АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пульмонологія

Кардіологія

1.Чоловiк 59 рокiв скаржиться на бiль в дiлянці серця постiйного характеру, пiдвищення температури. З анамнезу вiдомо, що 3 тижнi тому захворiв на гострий iнфаркт мiокарда. Об'єктивно: ЧСС - 86/хв., ритм правильний, ЧД - 18/хв., АТ -120/70 мм рт.ст. Над дiлянкою серця вислуховується шум тертя перикарда. В нижніх відділах легень - послаблене дихання. Аналiз кровi: лейк.- 9,2*10^9/л, ШЗЕ - 32 мм/год. На ЕКГ динаміка відсутня. Який найбільш вірогідний діагноз?

 

А. Гостра пневмонiя

Б. Стенокардiя напруги

В. *Синдром Дресслера

Г. Повторний iнфаркт мiокарда

Д. Нестабiльна стенокардiя

 

2.У дитини 4 міс., експіраторна задишка, сухий кашель, температура 37,8С, ЧД 80 за 1 хв., ціаноз шкіри, участь допоміжної мускулатури у диханні. Над легенями – коробковий легеневий звук, ослаблене дихання з подовженим видихом багато дрібноміхурцевих хрипів з обох боків. Ваш попередній діагноз?

 

А. Гострий бронхіт

Б. *Бронхіоліт

В. Пневмонія

Г. Фарингіт

Д. Трахеіт

 

3.Хворий 38 років скаржиться на задишкуі, підвищення температури тіла до 37,2 (С. 3 тижнів тому переніс ГРЗ. Об’єктивно: Блідість, акроціаноз. Пульс – 100 за 1 хв., АТ – 140/85 мм рт. ст. Межі серця розширені вліво і вправо. Тони серця глухі, над верхівкою визначається систолічний шум. Над легенями в нижніх відділах послаблене дихання. На ЕКГ ритм синусовий, атріо-вентрикулярна блокада I ступеню. Який найбільш імовірний діагноз?

 

А. Ексудативний перикардит

Б. Нейро-циркуляторна дистонія

В. Інфекційний ендокардит

Г. Первинний ревмокардит

Д. * Інфекційно-алергічний міокардит

 

4.Больная 35 лет жалуется на боли в области сердца, сердцебиение, одышку при небольшой физической нагрузке. Больна около двух недель. Отмечала лихорадку, головную боль, потливость. В дальнейшем появились указанные жалобы Об-но: ортопноэ, ЧД - 26 в минуту. Акроцианоз. Расширение границ сердца, мерцательная аритмия, ритм галопа, ЧСС – 120 в мин.. Над легкими влажные хрипы. Печень на 3 см ниже реберной дуги. Отеки голеней. Укажите наиболее вероятный диагноз?

 

А. Ревматизм.

Б. * Поствирусный миокардит.

В. Инфекционный эндокардит.

Г. Двухсторонняя пневмония

Д. Дилятационная кардиомиопатия.

 

 

5.Хворий 25 років скаржиться на ниючі і колючі болі в ділянці серця, задишку і серцебиття при помірному фізичному навантаженні, субфебрильну температуру. Місяць тому переніс вірусну інфекцію. Загальний стан важкий.Шкіра бліда, волога, Т тіла 37,45 С. Помірно набухші шийні вени. ЧД -24/хв. В легенях везикулярне дихання з обох сторін, вологі хрипи. Серце розширено вліво і вправо. Тони серця приглушені, на верхівці - систолічний шум, розщеплення першого тону та додатковий третій тон. АТ - 100/60 мм рт.ст. Печінка +4 см., незначні набряки нижніх кінцівок. ЕКГ: синусова тахікардія, зниження вольтажу, інтервал PQ - 0,24 сек., поодинокі шлуночкові екстрасистоли, інверсія зубця Т у всіх відведеннях. Лабораторно: лейкоцитоз, ШЗЕ- 32 мм/год, гамма-глобулінемія. Який найбільш ймовірний діагноз у даного пацієнта?

