АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ситуаційні задачі 9 страница

Прочитайте:
  1. B)новокаинмен жансыздандыру 1 страница
  2. B)новокаинмен жансыздандыру 2 страница
  3. B)новокаинмен жансыздандыру 3 страница
  4. B)новокаинмен жансыздандыру 4 страница
  5. B)новокаинмен жансыздандыру 5 страница
  6. B)новокаинмен жансыздандыру 6 страница
  7. B)новокаинмен жансыздандыру 7 страница
  8. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 1 страница
  9. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 10 страница
  10. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 2 страница

B Ампіокс (ампіцилін + оксацилін)

C Бісептол (сульфаметоксазол + триметоприм)

D * Тетраолеан (тетрациклін + олеандоміцин)

E Фансидар (сульфадоксин + піриметамін)

1795 У вагітної 27 років після тривалого застосування антибіотика виникла жовтяниця. У новонародженоо відмічено порушення росту кісток. Який препарат приймала жінка?

A Еритроміцин

B Ампіцилін

C Ністатин

D Цефалексин

E * Тетрациклін

1796 У вагітної виник гострий трахеобронхіт. Для лікування цієї інфекції був призначений антибіотик з групи пеніцилінів. Визначте, який з наведених антибактеріальних засобів призначено вагітній хворій.

A Гентаміцин

B Стрептоміцин

C Тетрациклін

D Фурацилін

E * Амоксицилін

1797 У інфекційне відділення поступив хворий з підозрою на холеру. Який антибіотик є препаратом вибору при підтвердженні діагнозу?

A Еритроміцин

B Цефтриаксон

C Бензилпеніцилін натрію

D * Доксициклін

E Гентаміцин

1798 У інфекційне відділення поступив хворий, якому встановлено діагноз дизентерії. Якому з наведених препаратів слід надати перевагу?

A Ампіцилін

B Фталазол

C Метронідазол

D * Левоміцетин

E Ципрофлоксацин

1799 У людини похилого віку, яка дотримувалася молочно-рослинної дієти, призначений для етіологічного лікування хламідіозу антибіотик не дав ефекту одужання. Який це був препарат?

A Оксацилін

B Метицилін

C * Тетрациклін

D Стрептоміцин

E Цефуроксим

1800 У новонародженої недоношеної дитини виникла пневмонія, для лікування якої їй ввели антибіотик. Через деякий час розвилась тяжка інтоксикація із здуттям живота, проносом, гіпотермією, сірим забарвленням шкіри, серцево-судинним колапсом, розвився синдром “сірого колапсу” (“сірий синдром плода”). Смерть дитини настала через дві доби. Який антибіотик призвів до летального наслідку?

A Азитроміцин (сумамед)

B Ванкоміцин (едицин)

C * Хлорамфенікол (левоміцетин)

D Гентаміцин (гараміцин)

E Доксициклін (вібраміцин)

1801 У хворого 35 років, який нещодавно повернувся з Середньої Азії, встановлено діагноз черевного тифу. Який препарат найбільш доцільно засосувати для лікування черевного тифу?

A Оксацилін

B * Левоміцетин

C Цефалексин

D Бензилпеніцилін

E Еритроміцин

1802 У хворого 56 років з гострої пневмонією виявлено пеніциліназапродукуючий штам стафілококу. Для лікування було призначено препарат з групи пеніцилінів. Назвіть цей препарат.

A Бенизлпеніциліну натрієва сіль

B * Оксацилін

C Ампіцилін

D Тикарцилін

E Мезлоцилін

1803 У хворого була діагностова дифтерія. Який антибактеріальний засіб є основним при цьому захворюванні?

A Бензилпеніцилін

B * Еритроміцин

C Метронідазол

D Фталазол

E Ципрофлоксацин.

1804 У хворого важка післяопераційна псевдомонадна інфекція.Який з перелічених засобів показано для його лікування?

