АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ситуаційні задачі 13 страница

Прочитайте:
  1. B)новокаинмен жансыздандыру 1 страница
  2. B)новокаинмен жансыздандыру 2 страница
  3. B)новокаинмен жансыздандыру 3 страница
  4. B)новокаинмен жансыздандыру 4 страница
  5. B)новокаинмен жансыздандыру 5 страница
  6. B)новокаинмен жансыздандыру 6 страница
  7. B)новокаинмен жансыздандыру 7 страница
  8. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 1 страница
  9. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 10 страница
  10. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 2 страница

C Мезатон

D * Адреналін

E Алупент

2138 У хворого виявлена змішана глисна інвазія: аскарідоз кишківника та трематодоз печінки. Який з протигельмінтних препаратів доцільно призначити?

A Левамізол

B * Мебендазол

C Пірантел

D Хлоксил

E Піперазину адипінат

2139 У хворого з виразковою хворобою шлунка виявлено Helicobacter pylors. Який з нижчеперерахованих препаратів доцільно використати у цьому випадку?

A * Метронідазол

B Бісептол

C Ентеросептол

D Левоміцетин

E Сульфадиметоксин

2140 У хворого має місце отруєння етамінал-натрієм, яке супроводжується незначним пригніченням дихання, зниженням тиску крові. Який лікарський засіб доцільно ввести з метою усунення вказаних токсичних ефектів?

A Мезатон

B * Бемегрід

C Строфантин

D Анаприлін

E Діазепам

2141 У хворого мікоз ступень обох ніг. Місцеве застосування нітрофунгіну і міконазолу не дало ефекту. Який препарат для прийому всередину слід додатково призначити?

A * Гризеофульвін

B Амфотеріцин

C Канаміцин

D Ністатин

E Ампіцилін

2142 У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту з'явились сірі плями на слизовій оболонці ротової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб використовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту?

A Налоксон

B Бемегрид

C Налорфін

D * Унітіол

E Метиленовий синій

2143 У хворого ознаки отруєння етаміналом-натрію, яке супроводжується незначним пригніченням дихання, зниженням тиску крові. Який лікарський засіб доцільно ввести з метою усунення вказаних токсичних ефектів?

A Мезатон

B * Бемегрід

C Строфантин

D Анаприлін

E Діазепам

2144 У хворого по лабораторним даним визначили аскаридоз та зниження імунітету. Який засіб треба призначити?

A Фенасал

B Піперазин

C * Декаріс (левамізол)

D Фуразолідон

E Гентаміцин

2145 У хворого, що звернувся в лікарню із скаргами на пронос діагностували амебну дизентерію. В комплексне лікування був включений тетрациклін. Назвати вид дії призначеного

A Рефлекторна дія

B * Етіотропна дія

C Пряма дія

D Основна дія

E Незворотня дія

2146 У хворого, що страждає на хронічну серцево-судинну недостатність в процесі дігіталізації з'явились слідуючи симптоми: головний біль, втома, нудота, порушення кольорового зору (навколишні предмети сприймаються в зеленому кольорі). На ЕКГ з'явилась синусова брадикардія та ознаки порушення атріовентрикулярного проведення. Який засіб можна застосувати для зменшення симптомів інтоксикації?

A Бемегрид

B Налоксон

C * Унітіол

D Дипіроксим

E Атропіну сульфат

2147 У хворого, який тривалий час приймав тетрациклін, виник кандидоз слизових оболонок. Який лікарський препарат слід призначити для його лікування?

A Фурадонін

B Амфотеріцин

C Нітрофунгін

D Гризеофульвін

E * Ністатин

2148 У хворої 63 років, яка страждає на гіпертонічну хворобу та тривало приймає засоби, що містять резерпін, розвинулась депресія. Молодий дільничний лікар призначив амітриптилін. Однак стан хворої не покращився Як називається явище, яке виникає при одночасному прийманні цих препаратів?

A Синергізм

B * Антагонізм

C Фармацевтична взаємодія

D Фармакокінетична взаємодія

E Кумуляція

2149 У чоловіка 52 років діагностовано системний амебіаз з ураженням кишечника, печінки, легень. Який препарат слід використати

A * МетронІдазол

B Хініофон

C Тетрациклін

D Хінгамін

E Ентеросептол

2150 Хвора на туляремію тривалий час приймала тетрациклін, що призвело до кандидозного генералізованого ураження вісцеральних органів. Який препарат треба ій призначити з метою найбільш ефективного лікування?