 

А. Ексудативний перикардит

Б. Первинний ревмокардит

В. Дилятаційна кардіоміопатія

Г. Гіпертрофічна кардіоміопатія

Д. *Інфекційно-алергічний міокардит

 

6.Жінка 24 років скаржиться на постійний ниючий біль в ділянці серця, задишку при невеликому фізичному навантаженні, серцебиття, підвищення температури тіла до 37,2 С. Симптоми з’явились через 2 тижні після перенесеного грипу. Об’єктивно: границі серця помірно зміщені вправо та вліво, I тон послаблений, короткий систолічний шум на верхівці. Над легенями везикулярне дихання. Який найбільш імовірний діагноз?

 

А. Пневмонія.

Б. Гострий перикардит.

В. * Інфекційно-алергічний міокардит.

Г. НЦД по кардіальному типу.

Д. Ревматизм, недостатність мітрального клапану.

 

7.Жінка 38 років. Поступила з скаргами на задишку, важкість і відчуття здавлення в проекції серця. Стан важкий, температура тіла 38оС. Шкіра з ціанотичним віддінком, шийні вени вздуті. При аускультації тони серця не прослуховуються, при перкусії відзначається різке збільшення границі серцевої тупості. Пульс слабого наповнення, прискорений. При скопії – тінь серця шаровидної форми, пульсація тільки в проекції дуги аорти. Якому патологічному процесу відповідають дані рентгеноскопії?

 

А. Міокардит.

Б. * Ексудативний перікардит.

В. Ожиріння серця.

Г. Мітральна форма серця.

Д. Аортальна форма серця.

 

8.Хвора 28 років скаржиться на задишку, біль у області серця, слабкість, підвищення t до 38,3С. Своє захворювання зв`язує з перенесеною 10 днів тому пневмонією. Об-но: шкіряні покрови бліді, ціаноз губ. У легенях – дихання везикулярне, ЧД = 24 за хв. Межі серця не поширені, тони приглушені, у IІІ-IV м/р зліва біля краю грудини визначається шум, м`якого тембру у систолу та діастолу. ЧСС = ПС = 96 за хв. АТ 110/70 мм рт. ст. Печінка + 1 см. У крові – лейк. 11,2·109/л, ШОЕ 38 мм/час. Укажіть найбільш вірогідний діагноз:

 

А. Ексудативний перикардит

Б. Гострий плеврит

В. Ревматична вада серця

Г. Інфекційно-алергічний міокардит

Д. *Гострий фібринозний перикардит

 

9.После длительного периода субфебрилитета больной заметил усиление одышки, боли в правом подреберье, отеки ног. Шейные вены набухшие. Пульс-120 в мин., порой на вдохе исчезает.Тоны сердца резко ослаблены. На ЭКГ - снижение вольтажа зубцов желудочкового комплекса. Месяц назад отмечался подъем сегмента ST V1-V4. Тень сердца расширна, округлая. Укажите наиболее вероятный диагноз.

 

А.* Эксудативный перикардит

Б. Мелкоочаговый инфаркт миокарда

В. Постинфарктный кардиосклероз

Г. Метаболическая постинфекционная миокардиопатия

Д. Первичный ревмокардит

 

10.Хвора З., 50 років, скаржиться тупий біль у ділянці серця, ядуху, підвищення температури до 38С. Тиждень тому перенесла грип. Об-но: пульс 100 уд/хвилину, зникає на вдиху. АТ 100/70 мм рт.ст., тони серця глухі. ЕКГ – зниженний вольтаж, сегмент ST піднятий над ізолінією у всіх відвденнях. На рентгенограмі: тінь серця розширена у всі боки. Пульсація серця малої амплітуди. Який найбільш імовірний діагноз?

 

А. Інфаркт міокарда

Б. *Ексудативний перикардит

В. Дилятаційна кардіоміопатія

Г. Міокардит

Д. Стенокардія

 

11.У хворого 24 років раптово виникли висока температура тіла та біль, який локалізувався в ділянці верхівки серця. Він не пов'язаний з фізичними навантаженнями і не знімався нітрогліцерином, був інтенсивним, дещо зменшувався в сидячому положенні з нахилом тіла вперед. У хворого запідозрили гострий перікардит. Записали ЕКГ. Які електрокардіографічні ознаки характерні для гострого перікардиту в перші дні?