A * Гентаміцин

B Бензилпеніцилін

C Цефазолін

D Еритроміцин

E Доксицилін

1805 У хворого важка стафілококова інфекція, що загрожує життю. Який з перерахованих препаратів бажаний в даному випадку?

A Ампіцилін

B * Цефазолін

C Еритроміцин

D Тетрациклін

E Бензилпеніцилін

1806 У хворого з пониженим слухом важка бацилярна інфекція.Яка з груп антибіотиків протипоказана в даному випадку

A * Аміногликозиди

B Пеніциліни

C Цефалоспорини

D Тетрацикліни

E Рифаміцини

1807 У хворого інфекція сечовивідних шляхів. Яка з названих речовин забезпечить найбільші концентрації лікарського засобу в активній формі в їх просвіті?

A Еритроміцин

B Тетрациклін

C Левоміцетин

D Рифампіцин

E * Ампіцилін

1808 У хворого інфекція сечовивідних шляхів. Яка з названих речовин забезпечить найбільші концентрації лікарського засобу в активній формі в їх просвіті?

A Усі відповіді правильні

B Тетрациклін

C Левоміцетин

D Рифампіцин

E * Ампіцилін

1809 У хворого на пієлонефрит при бактеріологічному аналізі сечі висіяна синьогнійна паличка, яка була нечутливої до дії карбеніциліну. Який антибіотик може виявитись ефективним у цього хворого?

A * Гентаміцин

B Ампіцилін

C Бензилпеніцилін

D Олеандоміцин

E Цефазолін

1810 У хворого на шкірі з'явились гіпопігментовані плями, у ділянці яких повністю зникла чутливість. Була діагностована лепра. Для лікування призначено антибіотик, який також застосовують як один з основних протитуберкульозних засобів. Вкажіть цей препарат.

A Цефтріаксон

B Рифампіцин

C * Стрептоміцин

D Ампіцилін

E Гентаміцин

1811 У хворої 35 років діагностовано гострий цистит. Які препарати можна використовувати для лікування урологічних інфекцій?

A Синтоміцин, стрептоцид, біцилін-3

B * Кислоту налідіксову, бактрим, метронідазол

C Рифампіцин, фурацилін, салазопіридазин

D Сульфацил-натрій, тетрациклін, йодинол

E Етакридину лактат, фталазол, цефатоксим

1812 У хворої з післяпологовим сепсисом в бактеріологічному аналізі посіву крові виявлено золотистий стафілокок, який проявляв стійкість до дії метициліну та інших бета-лактамних антибіотиків. Який з наведених нижче препаратів необхідно призначити хворій для комбінованої антибактеріальної хіміотерапії?

A Оксацилін

B * Ванкоміцин

C Олететрин

D Тетраолеан

E Цефазолін

1813 Хворий 33 років страждав на тривалий гнійний процес у середньому вусі, що не піддавався терапії природними пініцилінами. Після застосування карбеніциліну у нього спостерігалося швидке одужання. Яка можлива етіологія захворювання у нього?

A * Синьогнійна паличка

B Стафілокок

C Кишкова паличка

D Мікобактерія туберкульозу

E Стрептокок

1814 Хворий 55 років госпіталізований до хірургічного відділення зв’язку з інфекцією, викликаною синьогнійною паличкою, чутливою до антибіотика пеніцилінового ряду. Вкажіть, який з наведених пеніцилінів має виражену активність по відношенню до Pseudomonas aeruginosa?

A Метицилін

B Феноксиметилпеніцилін

C Бензилпеніцилін

D * Карбеніцилін

E Оксацилін

1815 Хворий 60 років, госпіталізований в хірургічне відділення, в зв’язку з інфекцією викликаною синьогнійною паличкою, чутливою до антибіотика пеніцилінового ряду. Вкажіть який з перерахованих пеніцилінів, володіє вираженою активністю по відношенню до Psedomonas aeruginosa (синьогнійної палички)?

