АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зміст теми заняття. Провідні шляхи — це форма зв'язку периферії (рецептора) з центром, центру з периферією (виконуючим органом) і центрів між собою

Прочитайте:
  1. V. Зміст теми заняття
  2. V. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  3. Вплив науково-технічного прогресу на структуру і зміст трудової діяльності
  4. Для підготовки студентів до контролю засвоєння матеріалу змістового модуля № 1
  5. для підготовки студентів до контролю засвоєння матеріалу змістового модуля № 2.
  6. Зміст білетів
  7. ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ
  8. Зміст документу
  9. Зміст заняття
  10. Зміст і послідовність виконання завдань

Провідні шляхи — це форма зв'язку периферії (рецептора) з центром, центру з периферією (виконуючим органом) і центрів між собою. Провідні шляхи поділяються на три групи:

I. Асоціативні шляхи — здійснюють зв'язок різних частин центральної нервової системи в межах однієї половини. В спинному мозку асоціативні шляхи представлені власними пучками, які зв'язують сегменти спинного мозку в межах однієї половини. В головному мозку асоціативні шляхи зв'язують кіркові кінці аналізаторів одної півкулі і представлені:

- верхнім поздовжнім пучком;

- нижнім поздовжнім пучком;

- гачкоподібним пучком;

- поясом;

- дуговими волокнами.

II. Комісуральні шляхи — здійснюють зв'язок половин центральної нервової системи між собою. В спинному мозку комісуральні шляхи представлені білою спайкою. В головному мозку основними комісуральними шляхами є:

- мозолисте тіло;

- передня спайка мозку;

- спайка повідців;

- задня епіталамічна спайка;

- спайка склепіння.

III. Проекційні шляхи — це складні рефлекторні дуги з різною кількістю вставних нейронів. Проекційні шляхи зовнішніх аналізаторів — аферентні (висхідні).

Проекційні шляхи внутрішніх аналізаторів — аферентні (висхідні) та еферентні (низхідні).

Висхідні шляхи переважно 4-нейронні (4-й нейрон — це кірковий кінець аналізатора).

Схема: чутливий вузол — чутливе ядро — таламус — кора (внутрішня зерниста пластинка).

Шкірний аналізатор забезпечує сприйняття, передачу і усвідомлення екстероцептивної інформації (відчуття болю, дотику, температури). Від шкіри тулуба, шиї та кінцівок інформація в кору передається по шляху Едінгера.

1-й нейрон цього шляху лежить у спинномозковому вузлі. Дендрит його закінчується рецептором в шкірі тулуба і кінцівок. Аксон в складі заднього корінця спинного мозку входить у спинний мозок.

2-й нейрон лежить у спинному мозку в задньому розі у власному ядрі Аксон його переходить на протилежну сторону спинного мозку (шлях перехрещений), підіймається по латеральному канатику спинного мозку, утворює спинномозкову петлю / направляється в проміжний мозок.

3-й нейрон лежить у проміжному мозку в таламусі в задньому вентральному ядрі вентролатеральної групи ядер. Аксон його проходить через задню ніжку внутрішньої капсули, через променистий вінець в кору.

4-й нейрон — інтернейрон — лежить у корі в зацентральній звивині у внутрішньому зернистому шарі (пластинці).

Від шкіри обличчя інформація в кору передається по шляху трійчастого нерва.

1-й нейрон лежить у трійчастому вузлі, дендрит його закінчується рецептором у шкірі обличчя, аксон в складі трійчастого нерва йде в міст.

2-й нейрон лежить у мості в мостовому ядрі (дотик) або в спинномозковому ядрі (біль, температура). Аксон його переходить на протилежну сторону (шлях перехрещений), утворює трійчасту петлю, направляється в проміжний мозок.

3-й нейрон лежить у проміжному мозку в таламусі в задньому вентральному ядрі вентролатеральної групи ядер. Аксон його проходить через задню ніжку внутрішньої капсули, через променистий вінець у кору.

4-й нейрон лежить у корі в зацентральній звивині (в нижній частиш) у внутрішній зернистій пластинці (шарі).

Висхідні проекційні шляхи пропріоцептивного аналізатора поділяється на дві групи: І) кіркового напрямку; ІІ) мозочкового напрямку.

І. Висхідні шляхи пропріоцептивного аналізатора кіркового напрямку.