A Ністатин

B * Амфотерицин

C Леворин

D Гризеофульвін

E Ципренол

2151 Хворий 30 років звернувся до лікаря зі скаргами на пронос і болі в животі протягом 5 днів, підвищення температури тіла до 37,5 С0 з ознобами. На передодні хворий був у лісі, де випив води з відкритого водоймища. Встановлено бактеріологічне підтверджений діагноз: амебна дизентерія. Вкажіть препарат вибору для лікування цього захворювання.

A * Метронідазол

B Левамізол

C Левоміцетин

D Фталазол Е.

E бісептол

2152 Хворий 37 років, що страждає на облітеруючий ендартеріїт судин нижніх кінцівок, одержує фенілін в добовій дозі 60 мг/кг. В зв'язку з проявами судомного синдрому (в анамнезі ЧМТ) призначений фенобарбітал, після відміни якого у хворого виникла носова кровотеча. Дане ускладнення пов'язане з:

A Окислювальним дезамінуванням феніліну

B Аліфатичним гідроксилюванням фенобарбіталу

C * Індукцією фенобарбіталом ферментів мікросомального окислення в печінці

D Кон'югацією феніліну з глюкуроновою кислотою

E Гальмуванням фенобарбіталом мікросомального окислення в печінці

2153 Хворий 60 років протягом 9 років хворіє на цукровий діабет, отримує для корекції гіперглікемії інсулін - семіленте. 10 днів тому почав лікування гіпертонічної хвороби. Через годину після прийому гіпотензивного препарату (бета-адреноблокатору), хворий відчув слабкість, запаморочення, знизився артеріальний тиск і через кілька хвилин хворий знепритомнів. Виберіть необхідний засіб терапії даного патологічного стану.

A Норадреналін

B Інсулін

C * Глюкоза

D Натрію гідрокарбонат

E Бемегрид

2154 Хворий з виразковою хворобою шлунку приймав антацидний препарат альмагель.Для лікування гострого бронхіту йому призначили антибіотик метициклін. Проте протягом 5 днів температура не знизилась, кашель і характер харкотиння не змінились.Лікар прийшов до висновку про несумісність ліків при їх взаємодії. Про який саме вид несумісності ліків йде мова?

A Фармакодинамічна

B Фармацевтична

C Фармакокінетична на етапі біотрансформації

D * Фармакокінетична на етапі всмоктування

E Прямий антагонізм

2155 Хворий з виразковою хворобою шлунку приймав антацидний препарат альмагель.Для лікування гострого бронхіту йому призначили антибіотик метициклін. Проте протягом 5 днів температура не знизилась, кашель і характер харкотиння не змінились.Лікар прийшов до висновку про несумісність ліків при їх взаємодії. Про який саме вид несумісності ліків йде мова?

A Фармакодинамічна

B Фармацевтична

C Фармакокінетична на етапі біотрансформації

D * Фармакокінетична на етапі всмоктування

E Усі відповіді правильні

2156 Хворий з гострим ринітом часто застосовував інтраназально 5% розчин ефедрину гідрохлориду. Ефективність препарату різко зменшилась, на 3-й день зникла повністю. Чим зумовлене швидке зниження ефективності (тахіфілаксія)?

A Порушенням синтезу норадреналіну закінченнях симпатичних нервів

B Порушенням процесу звільнення медіатора із депо

C * Прогресивним зменшенням запасів норадреналіну в закінченнях симпатичних нервів

D Збільшенням зворотнього захоплення медіатора

E Блокада адренорецепторів

2157 Хворий з пневмонією отримує інєкції бензилпеніцилліну натрієвої сілї. Після чергового введення лікарського засобу виникла пропасниця, втрата свідомості, судоми. Що розвинулось у хворого?

A Тахіфілаксія

B Ідіосинкразія

C * Анафілактичний шок

D Кумуляція

E Толерантність

2158 Хворий на пневмонію отримує бензилпеніцилліну натрієву сіль в дозі 500 000 ОД 6 разів на день. Після чергового введення лікарського засобу виникла пропасниця, втрата свідомості, судоми. Що розвинулось у хворого?

A Тахіфілаксія

B Ідіосинкразія

C * Анафілактичний шок

D Кумуляція

E Толерантність

2159 Хвори на СНІД приймає азидотимідин. Вказати механізм дії цього препарату.