A Бензилпенціцилін

B * Карбеніцилін

C Феноксиметилпеніцилін

D Оксацилін

E Ампіцилін

1816 Хворий на пневмонію отримує бензилпеніциліну в дозі 500 000 ОД 6 разів на день. Через 2 години після ведення лікарського засобу виникла пропасниця, втрата свідомості, судоми. Що розвинулось у хворого?

A Ідіосинкразія

B * Анафілактичний шок

C Тахіфілаксія

D Кумуляція

E Сенсибілізація

1817 Хворий приймав антибіотик для лікування хронічного бронхіту. На фоні прийому виникли нудота, блювання, стоматит, дерматит на шкірі обличчя і рук (фотосенсибілізація), болі в області печінки. Який препарат приймав хворий?

A Ампіцилін

B * Тетрациклін

C Еритроміцин

D Поліміксин

E Канаміцин

1818 Хворий прочитав інструкцію на призначений антибіотик, де розділі небажаних ефектів зазначена можливість міорелаксантного, ототоксичного, тератогенного, мутагенного ефектів. Який препарат було призначено?

A * Стрептоміцин

B Пеніцилін

C Тетрациклін

D Левоміцетин

E Диклоксацилін

1819 Хворий страждає ревмокардитом з частими загостреннями. Який антибіотик слід використати для профілактики або лікування загострень?

A Левоміцетин

B Еритроміцин

C * Біцилін-5

D Цефазолін

E Тетрациклін

1820 Хворий страждає ревмокардитом з частими загостреннями. Який антибіотик слід використовувати для профілактики або лікування загострень?

A * Біцілін-5

B Еритроміцин

C Левоміцетин

D Цефазолін

E Тетрациклін

1821 Хворий страждає ревмокардитом з частими загостреннями. Який антибіотик слід використати для профілактики або лікування загострень?

A Левоміцетин

B Еритроміцин

C * Біцилін-5

D Цефазолін

E Тетрациклін

1822 Хворій 33 років з метою сезонної профілактики загострення ревматизму один раз в чотири тижні вводили препарат з групи біосинтетичних пеніцилінів. Вкажіть цей препарат.

A * Біцилін-5

B Оксацилін

C Ампіцилін

D Бензилпеніциліну натрієва сіль

E Бензилпеніциліну калієва сіль

1823 Хворій 38 років для лікування гострого ревматизму призначено бензилпеніциліну натрієву сіль. Яка тривалість дії препарату?

A 14 діб

B 7 діб

C 3 доби

D 12 год

E * 4 год

1824 Хворій 38 років після стаціонарного лікування гострого ревматоїдного артриту для профілактики рецидивів захворювання призначено біцилін-5. Яка середня тривалість дії препарату?

A 3 доби

B * 30 діб

C 30 хв

D 3 год

E 7 діб

1825 Хворому 30 років з діагнозом гострий остеомієліт призначили антибіотик який добре проникає в кісткову тканину. На протязі трьох тижнів застосування даного засобу стан хворого покращився. Який препарат був застосований?

A * Лінкоміцин

B Біцилін-3

C Бензилпеніцилін

D Поліміксин-М

E Ампіцилін

1826 Хворому 33 років з діагнозом гострий остоемієліт призначили антибіотик, який добре проникає у кісткову тканину. Протягом трьох тижнів застосування препарату стан хворого покращився. Який антибіотик був використаний?

A * Лінкоміцин

B Гентаміцин

C Карбеніцилін

D Еритроміцин

E Ампіцилін

1827 Хворому 32 років з діагнозом гострий остоемієліт призначили антибіотик, який добре проникає у кісткову тканину. Протягом трьох тижнів застосування препарату стан хворого покращився. Який антибіотик був використаний?

A * Лінкоміцин

B Гентаміцин

C Карбеніцилін

D Еритроміцин

E Ампіцилін

1828 Хворому 40 років, який страждає на хронічний отит та півроку тому назад переніс гепатит, необхідно провести курс антибіотикотерапії. Який з наведених препаратів можна призначити хворому?

