АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Безпосередньо перед зачаттям

Прочитайте:
  1. A. Передлежання плаценти
  2. A. Поперечне положення, I позиція, передлегла частина відсутня
  3. D. А.communicans anterior (передньої сполучної артерії).
  4. D. Влагалищная экстирпация матки, передняя и задняя кольпоррафия, леваторопластика.
  5. D. Це спосіб, при якому передню черевну стінку беруть двома руками в повздовжню складку, після чого просять роділлю потужитись
  6. S Принимают внутрь по 8 - 10 капель на кусочке сахара 3 раза в день перед едой.
  7. А) Средства, блокирующие передачу возбуждения в вегетативных ганглиях (ганглиоблокаторы)
  8. А. Головне передлежання, перша позиція, передній вид.
  9. А. Перша позиція, передній вид, головне передлежання.
  10. А. Перша позиція, передній вид.

Якщо все виявилося в порядку, можна починати безпосередню підготовку до зачаття. Сімейній парі рекомендується протягом 2-3 місяців не пити ніяких ліків, не порадившись з лікарем-гінекологом, не курити (в крайньому випадку - скоротити кількість сигарет, перейти на більш легкі сигарети), не пити алкогольних напоїв (більше 100 мл вина в день), не зловживати кавою, вживати більше фруктів і овочів. Не приймати гарячих ванн, не ходити до лазні і сауни, намагатися не хворіти.

Жінкам за три місяці до передбачуваного зачаття необхідно почати приймати вітаміни з фолієвої кислоти.

Тепер можна перестати охоронятися й приступати власне до зачаття. За статистикою, здорової подружжю, яка займається сексом 2-3 рази на тиждень без контрацептивів, для зачаття звичайно потрібно від кількох місяців до року. Так що не варто хвилюватися, якщо з першого разу нічого не вийшло. Це може бути пов'язано з недавнім прийомом гормональних протизаплідних таблеток, стресами, зміною способу життя і т.п.

Якщо після закінчення року вагітність не наступила, необхідно звернутися до гінеколога. Сучасна медицина виліковує багато випадків як жіночої, так і чоловічого безпліддя. В крайньому випадку, можна скористатися методами штучного запліднення (ЕКЗ, ІКСІ і т.д.).


Надмірна підготовка - теж не на користь

З одного боку, до вагітності готуватися треба, а з іншого - це процес, не контрольований нашою свідомістю і бажанням. Вагітність - це велике таїнство, і людині не дано запрограмувати точну дату вагітності, народження хлопчика чи дівчинки. Тому, готуючись до вагітності, не можна зациклюватися на ній. Жінки, які дуже довго готувалися до вагітності, потім ставлять зависокі вимоги до своїх дітей. Адже мама так довго докладала зусиль під час вагітності і пологів і чекає, що за це дитина має бути генієм та ще й до того ж беззаперечно її слухатися. Такі вимоги до малюка зазвичай спостерігаються на тлі повної відсутності виховання.
Іноді люди, готуючись до вагітності, готові змінити свої звички, правильно харчуватися, пройти всі необхідні обстеження і підлікуватися. Але важливо, щоб це стало стилем життя, а не було лише вимушеними змінами на короткий період. Тоді підготовка матиме позитивний ефект.

2. Ознаки та перебіг вагітності;

Народження дитини, особливо першої - завжди велика радість. Немає більшого щастя для батьків, ніж спостерігати за розвитком малюка, за його грою. Скільки теплоти, радощів та веселощів при­носять діти в сім'ю! Вони - стимул життя і опора в старості.

Досить часто майбутня мати звертається з питаннями до лікаря: хто народиться - дівчинка чи хлопчик, чи буде дитина здоровою? Якщо перше запитання не має серйозного практичного значення, особливо при першій вагітності, то друге - є досить-таки важливим.

Адже, безперечно, яке це горе для сім'ї, якщо в ній росте розу­мово або фізично неповноцінна дитина! Від кого це залежить? Чи можна попередити народження хворої дитини? Що про це повинні знати майбутні батьки? Як вони повинні себе вести, особливо май­бутня мати?

