат у інгаляціях. Під час чергової інгаляції хворий відчув себе погано: виникло серцебиття, а потім стискаючі болі у ділянці серця з іррадіацією в ліву лопатку і плече. Який із названих препаратів міг стати причиною цих побічних ефектів?

A * Ізадрин.

B Кромолін-натрій.

C Еуфілін.

D Фенотерол.

E Нафтизин.

1168 Хворому на гостру серцеву недостатність з рефрактерністю до серцевих глікозидів було введено добутамін. Який механізм дії у цього препарату?

A * Стимулювання бета1-адренорецепторів

B Комплексоутворення з фосфоліпідами мембрани

C Блокада К+, Na+- АТФ-ази

D Пригнічення активності фосфодіестерази

E Підвищення тонусу n.vagus

1169 Хворому на серцеву недостатність був призначений дигітоксин. Спочатку його стан покращився, але з часом прояви серцевої недостатності знову наросли, і навіть з'явилися ознаки глікозидної інтоксикації. Чим це можна пояснити?

A * Кумуляцією.

B Тахіфілаксією.

C Ідіосинкразією.

D Сенсибілізацією.

E Потенціюванням.

1170 Хворому на серцеву недостатність був призначений дігітоксин. Спочатку його стан покращився, але з часом прояви серцевої недостатності знову наросли, і навіть з'явилися ознаки глікозидної інтоксикації. Чим це можна пояснити?

A * Кумуляцією

B Тахіфілаксією

C Ідіосинкразією

D Сенсибілізацією

E Усі відповіді правильні

1171 Хворому призначено препарат дигитоксині. Через декілька днів у хворого виявлено ознаки передозування цим препаратом, його вміст у крові значно перевищував верхню межу терапевтичної концентрації. Як називається такий варіант дії лікарських речовин?

A * Кумуляція

B Звикання

C Тахікардія

D Потенціювання

E Антагонізм

1172 Хворому призначено препарат дигоксин. Через декілька днів у хворого виявлено ознаки передозування цим препаратом, його вміст у крові значно перевищував верхню межу терапевтичної концентрації. Як називається такий варіант дії лікарських речовин?

A * Кумуляція.

B Звикання.

C Тахікардія.

D Потенціювання.

E Усі відповіді правильні

1173 Хворому, що страждає на хронічну серцеву недостатність, лікар порекомендував провести профілактичний курс лікування кардіотонічним препаратом з групи серцевих глікозидів, що приймають внутрішньо. Який з препаратів було рекомендовано хворому?

A * Дигоксин.

B Строфантин.

C Корглікон.

D Кордіамін.

E Кардіодарон.

1174 Хворому, який скаржиться на хронічну серцеву недостатність, призначили дигітоксин. Однак, через тиждень після початку приймання препарату у хворого з’явились признаки інтоксикації препаратом (брадикардія, нудота, екстрасистолія), хоч одноразова доза його не перевищувала терапевтичної і тривалість курсу лікування не закінчилась. Як називається явище, що спостерігається у хворого?

A * Матеріальна кумуляція.

B Функціональна кумуляція.

C Толерантність.

D Тахіфілаксія.

E Ідіосинкразія.

1175 Хворому, який скаржиться на хронічну серцеву недостатність, призначили дігітоксин. Однак, через тиждень після початку прийому препарату у хворого з’явились признаки інтоксикації препаратом (брадикардія, нудота, екстрасістолія), хоч одноразова доза його не привищувала терапевтичної і строк курсу лікування не вийшов. Як називається явище, що

A * Матеріальна кумуляція

B Функціональна кумуляція

C Толерантність

D Тахіфілаксія

E Усі відповіді правильні

1176 Чоловік 60 років систематично приймав дигітоксин. Його стан спочатку покращився, а потім став погіршуватись, розвилася брадикардія, аритмія. Яке явище полягає в основі цього

A * Кумуляція матеріальна.

B Тахіфілаксія

C Алергія.

D Десенситизація адренорецепторів.

E Індукція ферментів.