A * Ампіцилін

B Тетрациклін

C Гентаміцин

D Доксициклін

E Еритроміцин

1829 Хворому 43 років, який страждає хронічним отитом та півроку тому назад переніс гепатит, необхідно провести курс антибіотикотерапії. Який з перерахованих препаратів найдоцільніше призначити хворому?

A Тетрациклін

B Канаміцин

C Гентаміцин

D * Ампіцилін

E Доксициклін

1830 Хворому 42 років для лікування бактеріальної пневмонії призначено ампіцилін. Вкажіть, який механізм бактерицидної дії препарату?

A * Порушення проникливості цитоплазматичної мембрани

B Пригнічення внутрішньоклітинного синтезу білка

C Пригнічення синтезу клітинної стінки мікроорганізмів

D Пригнічення SH-груп ферментів мікроорганізмів

E Антагонізм із параамінобензойною кислотою

1831 Хворому 50 років з метою лікування черевного тифу призначений левоміцетин, але на наступний день стан хворого погіршився, температура підвищилася до до 39,6°С. Чим пояснити погіршення стану хворого?

A Нечутливістю збудника до левоміцетину

B Приєднанням вторинної інфекції

C Реінфекцією

D * Дією ендотоксинів збудника

E Алергічною реакцією

1832 Хворому 52 років з метою лікування черевного тифу призначений левоміцетин, але на наступний день стан хворого погіршився, температура підвищилася до 39,60С. Чим пояснити погіршення стану?

A * Нечутливістю збудника до левоміцетину

B Алергічною реакцією

C Реінфекцією

D Дією ендотоксинів збудника

E Приєднанням вторинної інфекції

1833 Хворому 65 років на позашпитальну пневмонію було призначено антибіотик амікацин. Необхідно пам’ятати, що побічним ефектом амікацину є:

A * ототоксичність

B забарвлення сечі в червоний колір

C блювота

D підвищення артеріального тиску

E зниження артеріального тиску

1834 Хворому для лікування інфекції сечовидільної системи призначили ципрофлоксацин. До якої групи антибактеріальних засобів відноситься цей препарат?

A * Фторхінолони

B Пеніциліни

C Цефалоспорини

D Макроліди

E Аміноглікозиди

1835 Хворому з генералізованою формою сальмонельозу була призначена антибактеріальна терапія. Через деякий час при проведенні загального аналізу крові була виявлена ретикул- і гранулоцитопенія, відмічалось деяке зниження кількості еритроцитів. При призначенні якого антибіотику найбільш можлива подібна зміна картини крові?

A Тетрациклін

B Гентаміцину сульфат

C * Левоміцетин

D Поліміксин-В сульфат

E Амоксицилін

1836 Хворому із стрепкоковою інфекцією ясен було призначено препарат, що містить у своїй структурі?-лактамне кільце.Який препарат відноситься до цієї групи?

A * Бензилпеніцилін

B Рифампіцин

C Еритроміцин

D Стрептоміцину сульфат

E Левоміцетин

1837 Хворому із стрепкоковою інфекцією ясен було призначено препарат, що містить у своїй структурі?-лактамне кільце.Який препарат відноситься до цієї групи?

A * Бензилпеніцилін

B Рифампіцин

C Еритроміцин

D Стрептоміцину сульфат

E Усі відповіді правильні

1838 Хворому на гострий туберкульоз легень призначили стрептоміцин. Який механізм дії цього препарату?

A Сприяє втраті амінокислот та нуклеотидів

B Пригнічує синтез муреїну

C Порушує проникність цитоплазматичної мембрани

D Зв’язується з двохвалентними катіонами

E * Пригнічує синтез білку в клітинах чутливих мікроорганізмів

1839 Хворому на туберкульоз в складі комплексної терапії був призначений антибіотик, ін’єкції якого виявились болючими, з’явились шкірні висипи, в крові еозинофілія. Застосування кальцію пантотенату зменшило побічну дію препарата. Який антибіотик був застосований?