 

А.* Конкордантний підйом сегменту ST

Б. Дискордантність в змінах сегменту ST

В. Депресія сегменту ST у V3 - V5

Г. Негативний зубець Т у V3 - V5

Д. Високий загострений зубець Тв V2 - V5

 

12.Чоловік 36 років скаржиться на постійний біль в ділянці серця, підвищення температури до 37,3 С щовечора. Захворів тиждень тому після застуди.Об'єктивно: ЧСС=ПС= 88 /хв, АТ - 120/80 мм рт.ст. Межі серця не змінені, звучність тонів збережена, у систолі й діастолі вислуховується скребучий шум. В крові: Л - 9,2 тис., ШЗЕ -23 мм/год. На ЕКГ: елевація сегменту ST у стандартних відведеннях. Який найбільш ймовірний діагноз?

 

А. Бактеріальний ендокардит

Б. Гострий Міокардит

В. Субепікардіальний інфаркт міокарда

Г. *Сухий перикардит

Д. Ревматичний ендоміокардит

 

13.Хворий 28 років скаржиться на ниючий біль у ділянці серця, серцебиття, пітливість, підвищену температуру тіла до 39 оС, яка супроводжується знобленням. Місяць тому - екстракція зуба. Об - но: шкіра бліда, поодинокі петехії на верхніх кінцівках, легкий цианоз губ. Над легенями - везикулярне дихання. Межі серця поширені вліво. Діяльність серця ритмічна, глухість тонів, діастолічний шум над аортою та у точці Боткіна. Пульс - celer et altus,122 уд в хв, АТ 100/55 мм рт. ст. Печінка збільшена на 3 см, селезінка збільшена на 4 см. Суглоби не змінені. Додаткове обстеження: еритр. - 3,3 1012/л, Hb 118 г/л, кольор.пок. 0,7, лейк - 14,7 109/л, пал. - 8\%, ШОЕ 24 мм/год. Дослідження крові на стерільність: знайдено стафілокок. Яке найбільш інформативне обстеження необхідно провести для постанови діагнозу?

 

А. Рентгенологічне дослідження органів грудної клітки

Б. Імуноферментне дослідження

В. *Ехокардіографія

Г. Гострофазові показники

Д. Протеінограма

 

14.У женщины 32 лет с юности аортальный порок. После аборта последние 4 месяца стала отмечать неустойчивую t - 37-37,6 С, озноб, недомогание, одышку, боли в обл.сердца. Получала противоревматическое лечение. Объективно: кожа бледная, мелкие геморрагические высыпания. В нижних отделах легких единичные влажные хрипы. Границы сердца расширены влево. Во 2 межреберье справа диастолический шум, ІІ тон не определяется. Пульс - 90/мин, быстрый, ритмичный. Печень и селезенка выступают на 2 см, безболезненные. Hb - 100г/л, лейк.- 3,0х10*9 /л, СОЭ - 40 мм/час. Чем можно объяснить ухудшение состояния?

 

А. Наростающая сердечная недостаточность

Б. Медикаментозная аллергия

В. Очаговая пневмония

Г. Рецидив ревматизма

Д.* Бактериальный эндокардит

 

15.Хворий С.,70 років. За 2 тижні до вступу в стаціонар відмічав підвищення температури до 38 °С. З діагнозом пневмонія був направлений до лікарні. При огляді: блідість шкіри, тахікардія. В нижніх відділах легенів - дрібнопухирчат хрипи. В V точці - короткий протодіастолічний -шум. АТ 140/40 мм рт.ст., пальпується нижній край селезінки. Hb - 40 од., еритр. - 2,5х10 12 / л, лейк. - 12х10 9/л, ШЗЕ- 35 мм/год. На ЕКГ - депресія ST в V 5,6. В сечі - протеїнурія. Назвіть найбільш імовірний діагноз:

 

А. Хронічний мієлолейкоз

Б. Гострий перикардит

В. Гострий міокардит

Г. *Бактеріальний ендокардит

Д. Ревматична вада серця

 

16.У хворого після перенесеної піодермії з’явились лихоманка, блідість шкіри, плями Лукіна-Лібмана. Об’єктивно: діяльність серця ритмічна, тони ослаблені, діастолічний шум на аорті, збільшення селезінки. Загальний аналіз крові: Ер - 2.6*10^{12}/л, Hb 72 г/л, Лейк. 10.2*10^9/л, ШЗЕ 46 мм/год., Яке найбільш ймовірне захворювання?