Під час вагітності, яка триває майже 280 днів, є певні так звані критичні періоди, особливо важливі для здоров'я майбутньої матері та майбутньої дитини. Цими критичними періодами є ті строки вагі­тності, при яких відбувається прикріплення плідного яйця до стінки матки, утворення плаценти і формування зачатків органів. У людини це відповідає 7-14 дням, 3-8 та 10-12 тижням вагітності після зачат­тя. Ці періоди характеризуються підвищеним обміном речовин і ве­ликою інтенсивністю процесу розвитку зародка. Тому особливо ве­лике значення в цей час надається способу життя вагітної жінки, її харчуванню, гігієні, стану її здоров'я. Кожна жінка, а тим більше та, яка мріє стати матір'ю, повинна мати не лише уявлення про це, але й знати це.

В акушерській практиці розрізняють три групи ознак вагітності: сумнівні, вірогідні, достовірні.

Сумнівні суб'єктивні: нудота, блювання, втрата апетиту, сма­кові вибади (пристрасть до солоної чи кислої їжі), зміна нюхових відчуттів (огида до різних запахів), втома, подразливість, сонливість.

Сумнівні об'єктивні: збільшення живота, пігментація шкіри обличчя, білої лінії живота, сосків і навколососкових кругів, зовніш­ніх статевих органів, поява рубців вагітності на шкірі живота.

Вірогідні: припинення менструації, збільшення молочних залоз і виділення молозива, збільшення і розм'якшення матки, зміна її форми, позитивні біологічні реакції на вагітність.

Достовірні ознаки - це ті, які свідчать про наявність плоду в матці: рухи його, прослуховування серцевих тонів плоду, прощупу­вання окремих частин плоду, виявлення плоду при ультразвуковому обстеженні чи його скелета на рентгенограмі. Біологічні реакції, ла­бораторні методи дають можливість уточнити вагітність.

Харчування вагітної жінки.

Особливості харчування вагітної жінки обумовлені розвитком плоду. Інтенсивний розвиток матки, швидкий ріст плоду, прискоре­ний обмін речовин в організмі вагітної жінки приводить до підви­щеної потреби в їжі. Вагітним жінкам особливо необхідно дотриму­ватися норм правильного харчування, їх їжа повинна містити доста­тню кількість білків, жирів і вуглеводів.

У жінок, які не отримують повноцінного харчування, можуть народитися за зовнішнім виглядом досить нормальні діти, але вони, як правило, ростуть слабкими, часто хворіють, мають погану пам'ять, їм важко дається навчання.

Необхідність у білках виникає у жінок з перших місяців вагіт­ності і значно підвищується у другій половині вагітності, так як бі­льша частка білка використовується організмом плоду. Середня до­бова норма білка для вагітної жінки складає 100-130 г. Звичайно, що ця норма змінюється в залежності від росту маси тіла жінки і харак­теру роботи, яку вона виконує. Повноцінний білок міститься в до­статній кількості у м'ясі, рибі, молоці, кефірі, кисляку, сирі, сметані, хлібних виробах, особливо у вівсяній крупі. В харчовому раціоні загальна кількість молока разом із молочнокислими продуктами по­винна складати від 0,8 до 1,2 л в день. Нежирні сорти м'яса можна рекомендувати в кількості 120-200 г, риби - 150-200 г.

Вагітній жінці необхідні не лише достатня кількість білків, жи­рів, вуглеводів і солей, але й у певних кількостях вітаміни А, В, С, Д, які можна отримати з їжею.

Вітамін А необхідний для нормального розвитку і росту люди­ни, як у період внутрішньоутробного розвитку, так і після наро­дження. Добова кількість для вагітної жінки вітаміну А становить 2-2,5 міліграми. Цей вітамін міститься у вершковому маслі, сирі, осо­бливо його багато в абрикосах та моркві.

При нестачі вітаміну В1 у вагітної жінки можуть виникнути су­доми м'язів кінцівок, сухість шкіри, порушується її чутливість. Се­редня добова норма вагітної жінки у вітаміні Ві - 5-10 міліграмів. Цей вітамін є у достатній кількості у житньому хлібі, пивних дріж­джах, моркві, бобах, горосі, молоці, печінці.