A Біцилін

B Цефалексин

C Ампіцилін

D * Стрептоміцин

E Флориміцин

1840 Хворому поставлений діагноз бацилярна дизентирія. Який засіб із перерахованих необхідно йому призначити?

A * Ампіцилін

B Бензилпеніцилін

C Оксацилін

D Еритроміцин

E Бацилін

1841 Хворому, який лікувався антибіотиком з групи тетрацикліну лікар порадив не вживати молочних продуктів. Чому зроблено таку рекомендацію?

A Не засвоюються молочні продукти

B * Сповільнюється всмоктування антибіотиків

C Збільшується ризик дизбактеріозу

D Зростає токсичність антибіотиків

E Порушується процес перетравлення їжі

1842 Чоловік 35 років, хворий на туберкульоз, лікувався у стаціонарі, з допомогою комплексної терапії. Після виходу з лікарні він застудився, почав кашляти і самостійно застосував ін’єкції гентаміцину, але в нього погіршився слух. Який засіб підвищив несприятливу дію гентаміцину?

A Ріфампіцин

B ПАСК

C * Стрептоміцин

D Ізоніазид

E Етамбутол

1843 3 метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?

A * 3більшується тепловиділення

B Зменшується тепловиділення

C Збільшується теплопродукція

D Зменшується теплопродукція

E Зменьшується тепловиділення тепловиділення і теплопродукція

1844 В інфекційне відділення госпіталізована дитина 11 місяців з явищами токсикозу інфекційної етіології, підвищенням температури тіла до 39С, блюванням, проносом. До отримання результатів посіву калу для ідентифікації збудника, який з препаратів найбільш доцільно призначити?

A Левоміцетин

B Фталазол

C * Етазол з фуразолідоном

D Хлорхінальдол

E Нітроксолін

1845 В хірургічне відділення звернувся хворий з рваною раною на стегні. Лікар зробив хірургічну обробку рани антисептиком. Який з перелічених засобів вибрав лікар?

A Активоване вугілля

B Метиленовий синій

C Брильянтовий зелений

D * Фурацилін

E Карболова кислота

1846 Вибір дози медикаменту потребує врахування індивідуальних особливостей організму, від яких залежить фармакокінетика речовини. Для якого із перерахованих нижче засобів це характерно:

A Стрептоміцину

B * Ізоніазиду

C Бензилпеніциліну

D Рифампіцину

E Тетрацикліну

1847 Дитина 12 місяців госпіталізована в інфекційне відділення з явищами токсикозу інфекційної етіології: підвищенням температури тіла до 39(С, блюванням, проносом. До отримання результатів посіву калу для ідентифікації збудника, який з препаратів найбільш доцільно призначити?

A * Етазол з фуразолідоном

B Левоміцетин

C Фталазол

D Хлорхінальдол

E Нітроксолін

1848 Дитина 7 років з діагнозом ентероколіт приймає фталазол. Який механізм протимікробної дії цього лікарського засобу?

A Блокада ДНК-транскриптази

B Блокада ДНК-полімерази

C Блокада РНК-полімерази

D * Блокада фолатсинтетази

E Блокада пептидилтрансферази

1849 Дитині 12 років для обробки опікової поверхні шкіри передпліччя призначено розчин антисептика, який ще використовується парентерально при отруєнні ціанідами. Який препарат призначено?

A Етакридину лактат

B Спирт етиловий

C Срібла нітрат

D * Метиленовий синій

E Калію перманганат

1850 Дитині 12 років, хворій на ангіну, призначено комбінований сульфаніламідний препарат бактерицидної дії. Який препарат призначено?

A * Бісептол.

B Ентеросептол.

C Сульфален.

D Етазол.

E Уросульфан.

