АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

після ускладненого апендициту

Прочитайте:
  1. B. Після судово-медичної експертизи
  2. D. Це спосіб, при якому передню черевну стінку беруть двома руками в повздовжню складку, після чого просять роділлю потужитись
  3. Акушерка післяпологового відділення виявила у породіллі на 3 добу почервоніння в ділянці швів на промежині та гнійні виділення. Яка найбільш доцільна тактика в цьому випадку?
  4. Використовувати орально таблетовані токолітики для підтримуючої терапії після успішного лікування передчасних пологів не рекомендується
  5. Діагностика післятравматичного остеомієліту.
  6. Для інфекційної туберкульозної алергії, на відміну від післявакцинальної, характерно
  7. Догляд за новонародженими після реанімації
  8. Допомога дитині під час проведення гемо трансфузії. Догляд за дитиною після гемо трансфузії
  9. Е. Після кожного сечовипускання та дефекації.
  10. Жінка після перенесеного нервового потрясіння погано спить. Якому з перерахованих снодійних засобів слід віддати перевагу для лікування безсоння?

 

В післяопераційному періоді хворі перебувають в палаті інтенсивної терапії під наглядом хірурга та реаніматолога. Їм проводиться інфузійна і антибактеріальна терапія. Антибіотиком вибору при розлитому та гнійному перитоніті вважаємо тієнам. У всіх інших випадках ускладненого апендициту призначаємо цефалоспоріни, аміноглікозиди, метроджил у дозах відповідно до маси тіла або віку дитини. Корекція водноелектролітного обміну проводиться під контролем клінічних та біохімічних показників.

Положення в ліжку напівсидяче, в шлунок вставляється зонд до появи перистальтики. Проводиться ЛФК, кишківник промивається через зонд 600,0-1000.0 мл фізрозчину з наступним введенням обліпіхового масла 50,0. Необхідне адекватне знеболення. З перших днів проводиться стимуляція кишківника при допомозі електрофорезу з прозеріном на передню черевну стінку. В комплекс лікувальних заходів входять інгібітори протеаз, антикоагулянти та дезагрегантна терапія. В черевну порожнину вводимо антибіотики на 0,25 % розчині новокаїну.

При покращенні стану хворий переводиться на хірургічне ліжко де закінчує лікування до повного видужання. Годування починаємо з моменту появи перистальтики і видалення зонда із кишківника.

 

Післяопераційні ускладнення.

Характер ускладнень день після операції
                     
Кровотеча у вільну черевну порожнину + + - - - - - - - - -
Перитоніт в результаті недостатності швів - - - + + + - - - - -
Абсцес кукси паростка - - - + + + - - - - -
Формування інфільтратів, абсцесів в черевній порожнині через недостатню санацію - - - + + + + - - - -
В”ялотекучий перитоніт - - + + + + + - - - -
Рання злуково – паретична кишкова непрохідність - + + + - - - - - - -
Рання відстрочена кишкова непрохідність - - - + + + + + + + +
Нагноєння п\о рани - - - + + + + + + + -
Пневмонія - - - + + + + + + - -
Затримка сечопуску + + - - - - - - - - -
Ателектаз легені + + - - - - - - - - -
Аспірація блювотних мас + - - - - - - - - - -

 

Кількість післяопераційних ускладнень коливається в межах 2,2 %–6 %. Вони можуть бути обумовлені важкістю захворювання, супутньою патологією, а також результатом технічних, тактичних і організаційних помилок, допущених на стадії діагностики, підготовки, проведення самої операції та в післяопераційному періоді.

Крім того ускладнення можуть виникати як з боку органів черевної порожнини так і в віддалених від зони втручання системах.

Ускладнення післяопераційного періоду можуть являтися продовженням доопераційних патологічних процесів, але вони можуть виникати під час операції і після неї. Головним з нашої точки зору, у своєчасному виявленні ускладнень цього періоду являється знання не тільки самих ускладнень, але і приблизних їх строках виявлення і проявлення. В поданій таблиці перераховані післяопераційні ускладнення і розприділення їх по днях.

Аналіз показує, що найбільш неблагоприємними днями є 4-6 дні, на які припадають самі важкі і самі найчастіші ускладнення – запальні процеси черевної порожнини внаслідок недостатності швів і ранньої злукової кишкової непрохідності.

Нерідко в ці дні проявляються не хірургічні ускладнення – пневмонія, загострення хронічних інфекційних захворювань (пієлонефрит, ревматичні інфекції і т.д.)

Все це дозволяє подати декілька загальних положень про принципи ведення післяопераційного періоду у хворих оперованих з приводу гострого апендициту, перитоніту.

1. Більшість ускладнень після операції, незалежно від того, якого вони походження – хірургічного чи не хірургічного, проявляють себе подібними загальними симптомами: підвищенням температури тіла, застійними явищами в шлунку, задишкою та тахікардією, затримкою відходження стільця та газів.