1177 Чоловік 60 років систематично приймав дигоксин. Його стан спочатку покращився, а потім став погіршуватись, розвинулися брадикардія, аритмія. Яке явище спричинило цей стан?

A * Кумуляція матеріальна.

B Тахіфілаксія.

C Алергія.

D Десенситизація адренорецепторів.

E Усі відповіді правильні

1178? Чоловіку 70 років, який страждає хронічним бронхітом, призначили протикашльовий препарат кодеїн. Який механізм дії забезпечує протикашльовий ефект?

A * Центральний.

B Конкурентний.

C Периферичний.

D Рефлекторний.

E Місцевий.

1179 Чоловіку 70 років, який страждає на хронічний бронхіт, призначений протикашльовий препарат глауцин. Який механізм забезпечує гальмування кашльового центру?

A * Центральний.

B Рефлекторний.

C Конкурентний.

D Механізм місцевої дії.

E Механізм периферичної дії.

1180 В кардіологічному відділенні у хворого виникла гостра серцева недостатність. Хворому внутрушньовенно крапельно ввели добутамін. Який механізм дії ізотропної добутаміну?

A Пригнічує активність холінестерази

B * Безпосередньо стимулює в 1-адренорецептори міокарду

C Блокує активність цитохромоксидази

D Проявляє седативний ефект

E Пригнічує серотонінові рецептори

1181 Екстракардіальні ефекти серцевих глікозидів 1. сечогінний, 2. седативний 3.антиаритмічний, 4. протиішемічний

A Вірно 1,3

B * Вірно 1,2

C Вірно 3,4

D Вірно 1,4

E Вірно 2,4

1182 Засіб має здатність попереджувати напади бронхіальної астми та інших бронхоспастичних станів. В основі такої дії лежить здатність гальмувати дегрануляцію тучних клітин слизової оболонки дихальних шляхів, затримувати вихід з них медіаторних речовин, які сприяють появі бронхоспазму, алергії і запалення

A Атропіну сульфат

B Сальбутамол

C Адреналін

D * Кромолін натрію

E Ізадрин

1183 Засіб належить до ненаркотичних протикашльових препаратів. Вибірково пригнічує центральні ланки кашльового рефлексу. Не пригнічує дихальний центр, не викликає наркотичної залежності, не впливає на функцію шлунково-кишкового тракту. Вкажіть назву

A Лібексин

B * Глаувент

C Кодеїн

D Кофеїн-бензоат натрію

E Етимізол

1184 Засоби, які використовують для лікування набряку легень (усі, крім)

A фуросемід

B морфін

C бензогексоній

D * кислота аскорбінова

E корглікон

1185 Пацієнт для зняття бронхоспазму почав приймати нові ліки, але з часом почались порушення сну, підвищення артеріального тиску, з’явились закрепи. Який препарат міг викликати подібні ускладнення?

A Атропіну сульфат

B * Ефедрину гідрохлорид

C Преднізолон

D Дигоксин

E Морфіну гідрохлорид

1186 Пацієнтові з нападами бронхоспазму та супутнім захворюванням серця доцільно призначити для зняття бронхоспазму

A Ізадрин

B Адреналін

C Норадреналін

D * Сальбутамол

E Нітрогліцерин

1187 Пацієнтові з нападами бронхоспазму та супутньою брадикардією доцільно призначити

A * Ізадрин

B Анаприлін

C Амброксол

D Лібексин

E Дроперидол

1188 Під час операції на серці виникла гостра серцева недостатність. Який із лікарських засобів доцільно застосувати внутрішньовенно краплинно?

A * Корглікон

B Магнію сульфат

C Омепразол

D Ціанокобаламін

E Аспаркам

1189 Під час проведення дигіталізаціі хворого з'явились симптоми інтоксикації. Лікар призначив унітіол. Який механізм діі унітіолу при інтоксикаціі серцевими глікозидами?