A * Інгібірує зворотню транскрипцію

B Інгібірує протеази

C Запобігає адсорбції віруса на клітини

D Пригнічує синтез вірусних білків

E Пригнічує звільнення вірусного генома

2160 Хворий тривалий час лікувався віх хронічного запору сенадексіном. Однак, через декілька тижнів, послаблюючий ефект препарату знизився. З чим це може бути повязано?

A Функціональна кумуляція

B Матеріальна кумуляція

C Лікарська залежність

D * 3викання

E Сенсибілізація

2161 Хворий у непритомному стані поступив до приймального відділення. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання з утрудненням, відзначається періодичність по типу Чейн-Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Чим відбулося отруєння?

A М-холіноблокаторами

B Ненаркотичними анальгетиками

C Транквілізаторами

D * Наркотичними анальгетиками

E Антибіотиками

2162 Хворій 60 років після перенесеного інфаркту міокарда, лікар з метою профілактики ускладнень призначив ацетилсаліцилову кислоту. Через деякий час пацієнтка почала скаржитись на появу приступів ядухи, пов'язаної з виникненням бронхоспазму. Який з вказаних патогенетичних факторів спричинив це ускладнення?

A Пряма бронхоконстрикторная дія

B Гальмування продукції тромбоксану А2

C Пригнічення синтезу простагландинів

D * Підвищення синтезу лейкотрієнів

E Пригнічення перетворення протромбіну в тромбін

2163 Хворому проведено апендектомію. Для хіміопрофілактики анаеробних ускладнень в післяопераційний період першочергово доцільно призначити:

A Бісептол

B Ампіокс

C Тетрациклін

D Цефатоксим

E * Метронідазол

2164 Хворому було призначено препарат А. Через декілька діб дія препарату значно знизилась і для отримання початкового ефекту потрібно збільшити дозу речовини. Укажіть назву цього типу зміни дії лікарської речовини.

A Лікарська залежність

B Тахіфілаксія

C * Звикання

D Кумуляція

E Ідіосинкразія

2165 Хворому в післяопераційному періоді тривалий час уводили промедрол. Внаслідок відміни препарату у пацієнта виникли важкі психічні та соматичні порушення Як називається це явище?

A Ідіосинкразія

B * Абстинентний синдром

C Тахіфілаксія

D Синдром обкрадання

E Синдром віддачі

2166 Хворому з неоперабельним раком шлунку призначили промедол для зняття вираженого больового синдрому. З часом хворий відмітив зменшення знеболюючого ефекту та тривалості дії препарату, різке посилення болей у всьому тілі. Лікар пояснив це тим, що:

A * Розвинулось звикання

B Виникла тахіфілаксія

C Розвинулась психічна залежність

D Промедол здатний до кумуляції

E Зменшилась реабсорбція промедолу в канальцях нирок

2167 Хворому з частими приступами стенокардії був призначений сустак-форте по 1 табл. 2 рази на день. Спочатку відмічався позитивний ефект, однак на другу добу приступи стенокардії поновились. Чим можна пояснити неефективність призначеного препарата?

A * Тахіфілаксією

B Кумуляцією

C Сенсибілізацією

D Ідіосинкразією

E Залежністю

2168 Хворому на аскаридоз призначили лікарський засіб, який має також вплив на імунну систему і використовується як імуномодулятор. Вкажіть цей препарат.

A Піперазину адипінат

B Пірантел

C * Левамізол

D Фенасол

E Нафтфмон

2169 Хворому на герпес, 35 років лікар рекомендував противірусний засіб, який пригнічує утворення нуклеїнових кислот. Назвіть цей препарат.

A Рибавірин.

B Мідантан.

C * Ацикловір.

D Ацидотимідін.

E Метиксазон.

2170 Хворому призначено препарат дигитоксині. Через декілька днів у хворого виявлено ознаки передозування цим препаратом, його вміст у крові значно перевищував верхню межу терапевтичної концентрації. Як називається такий варіант дії лікарських речовин?

A * Кумуляція

B Звикання

C Тахікардія

D Потенціювання

E Антагонізм

2171 Хворому призначено препарат з вираженими ліпофіль-ними властивостями. Яким буде головний механізм його усмоктування?