Щодо болі у животі то в післяопераційному періоді вона є у всіх хворих і це сприймається як нормальне явище.

Будь-яка неблагоприємна ситуація в післяопераційному періоді повинне розглядатися хірургом, в першу чергу як хірургічна і тільки після ретельного обстеження і зважування всіх симптомів прояву ускладнень може бути віднесена до нехірургічних ситуацій (запалення легень, кишкова непрохідність і т.д.).

2. Найбільш грізними п/о ускладненими є кровотеча у вільну черевну порожнину, рання злукова кишкова непрохідність і розлитий або обмежений перитоніт. Для їх виявлення поряд з клінічними симптомами треба використовувати рентгенологічне обстеження, УЗД та інший арсенал додаткових методів обстеження. Самим складним для діагностики є в”ялотекучий перитоніт так як він не має таких об’єктивних критеріїв як непрохідність чи кровотеча.

Внутрішня кровотеча потребує негайної релапаротомії, зупинки кровотечі та заміщення крововтрати.

При злуково-паретичній непрохідності проводять медикаментозну стимуляцію кишківника прозерином, пітуїтрином, використовують убретід, роблять пресакральну блокаду, електростимуляцію кишківника.

При підозрі на післяопераційний інфільтрат, хворого краще обстежити під наркозом. Якщо інфільтрат є причиною непрохідності, то накладають обхідний анастомоз.

Абсолютним показом до операції вважаємо наявність абсцесу в малому тазу, піддіафрагмальному і підпечінковому просторі.

Хоча за останні 18 років у хірургічному відділі ОДКЛ летальних випадків не було, ми вважаємо що гострий апендицит і сьогодні складає важливу діагностично-лікувальну проблему. Для покращення надання допомоги дітям з гострою хірургічною патологією на кожному етапі: І – догоспітальному або неспеціалізованому; ІІ – хірургічний стаціонар стоять конкретні задачі:

На І етапі лікар-педіатр, шкільний лікар, чи лікар швидкої допомоги повинні:

1) Виявити ведучий клінічний симптом “гострого живота”.

2) В перші 4-6 годин організувати консультацію хірурга.

3) Якщо хворий доставлений в хірургічний стаціонар провести необхідний мінімум обстежень

4) Надати першу лікарську допомогу якщо її потребує хворий.

5) Транспортувати хворого в хірургічне відділення.

ІІ етап хірургічний стаціонар.

1. Виявити хірургічне захворювання його форму, стадію, ускладнення. Провести всі можливі обстеження на протязі 4-6 годин.

2. Виявити супутню патологію.

3. Скласти індивідуальний план лікування для хворого і приступити до його виконання.

4. У складних випадках провести консультації з обласними спеціалістами по телефону, або запросити на консультацію з викликом “на себе”.

 

 

Список рекомендованої літератури:

1. Астапенко В.Г., Максимов С.С. Ошибки и осложнения в хирургии “острого живота”. М.: Выш. Школа, 1982, - 189 с.

2. Баиров Г.А. Неотложная хирургия у детей (Руководство для врачей) – Л. Медицина, 1983 г. – 480 с.

3. В.Тошовски Острые процесы в брюшной полости у детей, Авиценум, Прага, 1987 г. – 472 с.

4. Исаков Ю.Р., Степанов Э.А., Дронов А.Р. Острый аппендицит в детском возросте / А.М.Н. СССР. – М.Москва, 1980, - 192 с.

5. К.У.Ашкрафт., Т.М. Холдер. Детская хирургия. ІІ т. 1996, - 384 с.

6. Либов С.П. Ограниченные перитониты у детей. – Л. Медицина, 1983, - 184 с.

7. Михельсон В.А., Маневич А.З. Основы интенсивной терапии и реанимации в педиатрии. М.Медицина, 1976, - 267 с.

8. Рокицкий М.Р, Ошибки и опасности в хирургии детского возроста – Л.Медицина, 1979, - 184 с.

9. Топузов В.С., Бредихин Л.М., Шелудько Ю.А. Осложнения при опе­рациях на органах брюшной полости у детей - Киев. Здоровье, 1978 г. – 137 с.

10. Шалимов А.А., Шапошников В.И., Пинчук М.П. Острый перитонит. – Киев: Наук.думка, 1981, - 288 с.

11. Шпитальна хірургія / За ред. Л.Я. Ковальчука, Ю.П. Спіженка, В.Ф.Саєнко та ін./ - Тернопіль: Укрмедкнига, 1999 р. – 590 с.

12. Шустер Х.П., Шенборн Х., Лауэр Х. Шок. Возникновение. Распознавание. Контроль. Лечение.: Пер.с нем. – М.Медицина, 1981, 112 с.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 353 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)