Пропріоцептивна інформація від тулуба і кінцівок в кору передається по пучках Голля та Бурдаха.

1-й нейрон лежить у спинномозковому вузлі. Дендрит його закінчується рецептором в м'язах і суглобах нижньої частини тулуба і нижніх кінцівок (шлях Голля) або верхньої частини тулуба і верхніх кінцівок (шлях Бурдаха). Аксон іде в складі заднього корінця спинного мозку, піднімається в задніх канатиках спинного мозку у вигляді ніжного пучка Голля або клиноподібного пучка Бурдаха до довгастого мозку.

2-й нейрон лежить у довгастому мозку в ніжному ядрі (шлях Голля) або клиноподібному ядрі (шлях Бурдаха). Аксон його формує медіальну петлю, переходить на протилежну сторону (перехрестя петель) і направляється в проміжний мозок.

3-й нейрон лежить у проміжному мозку в таламусі в задньому вентральному ядрі вентролатеральної групи ядер. Аксон його проходить через задню ніжку внутрішньої капсули, через променистий вінець в кору.

4-й нейрон лежить у корі в передцентральній звивині у внутрішній зернистій пластинці. Примітка: частина аксонів ніжного і клиноподібного ядер формують зовнішні дугові волокна і направляються по нижніх ніжках мозочка в мозочок.

Пропріоцептивна інформація від голови в кору передасться по шляху трійчастого нерва.

1-й нейрон лежить у трійчастому вузлі, дендрит його закінчується рецептором у м'язах голови і деяких м'язах шиї, аксон в складі трійчастого нерва йде в міст.

2-й нейрон лежить у середньомозковому ядрі трійчастого нерва. Аксон його переходить на протилежну сторону, утворює трійчасту петлю, направляється в поміжний мозок.

3-й нейрон лежить у проміжному мозку в таламусі в задньому вентральному ядрі вентролатеральної групи ядер. Аксон його проходить через задню ніжку внутрішньої капсули, через променистий вінець у кору.

4-й нейрон лежить у корі в передцентральній звивині у внутрішній зернистій пластинці.

ІІ. Висхідні шляхи пропріоцептивного аналізатора мозочкового напрямку: Пропріоцептивна інформація від тулуба і кінцівок у мозочок передається по передньому спинно-мозочковому шляху Говерса і задньому спинно-мозочковому шляху Флехсіга.

1-й нейрон лежить у спинномозковому вузлі. Дендрит його закінчується рецептором в м'язах тулуба і кінцівок. Аксон в складі заднього корінця спинного мозку входить у спинний мозок.

2-й нейрон лежить у спинному мозку в грудному ядрі (шлях Флєхсіга) або в медіальному проміжному ядрі (шлях Говерса). Аксон його піднімається по латеральних канатиках спинного мозку і по нижніх ніжках мозочка в мозочок (шлях Флехсіга — шлях неперехрещений) або переходить на протилежну сторону (перше перехрестя) підіймається по латеральних канатиках спинного мозку і по верхніх ніжках мозочка, утворюючи верхній мозковий парус (друге перехрестя) в мозочок (шлях Говерса — двічі перехрещений).

3-й нейрон — інтернейрон — лежить у мозочку в черв'яку.

Рекомендована література.

Основна:

1. Привес М.Г. и соавт. «Анатомия человека», С.П. Из-во «Гиппократ»., 1998.

2. Сапин М.Р. (ред). «Анатомия человека»., М. Медицина. 1987, т. 2, с 435-440.

3. Синельникове Р.Д., Синельникове Я.Р. «Атлас анатомии человека». Т-4.

Додаткова:

1. Костиленко Ю.П., Скрипников Н.С. Девяткин Е.А. методические рекомендации для студентов 1 и 2 курсов лечебного и сгоматологического факультетов по теме «Общие теоретические предпосылки к изучению органов чувств и проводящих путей нервной системи». Полтава, 1986, 49с.

2. Лавров Н.Н. Краткое пособие к изучению проводящих путей головного и спинного мозга. Рязань. 1961, 80 стр.

3. Матещук-Вацеба Л.Р. «Нормальна анатомія». Навчально-методичний 3. посібник. Львів. "Поклик сумління". 1997.

4. Иванов Г Ф. Основи нормальний анатомии человека 1949.

5. Тонков В.Н. Учебниж нормальной анатомии человека. 1962.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 529 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)