A Фільтрація

B * Пасивна дифузія

C Активний транспорт

D Піноцитоз

E Зв'язування з транспортними білками

2172 Хворому, який скаржиться на хронічну серцеву недостатність, призначили дигоксин. Однак, через тиждень після початку прийому препарату у хворого з'явились признаки інтоксикації препаратом (брадикардія, нудота, екстрасістолія), хоч одноразова доза його не привищувала терапевтичної і строк курсу лікування не вийшов. Як називається явище?

A Ідіосінкразія

B Тахіфілаксія

C Толерантність

D Функціональна кумуляція

E * Матеріальна кумуляція

2173 Хлопчик 5 років непокоїть анальний свербіж. Виявлені черв'яки класу нематод (гострики). Оберіть лікарський засіб для дегільмінтації дитини.

A * Мебендазол

B Фенасал

C Аміноакрихін

D Сім'я гарбуза

E Празіквантель

2174 Чоловік 60 років систематично приймав дигітоксин. Його стан спочатку покращився, а потім став погіршуватись, розвилася брадикардія, аритмія. Яке явище полягає в основі цього?

A Десенситизація адренорецепторів

B Алергія.

C Тахіфілаксія

D * Кумуляція матеріальна

E Індукція ферментів

2175 Чоловіка 53 років було доставлено до прийомного відділення у важкому стані зі скаргами на головний біль, запаморочення, нудоту. AT - 220/120 мм рт.ст. Після введення 1 мл 2,5 % розчину бензогексонію внутрішньом'язово стан хворого покращав. Який механізм дії цього препарату?

A Активація альфа-2-адренорецепторів

B Блокада М- холінорецепторів

C * Блокада Н-холінорецепторів гангліїв

D Блокада альфа-1-адренорецепторів

E Блокада бета-1-адренорецепторів

2176 До терапевтичного відділення поступив хворий з хронічною серцевою недостатністю. Який лікарський засіб необхідно призначити хворому?

A *Дигоксин

B Мезатон

C Прозерин

D Аміназин

E Анальгін

2177 Під час операції на серці виникла гостра серцева недостатність. Який із лікарських засобів доцільно застосувати внутрішньовенно краплинно?

A *Корглікон.

B Магнію сульфат

C Омепразол

D Ціанокобаламін

E Аспаркам

2178 У хворого гостра серцева недостатність з нечутливістю міокарду до серцевих глікозидів. Який препарат необхідно призначити для лікування гострої серцевої недостатності?

A *Добутамін

B Анаприлін

C Гепарин

D Резерпін

E Атропіну сульфат

2179 Сімейний лікар призначив хворому для лікування хронічної серцевої недостатності дигоксин. Через 1 місяць виявив симптоми глікозидної інтоксикації. Який препарат необхідно призначити внутрішньовенно для зняття інтоксикації?

A *Унітіол

B Аміназин

C Морфіну гідрохлорид

D Ціанокобаламін

E Мезатон

2180 За направленням сімейного лікаря в кардіологічне відділення поступив хворих з хронічною серцевою недостатністю, якому призначили дигоксин. Який основний механізм лікувальної дії дигоксину?

A *Позитивний інотропний ефект

B Розширення коронарних судин

C Стимуляція холінорецепторів міокарду

D Пригнічення активності моноаміноксидази

E Стимуляція активності протеолітичних ферментів

2181 В кардіологічному відділенні у хворого виникла гостра серцева недостатність. Хворому внутрушньовенно крапельно ввели добутамін. Який механізм дії ізотропної добутаміну?

A *Безпосередньо стимулює бета1-адренорецептори міокарду*

B Пригнічує активність холінестерази

C Блокує активність цитохромоксидази

D Проявляє седативний ефект

E Пригнічує серотонінові рецептори

2182 Стимулятор дихання центральної дії, використовують при передозуванні наркозних засобів, легких отруєннях іншими речовинами пригнічувального впливу. Вкажіть засіб

A Сульфацил-натрію

B *Етимізол

C Сиднофарм

D Карбоген

E Аміназим

2183 У випадках пригнічення дихання, коли збережена рефлекторна збудливість дихального центру, ви можете використати аналептики рефлекторної дії

A *Лобелін

B Кофеїн-бензоат натрію

C Етимізол

D Карбоген

E Кордіамін

2184 Протикашльовий засіб з центральним механізмом дії, який пригнічує центр дихання тому протипоказаний дітям та людям старечого, похилого віку

A Лібексин

B Глаувент

C *Кодеїн

D Кофеїн-бензоат натрію

E Етимізол

2185 Тривале застосування кодеїну як протикашльового засобу обмежене таким фактором