A Підвищенням проникності К+

B Підвищення вмісту Na+ у міокардіоцитах

C Підвищення активності АТФ-ази

D * Зв'язування глікозида в комплекс

E Зв'язування іонізованого Ca++

1190 Похідне цистеїну. Під його впливом відбувається розщеплення дисульфідних зв’язків глікопротеїнів бронхіального слизу, харкотиння та гною, в результаті чого знижується їх в’язкість, підвищується ефективність мукоциліарного кліренсу бронхів. Використовується при гострому та хронічному бронхіті, пневмонії, бронхоектатичній хворобі, муковісцидозі

A Трава термопсису

B Бромгексин

C * Ацетилцистеїн

D Трипсин кристалічний

E Лібексин

1191 Препарат, який містить суміш полісахаридів з трави алтеї лікарської. Призначають як відхаркувальний засіб по 1-2 таблетки перед їдою при гострих і хронічних захворюваннях дихальних шляхів (бронхіті, пневмонії та ін.).

A Трава термопсису

B Бромгексин

C * Мукалтин

D Трипсин кристалічний

E Лібексин

1192 Протеолітичний фермент, який розщеплює пептидні зв’язки в молекулі білків, поліпептиди та деякі низькомолекулярні пептиди. Застосовують препарат для полегшення відходження в’язких секретів і ексудатів при трахеїтах, бронхітах, бронхоектатичній хворобі, пневмонії, післяопераційному ателектазі легень

A Трава термопсису

B Бромгексин

C Мукалтин

D * Трипсин кристалічний

E Лібексин

1193 синтетичний муколітичний препарат. Під його впливом збільшуються синтез та секреція сурфактанту, активізується система альвеолярних макрофагів. Він має муколітичні та секретолітичні властивості, активізує роботу мукоциліарного апарату, що супроводжується покращанням виділення харкотиння.

A Кодеїн

B Лібексин

C * Амброксол

D Глаувент

E Фуросемід

1194 Сімейний лікар призначив хворому для лікування хронічної серцевої недостатності дигоксин. Черз 1 місяць виявив симптоми глікозидної інтоксикації. Який препарат необхідно призначити внутрішньовенно для зняття інтоксикації?

A * Унітіол

B Аміназин

C Морфіну гідрохлорид

D Ціанокобаламін

E Мезатон

1195 Теофілінвмісний препарат міотропної дії, розслаблює м'язи бронхів, розширює вінцеві судини, знижує кров'яний тиск у легеневій артерії, збільшує нирковий кровотік, проявляє діуретичну дію, гальмує агрегацію тромбоцитів.

A Сальбутамол

B * Еуфілін

C Атропіну сульфат

D Бензогексоній

E Дигоксин

1196 У хворого, що страждає на хронічну серцево-судинну недостатність в процесі дигіталізації з’явились такі симптоми: головний біль, втома, нудота, порушення кольорового зору (навколишні предмети сприймаються в зеленому кольорі). На ЕКГ з’явилась синусова брадикардія та ознаки порушення атріовентрикулярного проведення. Який засіб можна застосувати для зменшення симптомів інтоксикації?

A * Унітіол

B Налоксон

C Бемегрид

D Строфантин

E Атропіну сульфат

1197 Хворий перебував на лікуванні в кардіологічному відділенні з приводу декомпенсованої хронічної серцевої недостатності. Йому був призначений дигітоксин в дозі 0,0001 г з першого дня перебування в стаціонарі, але покращення він відмітив тільки через тиждень. Повільне настання ефекту препарату лікар пояснив:

A Недостатньою дозою дигітоксину

B Недостатнім всмоктуванням препарату в кишечнику

C * Стійким зв’язуванням дигітоксину з білками плазми крові

D Посиленням діурезу

E Недостатньою кількістю вуглеводів у дієті

1198 Хворий потрапив в кардіологічне відділення з явищами гострої серцевої недостатності. Який з перерахованих засобів можна застосувати в цьому випадку?

A * Строфантин

B Аміодарон

C Адреналін

D Дигітоксин

E Дигоксин

1199 Хворий скаржиться на слабкість, задишку, набряки нижніх кінцівок. Діагноз — хронічна серцева недостатність. Який засіб необхідно призначити хворому?