 

А. Міокардит

Б. *Інфекційний ендокардит

В. Міокардіодистрофія

Г. Ревмокардит

Д. Гострий лейкоз

 

17.Хворий 75р., два тижні скаржиться на слабість, підвищення t до 37,5-38 С, озноби, задишку при навантаженні, пітливість Об-но: шкіра бліда. Тахікардія. Дрібноміхурцеві хрипи у нижніх відділах легень. Уздовж лівого краю грудини і в точці Боткіна-Ерба вис-луховується короткий протодіастолічний шум. Печінка на 5см виступає з-під краю реберної дуги. АТ-140/50 мм рт.ст. ЗАК: Нв-96г/л; лейк-10.2х109/л; ШОЕ-44мм/год. В аналізі сечі - білок 0.33 г/л,лейк - 5-6 в п/зору. Який попередній діагноз?

 

А. Пневмонія

Б. Ревмакардит

В. *Інфекційний ендокардит

Г. Лімфогранулематоз

Д. Гострий пієлонефрит

 

18.У хворої 35 років після аборту через 2 тижні підвищилась температура до 39 °С з ознобом, пітливістю. Турбує виражена загальна слабкість, прискорення серцебиття. При обстеженні: шкіра блідо-сіра, на шкірі шії, тулуба - петехіальний висип, позитивний симптом Лукіна-Лібмана, збільшення селезінки. У крові: анемія, лейкоцитоз, підвищення ШОЕ. Діагноз?

 

А. *Інфекційний ендокардит

Б. Ревматизм.

В. Системний червоний вовчак.

Г. Геморагічний васкуліт.

Д. Гострий лейкоз.

 

19.У 7-річного хлопчика, хворого на тетраду Фало, впродовж 3 тижнів після екстракції зубів t 38,5-40С, посилились слабкість, анорексія. Отримує анаприлін. При огляді стан тяжкий, центральний ціаноз, на долонях і стопах - геморагічні вузлики. ЧД 50 на хв., ЧСС 164 на хв., тони серця глухі. УЗД серця: бородавки на ендокарді. Призначено ванкоміцин. При бакзасіві крові найімовірніше у дитини висіяно:

 

А. Синьогнійну паличку

Б. *Золотистий стафілокок

В. Ентерокок

Г. Бета-гемолітичний стрептокок

Д. Клебсієлу

 

20.Хворий М., 38р., скаржиться на пітливість, головний біль, арталгію, підвищення температури, які турбують протягом 2-х тижнів. Об-но: геморагії на шкірі та слизових оболонках, пульс 100 на хв., АТ 100/70 мм. рт. ст., вперше виявлений систолічний і протодістолічний шум в т. Боткіна. Лабораторно:.Е-2,9*1012/л, НВ-96\%, Л-10,0*109/л ШОЕ-65мм/г. Проведення яких лабораторних аналізів підтвердить даний діагноз?

 

А. ревмопроби

Б. Коагулограма

В. *Бактеріологічний посів крові

Г. Імунограма

Д. визначення ферментів крові

21 Хворий лікувався з приводу інфаркту міокарда. На 13 день наступило посилення болю в грудній клітці, задишка. Об’єктивно: температура 38,2 0С, пульс - 112/хв., ЧД - 26/хв. Під правою лопаткою вислуховуються дрібнопухирчаті хрипи, а через 2 дні діагностований правобічний ексудативний плеврит. Загальний аналіз крові: лейкоцити - 8,9*10^9/л, еозинофілів- 8 %. ШЗЕ- 24 мм/год. Яке ускладнення інфаркту міокарда у хворого?