A *Розвиток лікарської залежності

B Розвиток звикання

C Кумуляція препарату

D Місцевоанестезуюча дія

E Усе перераховане

2186 Вкажіть характерну побічну дію кодеїну

A Пригнічення дихального центру

B *Усе перераховане

C Розвиток лікарської залежності

D Сонливість

E Закрепи

2187 Для кодеїну характерно

A Центральний механізм дії

B Можливий утруднений сечопуск

C Викликає сонливість

D Протипоказаний немовлятам

E *Усе перераховане

2188 Засіб належить до ненаркотичних протикашльових препаратів. Вибірково пригнічує центральні ланки кашльового рефлексу. Не пригнічує дихальний центр, не викликає наркотичної залежності, не впливає на функцію шлунково-кишкового тракту. Вкажіть назву

A Лібексин

B *Глаувент

C Кодеїн

D Кофеїн-бензоат натрію

E Етимізол

2189 Протикашльовий засіб периферичної дії. Механізм дії цього препарату – місцевоанестезуючий вплив на слизову оболонку дихальних шляхів, деяка бронхолітична активність. За протикашльовою ефективністю близький до кодеїну.

A *Лібексин

B натрію гідрокарбонат

C Настій трави термопсису

D Бромгексин

E Етимізол

2190 Вкажіть відхаркувальний засіб рефлекторної дії, який при передозуванні може викликати блювання

A Калію йодид

B Глаувент

C *Настій трави термопсису

D Бромгексин

E Етимізол

2191 При загостренні хронічного бронхіту жінці призначили відхаркувальну мікстуру. Через деякий час вона звернулась до дерматолога зі скаргами на шкірні висипання, свербіж, кон’юнктивіт. Крім того були сонливість, втомлюваність. Що могло послужити причиною такого стану?

A *Препарати калію йодиду

B Настій трави термопсису

C Загострення хронічного бронхіту

D У жінки грип

E Нічого з вище вказаного

2192 Препарат, який містить суміш полісахаридів з трави алтеї лікарської. Призначають як відхаркувальний засіб по 1-2 таблетки перед їдою при гострих і хронічних захворюваннях дихальних шляхів (бронхіті, пневмонії та ін.).

A Трава термопсису

B Бромгексин

C *Мукалтин

D Трипсин кристалічний

E Лібексин

2193 Визначіть препарат. Протеолітичний фермент, який розщеплює пептидні зв’язки в молекулі білків, поліпептиди та деякі низькомолекулярні пептиди. Застосовують препарат для полегшення відходження в’язких секретів і ексудатів при трахеїтах, бронхітах, бронхоектатичній хворобі, пневмонії, післяопераційному ателектазі легень

A Трава термопсису

B Бромгексин

C Мукалтин

D *Трипсин кристалічний

E Лібексин

2194 Пацієнтові з нападами бронхоспазму та супутнім захворюванням серця доцільно призначити для зняття бронхоспазму

A Ізадрин

B Адреналін

C Норадреналін

D *Сальбутамол

E Нітрогліцерин

2195 Вкажіть механізм дії сальбутамолу

A Пригнічує бета2 – адренорецептори

B Стимулює бета1 – адренорецептори

C *Стимулює переважно бета2 – адренорецептори

D Стимулює М – холінорецептори

E Блокує Н – холінорецептори

2196 Ефедрину гідрохлорид здатний викликати

A Бронхоспазм

B *Тахіфілаксію

C Зниження артеріального тиску

D Брадикардію

E Гіпоглікемію

2197 Теофілінвмісний препарат міотропної дії, розслаблює м'язи бронхів, розширює вінцеві судини, знижує кров'яний тиск у легеневій артерії, збільшує нирковий кровотік, проявляє діуретичну дію, гальмує агрегацію тромбоцитів.