A Сальбутамол

B Кофеїн

C * Дигоксин

D Раунатин

E Аміназин

1200 Хворому було призначено препарат із групи водорозчинних серцеві глікозиди. Яка супутня патологія може сприяти кумуляції серцевих глікозидів?

A * Ниркова недостатність

B Печінкова недостатність

C Гіперацидний гастрит

D Гіпоацидний гастрит

E Гіпертонічна хвороба

1201 Хворому з гострою серцевою недостатністю призначено строфантин. Вкажіть шлях введення препарату.

A * Внутрішньовенно

B Внутрішньом’язово

C Підшкірно

D Per os

E Інгаляційно

1202 Хворому з серцевою недостатністю та набряками призначили дигітоксин. З чим пов’язаний кардіотонічний ефект серцевих глікозидів?

A Стимулювання Na/K АТФ-ази

B Рефлекторним впливом на серце

C * Блокада Na/K АТФ-ази

D Пригніченням провідності міокарду

E Не прямою активацією адренорецепторів

1203 Хворому, який скаржиться на хронічну серцеву недостатність, призначили дигітоксин. Однак, через тиждень після початку прийому препарату у хворого з’явились признаки інтоксикації препаратом (брадикардія, нудота, екстрасистолія), хоча одноразова доза його не перевищувала терапевтичної і строк курсу лікування не вийшов. Як називається явище, що спостерігається.

A * Матеріальна кумуляція

B Функціональна кумуляція

C Толерантність

D Тахіфілаксія

E Ідіосінкразія

1204 Вказати ускладнення при застосуванні фуросеміду

A Метаболічний ацидоз, гіперкалійемія

B Гіперкаліємія, гіперкальційемія

C Гіпермагніємія

D * Зниження слуху, гіпокалійемія

E Зниження клубочкової фільтрації сечі

1205 Вказати, що характерно для петлевих діуретиків

A * Дегідратація, сечогінний, гіпотензивний ефекти

B Затримка сечі

C Викликає гіперкальційемію

D Приводить до ацидозу

E Сприяє гіперкалійемії

1206 Вказані ефекти клофеліну сприяють зниженню артерільного тиску, окрім:

A зменшення тонусу вазомоторних центрів

B * затримка Na+, Сl- в організмі

C підвищення тонусу блукаючого нерва

D седативний, снодійний

E зниження вивільнення реніну

1207 Антигіпертензивний ефект препарату клофелін пов'язаний з:

A * активацією пресинаптичних альфа-2-адренорецепторів

B стимуляцією імідазольних рецепторів ядер солітарного тракту

C блокадою симпатичних гангліїв

D збільшенням діурезу

E порушенням проникності іонних каналів

1208 Гіпотензивна дія клофеліну пов'язана з

A * Збудженням центральних альфа2-адренорецепторов, пригнічення судинно-рухового центру

B Блокадою бета1-адренорецепторов

C Блокадою кальцієвих каналів

D Активацією калієвих каналів

E Безпосереднім впливом на гладку мускулатуру

1209 Гіпотензивна дія магнію сульфату проявляється при

A * внутрішньовенному введенні

B підшкірному введенні

C ректальному

D інгаляційному

E сублінгвальному

1210 Антигіпертензивна дія бета-адреноблокаторів включає всі компоненти, окрім:

A зниження серцевого викиду

B зниження загального периферичного опору судин

C * пригнічення вазомоторного центру

D зменшення секреції реніну

E брадикардія

1211 Діуретик, в основі механізму дії якого лежить антагонізм стосовно гормону кори надниркових залоз

A Маніт

B Діакарб

C * Спіронолактон

D Фуросемід

E Дихлотіазід

1212 Зазначити сечогвнний засіб, який найчастіше використовується при набряку мозку

A * Сечовина

B Дихлотіазид

C амілорид

D Тріамтерен

E Спіронолактон

1213 Дія нітрогліцерину та інших органічних нітратів зумовлена

A Блокадою калієвих каналів

B Блокадою натрієвих каналів

C Блокадою кальцієвих каналів

D * Вивільненям оксиду азота в стінці судин

1214 Усі відповіді правильні Препарат дибазол проявляє такі ефекти:

A гіпотензивний

B імуномодулюючий

C тонізація спинного мозку

D полегшення нервово-м'язової передачі

E * всі відповіді вірні

1215 З метою зменшення крововтрати при проведенні операції на печінці необхідно викликати штучну гіпотонію. Вказати препарат, який можна використати з цією метою:

A * Гігроній

B Ацеклідин

C Пірилен

D Метацин

E Гоматропін

1216 З метою зменшення набряків при лікуванні серцевими глікозидами серцевої недостатності призначаються препарати з групи:

A гіпотензивних засобів

B * діуретичних засобів

C антиангінальних засобів

D адреноміметичних засобів

E симпатоміметичних засобів

1217 З метою зниження токсичності глікозиди призначають разом з:

A * препаратами калію

B препаратами кальцію

C препаратами натрію

D препаратами йоду

E препаратами магнію

1218 Для зняття гіпертонічного кризу лікар призначив апресин. До якої групи за механізмом дії відноситься зазначений лікарський засіб?

A Центральних альфа 2-адреноміметиків

B * альфа-адреноблокаторів

C Неселективних альфа-адреноміметиків

D Селективних альфа 1-адреноміметиків

E Селективних бета1- адреноблокаторів

1219 для зняття тахікардії при гіпертиреозі доцільно використовувати

A * метопролол

B верапаміл

C ділтіазем

D ніфедіпін

E атропін

1220 З метою підвищення артеріального тиску при колаптоїдному стані хворому було введено мезатон. Який механізм дії даного препарату?

A * Стимулює альфа-адренорецептори

B Стимулює бета -адренорецептори

C Блокує альфа -адренорецептори

D Блокує бета -адренорецептори

E Стимулює альфа - бета-адренорецептори

1221 Для зняття гіпертонічного кризу лікар призначив клофелін. До якої групи за механізмом дії відноситься зазначений лікарський засіб?

A * Центральних альфа 2-адреноміметиків

B альфа-адреноблокаторів

C Неселективних альфа-адреноміметиків

D Селективних альфа 1-адреноміметиків

E Селективних бета1- адреноблокаторів

1222 До бета – адреноблокаторів належать

A Нітрогліцерин, молсидомін

B * Анаприлін, атенолол

C Трентал, папаверин

D Ніфедіпін, верапаміл

E Каптоприл, еналаприл

1223 До блокаторів кальцієвих каналів належить

A Нітрогліцерин

B Анаприлін

C Каптоприл

D * Ніфедіпін

E Фуросемід

1224 До антигіпертензивних засобів міотропної дії належить

A Анаприлін

B Атенолол

C * магнію сульфат

D Фуросемід

E Каптоприл

1225 До групи антагоністів кальцію належать

A Анаприлін, атенолол

B Трентал, папаверин

C Каптоприл, еналаприл.

D * Ніфедіпін, верапаміл

E Нітрогліцерин, молсидомін

1226 Вказати який препарат належить до групи бета в -адреноблокаторів

A Нітрогліцерин

B * Бісопролол

C Каптоприл

D Ніфедіпін

E Фуросемід

1227 Зазначити препарат, що належить до групи бета бета-адреноблокаторів

A Нітрогліцерин

B * Ацебутолол

C Каптоприл

D Ніфедіпін

E Фуросемід

1228 До речовин, котрі пригнічують тонус вазомоторного центру, відносяться всі препарати, окрім:

A метилдофа

B моксонідин

C * еналаприл

D клофелін

E гуанфацин

1229 До якої групи належить предуктал (триметазидин)?