Якщо в організмі не вистачає вітаміну В2, виникають тріщини в кутиках рота, світлобоязнь і сльозоточивість. Середньодобова по­треба вагітної жінки у вітаміні В2 - 2-3 міліграми. Його є у достатній кількості у пивних дріжджах, печінці.

При недостатній кількості вітаміну РР (нікотинова кислота) шкіра на гомілках робиться сухою і має вигляд риб'ячої луски. До­бова потреба у цьому вітаміні становить 18-23 міліграми. Вітамін РР міститься у великій кількості у сухих дріжджах, житньому хлібі, картоплі, смаженій свинині.

Дія вітаміну С (аскорбінова кислота) багатогранна. На добу ва­гітній необхідно 100-200 міліграмів аскорбінової кислоти. Цим віта­міном багаті свіжі овочі, ягоди, фрукти (зелена цибуля, капуста, бу­ряк, морква, чорна смородина, лимон, апельсин, яблука).

Важливе значення має вітамін Д, який відіграє роль в обміні фосфору та кальцію. При нестачі цього вітаміну страждає розвиток кісток плоду, утворюються дефекти у закладанні зубів, у вагітної жінки може виникнути малокрів'я. Добова норма - 100 міліграмів. Він є в достатній кількості у риб'ячому жирі, ікрі, дещо менше у яє­чному жовтку та молочних продуктах.

Особлива роль належить вітаміну Е - так би мовити, продовжу­вачу роду. Він сприяє процесу запліднення, розвитку матки і внутрішньоутробному розвитку плоду. При нестачі вітаміну Е можуть виникати м'язева слабкість, самовільне переривання вагітності і пе­редчасні пологи. Багато вітаміну Е міститься в пророщених зернах пшениці, салаті. Вітамін Е призначається з лікувальною ціллю жін­кам, які мали в минулому самовільні викидні або передчасні пологи.

Крім вітамінів, необхідні і білкові продукти тваринного і рос­линного походження. До них відносяться молоко, сир, кефір, кисляк, яйця, риба, м'ясо, боби, різні крупи. У другій половині вагітності вживання м'яса потрібно обмежити до 2-3 разів на тиждень і вжива­ти його лише у вареному вигляді.

Харчування жінки в різні терміни вагітності не повинно бути однаковим. У перші місяці вагітності жінці можна вживати ті ж про­дукти, що і до вагітності. Якщо ж у вагітної з'являється бажання їсти крейду, сіль, вапно і т.п., то це вказує на недостатню кількість каль­цію в організмі, і тоді потрібно внести зміни в дієту. В таких випад­ках лікар призначає вагітній вітаміни і препарати, що містять каль­цій, залізо, фосфор.

У другій половині вагітності і особливо в останні два місяці ва­гітна жінка повинна обмежувати себе у вживанні рідини до 1-1,2 л. Надмірна кількість рідини спричинює набряки і є додатковим наван­таженням на серцево-судинну систему. Вагітній жінці забороняється вживати солоні огірки, гострі і пряні страви, так як вони сприяють збільшенню вживання води і появі набряків. Недопустимо також вживання горілки, пива, вина та інших алкогольних напоїв із-за шкі­дливого впливу алкоголю на нервову систему, серце і печінку плоду. Діти алкоголіків гірше розвиваються, часто хворіють.

Правильне харчування вагітної, дотримання відповідної дієти може повністю забезпечити необхідну кількість вітамінів для збере­ження здоров'я матері і правильного розвитку плоду.

Особиста гігієна вагітних.

Особиста гігієна - це, перш за все, чистота всього тіла. Чиста шкіра добре поглинає кисень, виділяє вуглекислоту і шкідливі для організму речовини. Це полегшує роботу легенів і нирок. Нирки в період вагітності функціонують з більшим навантаженням, так як в організм поступають продукти обміну не лише самої жінки, але й плоду.