A Сальбутамол

B *Еуфілін

C Атропіну сульфат

D Бензогексоній

E Дигоксин

2198 Засіб має здатність попереджувати напади бронхіальної астми та інших бронхоспастичних станів. В основі такої дії лежить здатність гальмувати дегрануляцію тучних клітин слизової оболонки дихальних шляхів, затримувати вихід з них медіаторних речовин, які сприяють появі бронхоспазму, алергії і запалення

A *Кромолін натрію

B Атропіну сульфат

C Сальбутамол

D Адреналін

E Ізадрин

2199 Пацієнтові не знімається напад бронхоспазму бета – адреноміметиками, що необхідно ввести для попередження астматичного статусу

A *Глюкокортикоїди

B Наркотичні анальгетики

C Антибіотики

D Бета – адреноблокатори

E Закис азоту

2200 Припинення піноутворення і відновлення прохідності дихальних шляхів здійснюється за допомогою таких піногасників 1. спирту етилового 2. антифомсилану 3. кодеїну 4.лібексину

A *Вірно 1,2

B Вірно 1,4

C Вірно 1,3

D Вірно 3,4

E Вірно 1,3

2201 Усі вказані засоби використовують для лікування набряку легень, КРІМ

A фуросемід

B морфін

C бензогексоній

D *кислота аскорбінова

E корглікон

2202 Для швидкого зниження артеріального тиску та тиску у малому колі кровообігу можна використати

A *Гігроній

B Армін

C Адреналін

D Дофамін

E Преднізолон

2203 Хворому з гострою серцевою недостатністю призначено строфантин. Вкажіть шлях введення препарату.

A *Внутрішньовенно

B Внутрішньом’язово

C Підшкірно

D Per os

E Інгаляційно

2204 Вкажіть ефект, який спостерігається при застосуванні серцевих глікозидів?

A *Посилення і вкорочення систоли

B Тахікардія

C Зменшення діурезу

D Підвищення венозного тиску

E Збільшення набряків

2205 У хворого ознаки гострої інтоксикації серцевими глікозидами. Вказати, який з перерахованих препаратів є антидотом.

A *Унітіол

B Налорфін

C Натрію сульфат

D Танін

E Атропіну сульфат

2206 Вказати препарат із групи серцевих глікозидів з найкоротшим латентним періодом.

A *Строфантин

B Дигоксин

C Дигітоксин

D Настій трави горицвіту

E Целанід

2207 Вказати екстракардіальну дію, яка характерна для серцевих глікозидів.

A *Сечогінна

B Снодійна

C Антибактеріальна

D Жовчогінна

E Психостимулююча

2208 Вкажіть препарат серцевих глікозидів з найбільшим латентним періодом.

A *Дигітоксин

B Строфантин

C Корглікон

D Целанід

E Настій трави горицвіту

2209 Вкажіть препарат з групи серцевих глікозидів з найбільшою тривалістю дії.

A *Дигітоксин

B Корглікон

C Строфантин

D Целанід

E Дигоксин

2210 Вказати який з препаратів серцевих глікозидів має седативну дію?

A *Настій трави горицвіту

B Строфантин

C Целанід

D Дигоксин

E Корглікон

2211 Яке явище розвивається при повторному застосуванні серцевих глікозидів?

A *Кумуляція

B Тахіфілаксія

C Толерантність

D Лікарська залежність

E Сенсибілізація

2212 Який з препаратів серцевих глікозидів показаний лише при хронічній серцевій недостатності?

A *Дигітоксин

B Корглікон

C Строфантин

D Дигоксин

E Целанід

2213 Який коефіцієнт елімінації строфантину?

A *60%

B 20%

C 30%

D 80%

E 100%

2214 Який коефіцієнт елімінації дигітоксину?

A *10%

B 30%

C 50%

D 80%

E 100%

2215 Вкажіть шляхи введення строфантину

A Внутрішньом’язово

B Перорально

C Підшкірно

D *Внутрішньовенно

E Інгаляційно

2216 Назвати препарат калію, який застосовується при інтоксикації серцевими глікозидами

A Калію бромід

B Калію перманганат

C Калію йодид

D Калію ацетат

E *Калію хлорид

2217 Хворий потрапив в кардіологічне відділення з явищами гострої серцевої недостатності. Який з перерахованих засобів можна застосувати в цьому випадку?

A *Строфантин

B Аміодарон

C Адреналін

D Дигітоксин

E Дигоксин

2218 Хворому з серцевою недостатністю та набряками призначили дигітоксин. З чим пов’язаний кардіотонічний ефект серцевих глікозидів?

A *Блокада Na/K АТФ-ази

B Стимулювання Na/K АТФ-ази

C Рефлекторним впливом на серце

D Пригніченням провідності міокарду

E Не прямою активацією адренорецепторів

2219 Під час проведення дигіталізації хворого з’явились симптоми інтоксикації. Лікар призначив унітіол. Який механізм дії унітіолу при інтоксикації серцевими глікозидами?