A Адреноміметики

B Холіноблокатори

C * Кардіопротектори

D Симпатолітики

E Діуретики

1230 Попередником окиду азоту є:

A дилтіазем

B * натрію нітропрусид

C діазоксид

D міноксиділ

E магнію сульфат

1231 Екстракардіальні ефекти при передозуванні серцевих глікозидів проявляються:

A погіршенням зору

B диспепсичними розладами

C психічними порушеннями

D шкірними висипаннями

E * всі відповіді правильні

1232 Лізиноприл —

A Алкалоїд раувольфії

B Пригнічує дихальний центр

C Звужує судини

D Тонізує гладку мускулатуру кишечника

E * Знижує артеріальний тиск

1233 Збільшенння сисли серцех скорочень під впливом серцевих глікозидів обумовлений:

A * позитивною інотропною дією

B негативною інотропною дією

C негативною хронотропною дією

D негативною дромотропною дією

E позитивною батмотропною дією

1234 Ефективність антагоністів іонів кальцію при артеріальній гіпертензії пов’язана з:

A * Розширенням периферичних судин

B Збільшенням скоротливості міокарда

C Зниженням продукції реніну

D Зниженням діурезу

E Підвищенням діурезу

1235 Ефективність ніфедіпіну (фенігідину) при артеріальній гіпертензії пов’язана з:

A * Розширенням периферичних судин

B Збільшенням скоротливості міокарда

C Зниженням продукції реніну

D Зниженням діурезу

E Підвищенням діурезу

1236 Пацієнтка, 48 років, поступила в кардіологічне відділення з діагнозом ішемічна хвороба серця. Приступи стенокардії виникають 1-2рази на день. Який препарат доцільно призначити хворій?

A * Сустак форте.

B Еуфілін.

C Дипіридамол.

D Папаверин.

E Но-шпа.

1237 Що зумовлює виникнення бронхоспазму при тривалому лікуванні інгібіторами АПФ?

A з впливом гістаміну на мускулатуру бронхіол

B з впливом МРС -А на мускулатуру бронхіол

C * з впливом брадикініну на мускулатуру бронхіол

D з впливом ацетілхоліну на мускулатуру бронхіол

E з впливом простагландину Е2 і простацикліну на тонус бронхіол

1238 З якою метою застосовують гангліоблокатори?

A * гіпотензивною

B лікування аденому простати

C лікування гіпертонічної хвороби

D лікування інфаркту міокарда

E лікування виразкової хвороби 12-палої кишки

1239 За швидкістю розвитку кардіального ефекту серцеві глікозиди можна поставити в ряд таким чином:

A * строфантин >корглікон> целанід>дігоксин> дигітоксин

B целанід >строфантин> корглікон>дігоксин> дигітоксин

C строфантин >корглікон >дигітоксин>целанід> дігоксин

D дигітоксин >строфантин> дігоксин>корглікон> ізоланід

E корглікон >ізоланід> строфантин>дігоксин >дигітоксин

1240 Зазначити при яких аритміях найбільш ефективний ксикаїн?

A Хронічна миготлива аритмія

B Сино-аурикулярна блокада

C Атріо-вентрикулярна блокада

D Передсердна тахіаритмія

E * Шлуночкова тахіаритмія

1241 Зазначити показання до застосування сустаку

A Лікування гіпертонічної хвороби

B Лікування гострого інфаркту міокарда

C Зняття приступів стенокардії

D * Профілактика приступів стенокардії

E Лікування пароксизмальної тахікардії

1242 Зазначити як впливає препарат із групи інгібіторів АПФ на показники іонного балансу

A * Гальмує виділення іонів калію з сечею

B Викликає гіпернатрійемію

C Викликає гіпокалійемію

D Викликає гіперкальціемію

E Викликає гіпокальціемію

1243 Засіб знижує потребу серця у кисні та збільшує доставку кисню за рахунок блокади симпатичної інервації

A Молсидомін

B * Атенолол

C Пентоксифілін (трентал)

D Папаверин

E Нітрогліцерин

1244 Засіб належить до класу інгібіторів ГМГ-КоА редуктази, що знижують біосинтез холестерину. Використовують при гіперліпідемії, захворюваннях серцево-судинної системи

A * правастатин

B дигоксин

C моксонідин

D мілринонон

E кислота ацетилсаліцилова

1245 Засоби, які застосовуються для лікування ішемічної хвороби серця

A Альфа – адреноблокатори

B Симпатолітики

C * Бета – адреноблокатори

D М – холіноміметики

E Міорелаксанти

1246 Кардіальні ефекти під впливом серцевих глікозидів пов'язані з:

A збільшенням ударного об'єму

B збільшенням хвилинного об'єму

C зниженням венозного тиску

D нормалізацією артеріального тиску

E * всі відповіді вірні

1247 Інгібітори АПФ – це

A Анаприлін, атенолол

B Трентал, папаверин

C Ніфедіпін, верапаміл

D * Каптоприл, еналаприл

E Нітрогліцерин, молсидомін

1248 Калійзберігаючий діуретик

A * Спіронолактон

B Дихлотіазід

C Маніт

D Фуросемід

E Діакарб

1249 Каптоприл - це

A Антагоніст кальцію

B * Інгібітор ангіотензинперетворюючого ферменту

C Симпатолітик

D Міотропний спазмолітик

E альфа-адреноблокатор

1250 Еналаприл протипоказаний хворим:

A з цирозом печінки

B * з хронічною нирковою недостатністю

C з легеневим серцем

D з цукровим діабетом

E з виразковою хворобою

1251 Клофелін —

A Підвищує артеріальний тиск

B * Знижує секрецію слинних залоз

C Володіє місцевоанестезуючою дією

D Має виражений сечогінний ефект

E Викликає збудження ЦНС

1252 Лікар діагностував у хворого шлуночкову аритмію. Який препарат можна призначити?

A * лідокаїн

B Пентоксил

C Омепразол

D Кальцію хлорид

E Дитилін

1253 Лікар загальної практики діагностував у хворого шлуночкову аритмію. Який препарат необхідно призначити?

A Омепразол

B Кальцію хлорид

C Дитилін

D * Аміодарон

E Пентоксил

1254 Мета комбінування тріамтерену з дихлотіазидом

A * Попередження гіпокалійемії

B Лікування набряку мозку

C Лікування гіперальдостеронізму

D Лікування гіпертензивного кризу

E Лікування гіпервітаминозу Д

1255 Механізм антигіпертензивної дії симпатолітика резерпіну пов'язаний із

A Блокадою адренорецепторів серця

B Блокадою ангиотензинових рецепторів

C Міотропним спазмолітичним впливом

D * Зменшенням синтезу і викиду норадреналіну

E Блокадою вегетативних гангліїв

1256 Зазначити механізм дії амлодипіну

A Блокада бета – адренорецепторів міокарда

B * Блокада кальцієвих каналів

C Активування калієвих каналів

D Пригнічення холінестерази

E Пригнічення фосфодіестерази

1257 Вказати механізм фармакологічної дії клофеліну

A * Стимулює центральні альфа2-адренорецептори

B Симпатолітик

C альфа і бета-адреноблокатор

D Міотропний спазмолітик

E Антагоніст іонів кальцію

1258 На прийомі у сімейного лікаря хворому поставлений діагноз хронічна коронарна недостатність (стенокардія). Який препарат необхідно призначити для попередження нападу стенокардії?

A Пірацетам

B Магнію сульфат

C * Ізосорбіду мононітрат

D Ціанокобаламін

E Етимізол

1259 Який із перерахованих препаратів доцільно застосувати при гіпертонічному кризі

A резерпін

B апрессин

C дигоксин

D * фуросемід

E верошпирон

1260 Зазначте препарат, який відновлює активність К+, Na+-АТФ-ази при передозуванні серцевих глікозидів:

A * унітіол

B анаприлін

C атропін

D лідокаїн

E цитрат натрію

1261 вказати препарати, що зв'язують іони кальцію:

A * трилон Б

B натрію хлорид

C лідокаїн

D анаприлін

E ізонітрозин

1262 Вказати препарати, що зв'язують іони кальцію:

A * трилон Б

B натрію хлорид

C лідокаїн

D анаприлін

E ізонітрозин

1263 На ЕКГ негативна хронотропна дія виявляється:

A укороченням інтервалу Р-Р

B * подовженням інтервалу Р-Р

C укороченням інтервалу Р-q

D подовженням інтервалу Р-q


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 771 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.066 сек.)