1851 Дитині 13 років хворій на ангіну призначено комбінований сульфаніламідний препарат бактерицидного типу дії. Який препарат призначено?

A * Бісептол

B Ентеросептол

C Сульфален

D Етазол

E Уросульфан

1852 Дитині 14 років хворій на ангіну призначено комбінований сульфаніламідний препарат бактерицидного типу дії. Який препарат призначено?

A * Бісептол

B Ентеросептол

C Сульфален

D Етазол

E Уросульфан

1853 Для дезинфекції неметалічного інструментарію у хірургічному відділенні використали розчин формальдегіду. До якої групи за хімічною будовою відноситься даний антисептичний препарат?

A * Засоби аліфатичного ряду

B Засоби ароматичного ряду

C Спирти

D Галогеновмісні сполуки

E Детергенти

1854 Для дезінфекції неметалічного інструментарію у хірургічному відділенні використали розчин формальдегіду. До якої групи за хімічною будовою відноситься даний антисептичний препарат?

A Засоби ароматичного ряду

B Спирти

C Галогеновмісні сполуки

D * 3асоби аліфатичного ряду

E Детергенти

1855 Для зупинки кровотечі, що виникла після видалення зуба у хворого розвинулась кровотеча. Який засіб доцільно із групи антисептиків доцільно використати в даному випадку?

A * Розчин перекису водню

B Розчин етилового спирту

C Розчин брильянтового зеленого

D Розчин адреналіну гідро хлориду

E Йодинол

1856 Для лікування урогенітальних інфекцій використовують хінолони -інгібітори ферменту ДНК-гірази. Який процес порушується під впливом хінолонів у першу чергу?

A * Реплікація.

B Репарація.

C Зворотна транскрипція.

D Рекомбінація генів.

E Ампліфікація генів.

1857 Для лікування хворого з туберкульозом використовують комбіновану хіміотерапію, що поєднує речовини різного механізму дії. Яке із протитуберкульозних засобів пригнічує транскрипцію ДНК в РНК?

A Стрептоміцин

B ізоніазид

C Етіонамід

D ПАСК

E * Рифампіцин

1858 Для лікування хворого із запаленням верхніх дихальних шляхів призначено комбінований препарат з групи сульфаніламідів. Який препарат було призначено?

A Етазол

B Норсульфазол

C Сульфален

D * Бактрим

E Фталазол

1859 Для лікування хворого на туберкульоз у комбiнацii з iзонiaзидом був призначений антибiотик, який вiдноситься до групи амiноглiкозидiв. Через 15 дiб хворий вiдчув значне зниження слуху. Який препарат був призначений хворому?

A Бiцилін-5

B Тетрациклiн

C Пенiцилiн

D * Стрептомiцин

E Левомiцетин

1860 Для обробки операційного поля лікар використав 5% спиртовий розчин йоду. Який механізм антисептичної дії цього засобу?

A Дегідратація білків протоплазми.

B * Взаємодіє з аміногрупами білкових молекул мікроорганізмів, викликає денатурацію білків.

C Блокада сульфгідрильних груп ферментів.

D Утворення альбумінатів.

E Пригнічувальна дія на ферменти (дегідрогенази).

1861 Для обробки опікової поверхні шкіри передпліччя дитині призначено розчин антисептика, який ще використовується парентерально при отруєнні ціанідами. Зазначте який препарат призначено?

A Етакридину лактат

B Спирт етиловий

C * Метиленовий синій

D Срібла нітрат

E Калію перманганат

1862 Для обробки опікової поверхні шкіри у хворого було використано препарат, антисептичні властивості якого забезпечуються вільним киснем, що відщеплюється у присутності органічних речовин. Оберіть правильну відповідь:

A Фурацилін

B * Калію перманганат

C Хлоргексидин

D Кислота Борна

E Натрію гідрокарбонат

1863 Для очищення рани від гнійних виділень лікар промив її 3% розчином перекису водню. При цьому піна не утворилася. З чим зв’язана відсутність дії препарату?