 

А. Пневмонія

Б. *Синдром Дреслера

В. Тромбоемболія легеневої артерії

Г. Серцева астма

Д. Повторний інфаркт міокарда

22. У дитини 10 років на фоні загострення хронічного тонзиліту на 10-й день появився біль в ділянці серця. Стан дитини середньої тяжкості, температура 37,8 С, ЧСС- 93 уд/хв, ослаблення І тону над верхівкою, апікальний систолічний шум. В крові: лейкоцити-до 12·109, ШЗЕ- 28 мм/год, рівень антистрептолізину-О сироватки – 450 од/мл, СРП- (-).На ЕКГ: подовження а-V провідності, зміна кінцевої частини QRST. Оптимальним варіантом антибактеріальної терапії міокардиту є призначення:

А.Амоксициліну

Б. Амікацину

В. Еритроміцину

Г. Левоміцетину

Д. *Бензантинпеніциліну G

 

23. Хвора 24 р. скаржиться на тупий ниючий біль у ділянці серця, задишку, серцебиття, слабкість, підвищену температуру, втому. Місяць назад перенесла ГРВІ. Об'єктивно: над легенями - везикулярне дихання. Серце збільшене у поперечнику, тони приглушені, систолічний шум на верхівці серця, поодинокі екстрасистоли. ЧСС - 96 уд в хв. Печінка та селезінка не збільшені. ШЗЕ - 15 мм/год. Який лабораторний тест бажано провести для уточнення діагнозу?

А. С-РБ

Б. Антитіла до мітохондрій

В. Гемокультура

Г. *Активність ЛДГ

Д. Рівень АСЛ-О

 

24. У дитини 10 рокiв скарги на бiль i припухлiсть правого i лiвого колiнних суглобiв, через два днi вiдмiчена бiль i припухлiсть гомiлковоступневих суглобiв, свербляча висипка, пiдвищена температура тiла. Бiль в суглобах виникла одразу пiсля ГРВI. t тiла 38. Обидва колiннi i гомiлковоступневi суглоби набряклi, гiперемiйованi. Межi серця не розширенi. Серцевий поштовх локалiзований. Тони серця не змiненi, функцiонального характеру систолiчний шум на верхiвцi серця. Поставити попередній дiагноз

 

А. Ревматизм, ревматичний мiокардит, полiартрит.

Б. *Постінфекційна артропатія

В. Ювенiльний ревматоiдний артрит.

Г. Синдром Стіла.

Д. Хвороба Рейтера.

 

25. Больная 28 лет жалуется на раздражительность, учащенное сердцебиение, периодический субфебрилитет, исхудание на 10 кг, плохой сон, плаксивость. Седативная терапия не эффективна. Кожа эластичная, влажная, бархатистая, умеренный экзофтальм, положительный симптом Мебиуса. Границы сердца не изменены, деятельность аритмичная (мерцательная аритмия, подтвержденная на ЭКГ) 110 в 1 мин, короткий систолический шум на верхушке без четкого проведения. Клиническая картина соответствует

 

А. Ревматизму, недостаточности митрального клапана.

Б. Подострому сепсису

В. *Эндокринной миокардиопатии

Г. Нейроциркуляторной астении

Д. Инфекционному миокардиту.

 

26. Мужчина 59 лет жалуется на боль в области сердца, кашель, повышение t до 38?. Перенес инфаркт миокарда 3 недели тому назад. Ps – 86 в мин., ритмичный, АД – 110/70 мм рт. ст. Сердце – шум трения перикарда,. Легкие – слева под лопаткой - влажные хрипы. Rо логически - патологии нет. Общий анализ крови: L - 10?109/л, СОЭ – 35 мм/час. ЭКГ – динамики нет. Назначение какого средства лечения будет наиболее обоснованным?

 

А. Антибиотики.

Б. *Глюкокортикоиды

В. Фраксипарин

Г. Нитроглицерин.

Д. Стрептодеказа.

 

27. Хворий 36 років скаржиться на фебрильну лихоманку протягом 6 тижнів, серцебиття, задишку. Хворийпротягом 10 років вживає наркотичні засоби. Під час аускультації серця I тон ослаблений, систолічний шум у IV точці, набряки на ступнях та гомілках, печінка збільшена на 3 см, пульсує. Про яке ураження серця слід думати?