Чим більш охайніша жінка, тим краще протікає вагітність. Вагі­тній потрібно якомога частіше приймати теплий душ і міняти наті­льну білизну та постіль. Ванну можна приймати упродовж всієї вагі­тності, включаючи останній місяць.

Кожного ранку і перед сном необхідно добре мити з милом ру­ки, обличчя, шию, груди і чистити зуби. Хворі зуби зазвичай містять багато хвороботворних мікробів, у вагітних вони можуть стати дже­релом інфекції і викликати важкі ускладнення у післяпологовий пе­ріод. Відвідування стоматолога потрібні кожній вагітній.

Особливо ретельно потрібно дотримуватися чистоти зовнішніх статевих органів. Наявність великої кількості сальних залоз у цій ділянці тіла і посилений приплив крові до них сприяє утворенню великої кількості секрету, в якому як у сприятливому середовищі здатні розмножуватись хвороботворні мікроорганізми. Для підтри­мання чистоти зовнішніх статевих органів вагітній необхідно два рази в день підмиватися теплою водою з милом, причому один раз після вивільнення кишечника і другий раз на ніч. При сильних виді­леннях з піхви, а тим більше при запальних процесах у ділянці про­межини, вагітній потрібно звернутися до лікаря за допомогою.

Обов'язкова гігієнічна процедура під час вагітності - бриття волосся у підпахвових западинах один раз на тиждень і щоденне об­мивання їх теплою водою зранку. Це необхідно тому, що саме у під­пахвових западинах нерідко знаходиться грибок пліснявки (молоч­ниця), який у післяпологовому періоді може викликати тріщини сос­ків у матері і ураження порожнини рота у дитини.

Тріщини сосків у жінки утворюються досить часто при недо­розвинутих молочних залозах, при втягнутих, плоских, роздвоєних і маленьких сосках. Годування дитини у таких випадках викликає для породіллі великі труднощі - верхній шар шкіри, що покриває сосок, починає відшаровуватись і утворюються ранки, які під час годуван­ня грудьми дитини стають сильно болючими.

Ціль підготовки сосків під час вагітності полягає в тому, щоб зробити шкіру соска більш стійкою, а сам сосок - більш пругким. Для цього потрібно після гігієнічного обмивання молочних залоз упродовж хвилини витирати соски чистим жорстким рушником, пі­сля чого змастити їх борним вазеліном.

Жінки, які правильно проводять підготовку молочних залоз під час вагітності, в 4-5 разів рідше хворіють маститом.

Гігієна статевого життя під час вагітності

Вагітна жінка повинна знати про необхідність певного утри­мання від статевого життя в період вагітності. Дотримуючись пев­них гігієнічних правил, жінка може застерегти себе від багатьох за­хворювань, пов'язаних із проникненням інфекції в статеві органи і відшарування дитячого місця. Особливо слід обмежити статеве жит­тя в перші два місяці вагітності, коли статевий акт може призвести до відкріплення плідного яйця і наступления викидня.

В останні два місяці вагітності статеве життя повинно бути зо­всім припинене, тому що може виникнути ушкодження піхви, ший­ки матки, раннього відходження навколоплідних вод і наступления передчасних пологів. Особливу небезпеку в цей період представляє занесення в статеві шляхи хвороботворних мікробів, які можуть ви­кликати серйозні ускладнення під час пологів і у післяпологовому періоді.

Жінкам, які страждають звичними викиднями в перші місяці вагітності і в ті терміни, коли відбувались викидні, доцільно від ста­тевого житія зовсім утриматись.

 

Фізкультура та вагітність.

Фізкультура має винятково важливе значення для збереження і зміцнення здоров'я вагітної жінки. Фізичні вправи поліпшують пси­хічні процеси, діяльність центральної нервової, серцево-судинної, дихальної, травної, кістково-м'язевої та інших систем.