A Низька концентрація Н2О2

B Спадкова недостатність фосфатдегідрогенази еритроцитів

C * Спадкова недостатність каталази

D Hеглибока рана

E Наявність у рані гнійного вмісту

1864 Для промивання у хворого рани лікар використав 0,5 % розчин калію перманганату. Який механізм антисептичної дії препарату?

A Блокада сульфгідрильних груп ферментних систем мікроорганізмів

B Дегідратація білків протоплазми мікроорганізмів

C * Окислення органічних компонентів протоплазми мікроорганізмів

D Утворення альбумінатів

E Денатурація білків протоплазми мікроорганізмів

1865 До інфекційного відділення доставили дитину 9 років зі скаргами на біль у животі, понос, анорексію. Увипорожненнях - еритроцити. Аналіз показав наявність дизентерійної флори. Який препарат краще призначити хворому?

A * Бісептол.

B Фталазол.

C Фенілсаліцилат.

D Норсульфазол.

E Етазол.

1866 До інфекційного відділення поступив хворий зі скаргами на блювоту, діарею, підвищення температури після порушення дієти. Яким антисептиком необхідно провести промивання шлунку?

A * Калію перманганат

B Розчином перекису водню

C Метиленовий синій

D Активоване вугілля

E Спирт етиловий

1867 До лікарні доставили хворого, який випадково прийняв всередину рідину, після чого у нього виник біль у животі та по ходу стравоходу, блювання. Потім з`явився пронос із прожилками крові. Відзначається гіперемія слизової оболонки рота і глотки, кровоточивість ясен, металічний смак у роті, збільшення лімфатичних залоз. Через 2-3 дні виникли ознаки ниркової недостатності. Що могло спричинити отруєння?

A Фурацилін

B Спирт етиловий

C Борна кислота

D Атропін

E * Солі важких металів

1868 До лікарня в травмпункт звернулася хвора з приводу нагноєння різаної рани. Лікар для очищення рани від гнійних виділень промив її 3% розчином перекису водню. При цьому піна не утворилася. З чим пов`язана відсутність дії препарату?

A Спадкова недостатність каталази.

B Неглибока рана.

C Низька концентрація перекису водню.

D Спадкова недостатність фосфатдегідрогенази еритроцитів.

E * Наявність у рані гнійного вмісту.

1869 До лікаря в медичний пункт звернувся хворий із рваною раною на гомілці. Лікар зробив хірургічну обробку рани антисептиком. Який з перелічених засобів вибрав лікар?

A Активоване вугілля

B Метиленовий синій

C * Фурацилін

D Брильянтовий зелений

E Карболова кислота

1870 До лікаря звернувся хворий зі скаргами на гнійничкові висипання на шкірі обличчя. При бактеріологічному аналізі вмісту гнійничків знайдено золотистий стафілокок і встановлено діагноз: стафілококова піодермія. Який найбільш ефективний препарат для обробки гнійничкових висипань?

A Фурацилін

B Метиленовий синій

C Дегміцид

D * Бриліантовий зелений

E Спирт етиловий

1871 До лікаря звернувся хворий зі скаргами на гнійничкові висипання на шкірі обличчя. При бактеріологічному аналізі вмісту гнійничків виявлений золотистий стафілокок і поставлений діагноз стафілококова піодермія. Який найбільш ефективний препарат для обробки гнійничкових висипів?

A Спирт етиловий

B Фурацилін.

C Дегміцид.

D * Діамантовий зелений..

E Метиленовий синій.

1872 До лікаря звернувся хворий із пошкодженою ступнею, забинтованою марлевою пов`язкою, просоченою гнійними виділеннями. Спроба зняти пов`язку для огляду і обробки рани викликає гострий біль, оскільки вона прилипла до поверхні рани. Який антисептик полегшить видалення пов`язки і очистить рану від бруду та гною?

A * Перекис водню.

B Калію перманганат.