A Зв’язування іонізованого Са2+

B Підвищення вмісту Na+ у міокарді

C Підвищення активності АТФ-ази

D *Зв’язування глікозиду в комплекс

E Підвищення калієвої проникності

2220 У хворого, що страждає на хронічну серцево-судинну недостатність в процесі дигіталізації з’явились такі симптоми: головний біль, втома, нудота, порушення кольорового зору (навколишні предмети сприймаються в зеленому кольорі). На ЕКГ з’явилась синусова брадикардія та ознаки порушення атріовентрикулярного проведення. Який засіб можна застосувати для зменшення симптомів інтоксикації?

A *Унітіол

B Налоксон

C Бемегрид

D Строфантин

E Атропіну сульфат

2221 Хворому з ознаками інтоксикації серцевими глікозидами призначено унітіол. Який механізм лікувальної дії препарату в цій ситуації?

A *Зв’язування глікозиду сульфгідрильними групами

B Зв’язування іонізованого Са2+

C Збільшення проникнення К+ міокардіоцити

D Збільшення вмісту Na+ в міокарді

E Активація мембранної АТФ-ази

2222 У хворого з серцевою недостатністю після лікування дигітоксином виникли порушення серцевого ритму, порушення сну, порушення зору. Що потрібно призначити для відновлення активності Na+-K+-АТФ-ази?

A *Унітіол

B Строфантин

C Аспірин

D Ретаболіл

E Аскорутін

2223 Хворому з хронічною серцевою недостатністю призначили дигітоксин. Однак, через тиждень після початку прийому препарату у хворого з’явились ознаки інтоксикації препаратом, хоча одноразова доза його не перевищувала терапевтичної і строк курсу лікування не вийшов. Як називається явище, що спостерігається.

A *Матеріальна кумуляція

B Перевищення добової дози

C Толерантність

D Тахіфілаксія

E Звикання

2224 Хворий перебував на лікуванні в кардіологічному відділенні з приводу декомпенсованої хронічної серцевої недостатності. Йому був призначений дигітоксин в дозі 0,0001 г з першого дня перебування в стаціонарі, але покращення він відмітив тільки через тиждень. Повільне настання ефекту препарату лікар пояснив:

A *Стійким зв’язуванням дигітоксину з білками плазми крові

B Недостатньою дозою дигітоксину

C Недостатнім всмоктуванням препарату в кишечнику

D Посиленням діурезу

E Недостатньою кількістю вуглеводів у дієті

2225 Вкажіть, який із видів дії серцевих глікозидів є основним?

A *Посилення скоротливої функції міокарда

B Збільшення діурезу і зменшення набряків

C Збільшення хвилинного об’єму серця

D Збільшення ударного об’єму серця

E Поява екстрасистолії

2226 Хворому було призначено препарат із групи водорозчинних серцеві глікозиди. Яка супутня патологія може сприяти кумуляції серцевих глікозидів?

A *Ниркова недостатність

B Печінкова недостатність

C Гіперацидний гастрит

D Гіпоацидний гастрит

E Гіпертонічна хвороба

2227 Хворий скаржиться на слабкість, задишку, набряки нижніх кінцівок. Діагноз — хронічна серцева недостатність. Який засіб необхідно призначити хворому?

A *Дигоксин

B Сальбутамол

C Кофеїн

D Раунатин

E Аміназин

2228 У серцевих глікозидів вузька широта терапевтичної дії. Що це означає?

A *Малий діапазон між мінімальною терапевтичною і мінімальною токсичною дозами препаратів

B Достатньо великий діапазон між мінімальною терапевтичною і мінімальною токсичною дозами препаратів

C Малий діапазон між мінімальною терапевтичною і максимальною токсичною дозами препаратів

D Малий діапазон між максимальною терапевтичною і мінімальною токсичною дозами препаратів

E Достатньо великий діапазон між максимальною терапевтичною і мінімальною токсичною дозами препаратів

2229 Для попередження та лікування больового шоку при набряці легень викостовують нейролептанальгезію – комбінацію

A *Фентанілу з дроперидолом

B Трамадому з морфіном

C Дроперидолу з аміназином

D Фентанілу з морфіном

E Сидазону з дроперидолом

2230 При гострій серцевій недостатності для швидкого отримання ефекту застосовують внутрішньовенну ін’єкцію такого засобу


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 695 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.064 сек.)