Завдяки проведенню комплексу фізичних вправ:

1) підвищується загальний тонус організму вагітної, вона стає бадьорою, покращується її самопочуття та настрій;

2) вагітна жінка стає енергійною, ініціативною, впевненою у своїх силах;

3) з'являється можливість запобігти появі страхів і побоювань під час вагітності і пологів;

4) зменшується кількість випадків токсикозів вагітності, вари­козного розширення вен, набряків, неправильного положення плоду;

5) скорочується і полегшується родовий акт (перший, а особли­во другий чи третій);

6) знижуються неприємні відчуття в пологах і число зривів пси­хопрофілактики;

7) зменшується кількість випадків слабкості родової діяльності, розривів м'яких родових шляхів, гіпотонічних кровотеч, асфіксії плоду і новонародженого.

Доцільно застосовувати комплекс вправ, розроблений професо­ром К.К.Скробанським. Ці вправи дозволяється виконувати при будь-якому терміні вагітності. Починати вправи потрібно з більш легких і виконувати щоденно 3-4 вправи. Тривалість занять фізкуль­турою не повинна бути більшою 15-20 хв.

Вправа 1

В.п. - лежачи на спині, руки вільно вздовж тулуба.

Виконання: почергове повільне піднімання то однієї, то другої ноги з повільним опусканням. При підніманні - глибокий вдих, при опусканні - видих. Кожну ногу піднімати і опускати 3 рази. Закінчу­ється вправа трикратним припідніманням одночасно обох ніг. При підніманні ніг - вдих, при опусканні - видих.

Вправа 2

В.п. - те ж саме.

Виконання: підняття обох прямих ніг - вдих; розведення підня­тих ніг - видих; з'єднати ноги - вдих; опустити ноги - у в.п. - видих (вправа повторюється 3-4 рази). Між вправами спокійне дихання.

Вправа З

В.п. - те ж саме.

Виконання: повільно зігнути в колінах ноги, ступні залишають­ся на підлозі — вдих; ноги притягнути до живота і розвести в сторони

- видих; випрямити ноги і розвести в сторони - видих; з'єднати під­няті ноги разом - вдих; опустити - у в.п. - видих. Вправа із відпочи­нком повторюється 3-4 рази.

Вправа 4

В.п. - те ж саме.

Виконання: повільно підняти голову, а за нею і тулуб без допо­моги рук - вдих, повільно опустити тулуб - видих. Вправу повтори­ти 4 рази.

Вправа 5

В.п. - лежачи на спині, ноги зігнуті в колінах, руки складені на грудях.

Виконання: ноги повільно вирівнюються, руки відводяться в сторони - вдих, повернення у в.п. - видих. Вправу повторити 4 рази. Вправа 6

В.п. - лежачи на спині, руки витягнуті вздовж тулуба.

Виконання: згинання ніг у колінах - вдих, максимальне розве­дення колін (п'ятки разом) - видих; зведення колін - вдих, випрям­лення ніг - видих. Вправу повторити 3-4 рази.

Вправа 7

В.п. - лежачи на спині із зігнутими в колінах ногами, руки вздовж тіла.

Виконання: при вдиханні повільно припіднімати сідниці і тулуб

- видих, опуститись у в.п. Вправу повторити 3-4 рази.

Вправа 8

В.п. - сидячи на краю ліжка на підкладеній невеличкій подушці.

Виконання: повільно опустити тулуб назад, тримаючись руками за край ліжка і не піднімаючи ніг - видих, повернення у в.п. - вдих. Вправу повторити 4 рази.

Після виконання кожної вправи - короткочасний повний спокій і розслаблення всіх м'язів.

Режим сну вагітної жінки.

Велике гігієнічне значення для вагітних має режим сну. Під час сну організм отримує найбільш повний відпочинок, відновлюється працездатність нервових клітин. Тривалість сну не може бути одна­ковою для всіх жінок, але, без сумніву, що при нормальному проті­канні вагітності тривалість безперервного сну повинна бути не мен­ше 8 годин. Важливо, щоб після сну вагітна жінка відчувала себе повністю відпочилою. Найкращий час для сну з 22-23 години вечора до 7 години ранку. Після вечері за 30-40 хвилин до сну бажано про­вітрити кімнату, а спати краще при відкритій кватирці. Порушення режиму сну може бути однією із причин раннього токсикозу вагіт­ності.

Одяг вагітної жінки.