C Етоній.

D Фурацилін.

E Етакридину лактат.

1873 До травмпункту доставлений хворий, в якого подряпане плече. Який антисептик з групи окислювачів потрібно призначити?

A * перекис водню

B фурацилін

C Унітіол

D хлоргексидіну біглюконат

E розчин йоду спиртовий

1874 До хірургу звернувся хворий з гнійною раною та з гнильним запахом з неї. Який антисептик з групи окислювачем з дезодоруючим ефектом застосовано для обробки рани?

A Хлоргексидину біглюконат

B Розчин йоду спиртовий

C Фенол

D * Перманганат калію

E Брильянтовий зелений

1875 З анамнезу відомо, що хворий лікується з приводу туберкульозу.Через деякий час у хворого забарвилось мокротиння, сеча, сльозна рідина в червоний колір.. З застосуванням якого протитуберкульозного засобу пов’язані дані явища?

A Стрептоміцину сульфат

B Ізоніазид

C ПАСК

D * Рифампіцин

E Етамбутол

1876 З метою профілактики інфекцій жінці 45 років після операції на нирці призначено протимікробний засіб. Який препарат призначено хворій?

A Ентеросептол

B Інтестопан

C Тетрациклін

D * Нітроксолін

E Ремантадин

1877 З метою профілактики інфекцій хворому після операції на нирці призначено протимікробний засіб. Який препарат призначено хворій?

A Ентеросептол

B Інтестопан

C Тетрациклін

D * Нітроксолін

E Ремантадин

1878 З хімічного виробництва в токсикологічне відділення доставлено хворого з отруєнням ртуттю. Який препарат слід використати в даній ситуації?

A Ентеросорбент СКН.

B Активоване вугілля.

C Ізонітрозин.

D * Унітіол.

E Налоксон.

1879 З хімічного виробництва в токсикологічне відділення доставленийхворий з отруєнням ртуттю. Який препарат слід використати в даній ситуації?

A * Унітіол.

B Ізонітрозин.

C Налоксон.

D Активоване вугілля.

E Ентеросорбент СКН.

1880 За даними бактеріоскопії мазка з уретри у хворого виявлено гонорею. Враховуючи, що препаратами вибору для лікування гонореї є фторхінолони, хворому необхідно призначити:

A Уросульфан.

B Цефазолін.

C * Ципрофлоксацин.

D Фторурацил.

E Фуразолідон.

1881 Збираючи анамнез у хворого на гострий бронхіт, лікар дізнався, що він страждає на цукровий діабет. Який препарат не бажано призначити цьому хворому?

A Ампіцилін

B Тетрациклін

C * Бісептол

D Азітроміцин

E Сульфат цинку

1882 Лікар для обробки операційного поля використав 5 % спиртовий розчин йоду. Який механізм антисептичної дії цього засобу?

A * Взаємодіє з аміногрупами білкових молекул мікроорганізмів, викликає денатурацію білків

B Дегідратація білків протоплазми

C Блокада сульфгідрильних груп ферментів

D Утворення альбумінатів

E Інгібуюча дія на ферменти (дегідрогенази)

1883 Лікар для обробки операційного поля застосував 5 % спиртовий розчин йоду. Проконсультуйте лікаря інтерна, який механізм антисептичної дії цього засобу?

A Взаємодія з аміногрупами білкових молекул мікроорганізмів та денатурація білків;

B * Дегідратація білків протоплазми мікробної клітини;

C Блокада сульфгідрильних груп ферментів, білків мікроорганізмів;

D Утворення альбумінатів з білками мікроорганізмів;

E Інгібуюча дія на ферменти (дегідрогенази) мікробної клітини.

1884 Лікар призначив сульфадимезин хворому з бактеріальною інфекцією у таблетках, порекомендувавши запивати його 1,5-2 л лужної мінеральної води щодобово. Чим обумовлена необхідність даної рекомендації?


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1476 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.063 сек.)