Під час вагітності рекомендується носити легкий вільний одяг, який не стягує живіт і груди, та не обмежує рухи. Ліфчик потрібно підібрати із чашечками, який по розміру і формі відповідатиме мо­лочним залозам. Молочні залози повинні не відвисати і не стягува­тись, щоб не порушувати нормальний кровообіг і відтік крові від них. Користуватися ліфчиками, які вже носились до вагітності, не­доцільно.

Необхідно враховувати, що по мірі розвитку плоду змінюються розміри живота у вагітної, так як матка, яка росте, розтягує черевну стінку. Для попередження сильного розтягнення м'язів живота пе­редньої черевної стінки і відвисання живота, починаючи з другої половини вагітності, жінці потрібно носити спеціальний бандаж. Вагітні, які почали своєчасно носити бандаж і які правильно його застосовують, вчасно укріплюють м'язи черевної стінки, у них не буває відвислого живота, значно рідше виникають «рубці вагітних», плід у матці розміщується правильно, пологи протікають швидше і легше.

Вагітній жінці потрібно носити м'яке та вільне взуття на низь­кому каблуці. Це обумовлено тим, що із-за збільшення живота центр важкості у вагітної жінки переміщується вперед, а це викликає на­пруження м'язів спини і утворення вираженого викривлення хребта.

Крім того, високий каблук менш стійкий і із-за цього вагітна може легко оступитися і навіть впасти, а це нерідко ускладнюється передчасним відходженням навколоплідних вод, виникненням кро­вотечі або передчасними пологами.

 

3. Особливості психологічного стану майбутньої матері;

Психологічна готовність до батьківства і методи її формування набувають останнім часом все більшої активності серед проблем психології розвитку. Це пов’язано з розвитком демографічних проблем (наприклад, зниженням потреби у дітях), ростом девіантного материнства, кількістю відмов від дітей тощо. З іншого боку, такий інтерес обумовлений увагою до проблем особистісного розвитку дорослої людини у зв’язку з її новою роллю – роллю батька (матері).

Ідея материнства як етапу розвитку самосвідомості висвітлюється у роботах В. І. Брутман. Материнство розуміється автором як процес побудови смислових меж між матір’ю і дитиною. Він виділяє у процесі пренатального материнства три стадії сприймання майбутньої дитини:

І. Дитина як ідея.

ІІ. Двоє як одне ціле.

ІІІ. Двоє як двоє.

Роботи М. Мід показали, що материнська турбота і прив’язаність до дитини настільки глибоко закладені в біологічних умовах зачаття і виношування плоду, народження і годування груддю, що тільки складні соціальні установки можуть повністю придушити їх. Жінки від природи є матерями. Опонентом М. Мід виступає Е. Бадинтер прослідкувавши історію материнських установок на протязі чотирьох століть (з ХVІІ до ХХ століття), вона зробила висновок про те, що материнський інстинкт – це міф.

Дослідниця не виявила ніяких загальних характеристик материнської поведінки, а навпаки – надзвичайну мінливість материнських почуттів в залежності від її культури, амбіцій чи фрустрацій.

Материнська любов – це не просто поняття, яке постійно еволюціонує - воно наповнюється різним змістом в різні історичні періоди. Результати кроскультурних досліджень свідчать, що там, де люди найбільше цінують соціальний ранг, жінка може задушити свою дитину власними руками. Це робили жінки Таїті, а також індіанки із племені натчез, коли дітовбивство могло підвищити їхній соціальний статус.

Н. В. Боровікова у своїй статті «Психологічні аспекти трансформації Я-концепції вагітної жінки» виділяє поняття «синдром вагітності». Синдром вагітності – новий психологічний стан, обмежений часовим періодом, який починається не в день зачаття, а у момент усвідомлення жінкою свого стану і закінчується не народженням дитини, а у момент «пігмаліонізації» жінкою своєї дитини.

Синдром вагітності, як правило, переживається жінкою на підсвідомому рівні.

Н. В. Боровікова виділяє наступні етапи переживання синдрому вагітності:


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 451 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.012 сек.)