 

А. неревматичний Міокардит

Б. Розрив міжшлункової перетинки

В. * Недостатність 3-стулкового клапану

Г. Недостатність 2-стулкового клапану

Д. Недостатність аортального клапану

 

28. Чоловік 26 років, наркоман, знаходиться на лікуванні у кардіологічному відділенні з діагнозом "інфекційний ендокардит". Хворіє 3 місяці, тричі змінювали схему антибіотикотерапії, на даний момент зберігається субфебрильна температура, з`явилися ознаки лівошлуночкової недостатності, виявлена недостатність аортального клапана III ступеня. Вирішальним для лікування хворого на даному етапі є:

 

А. Зміна антибактеріальних препаратів

Б. *Протезування аортального клапана

В. Підключення ксенобіотичної селезінки

Г. Кардіотонічна терапія

Д. Імуномодулююча терапія

 

29. У дитини 10 років скарги на болі і припухлість колінних, гомілково-ступневих суглобів та болі шийного відділу хребта. Субфебрілітет. Ранкова скутість. Призначена протизапальна терапія дала позитивний терапевтичний ефект. Про яке захворювання можна думати?

А. Інфекійний артрит.

Б. Синдром Рейтера.

В. Ревматизм.

Г. Остеохондроз.

Д. *Ювенільний ревматоїдний артрит.

 

30. У дівчинки 8 років, що поступила в кардіологічне відділення. Об'єктивно: відзначається ураження шкіри над розгинальними поверхнями суглобів з атрофічними рубчиками, депігментацією, симетричне ураження скелетних м'язів (слабкість, біль, набряки, гіпотрофія), t до 37,6?. Для якого захворювання найбільш характерні вказані зміни?

А.* Дерматоміозит

Б. Системна склеродермія

В. Вузликовий периартеріїт

Г. Системний червоний вовчак

Д. Хвороба Рейтера

31.Пацієнт Д., 34 років, звернувся зі скаргами на болі в області серця, задишку, відзначає утруднення ковтання, підвищення температури тіла до 37,8 оС. Вважає себе хворим протягом 7 днів, ці скарги з'явилися на тлі ГРВІ. Об'єктивно: відзначається вибухання міжреберних проміжків в області серця, верхівковий поштовх ослаблений. Аускультативно – тони серця глухі, вислухується шум тертя перикарда. Перкуторно відзначається розширення границь абсолютної тупості серця. При рентгенологічному дослідженні органів грудної порожнини – розширення тіні серця, зниження пульсації серця. На ЕКГ – зсув інтервалу S-T і деформація зубця Т. Який діагноз у хворого?

А. Інфаркт міокарда.

Б. ТЕЛА.

В. * Гострий перикардит.

Г. ІХС.

Д. Медіастиніт.

Нефрологія

 

1.Хвора 42 років госпіталізована із скаргами на тупий ниючий біль в попереку, більше справа, інколи підвищення температури тіла до субфебрильної. 10 років тому під час вагітності був напад болю в правій половині попереку, підвищення температури до 39 0C. Лікувалась антибіотиками. В останні роки почувала себе задовільно. 5 років тому відмічала підвищення артеріального тиску. В аналізі сечі: білок - 0,66 г/л, лейк. - 10-15 в п/з, ер. - 2-3 в п/з. Який найбільш вірогідний діагноз?

 

А. *Хронічний пієлонефрит

Б. Гіпертонічна хвороба

В. Хронічний гломерулонефрит

Г. Уролітіаз нирок

Д. Туберкульоз нирок

 

2.Хвора 42 років поступила зі скаргами на ниючий біль в попереку, більше справа, підвищення t до субфебрильних цифр, головний біль. 20 років назад під час вагітності був напад болю в правій половині поперека, 5 років тому підвищився АТ. В сечі: відн. щільн. - 1009-1010, білок - 0,99 г/л, лейк. - 10-15 в п/з, ерит. 2-4 в п/з, циліндри гіалінові - 1-2 в п/з. Креатинін сироватки крові - 102 мкмоль/л. Який з діагнозів найбільш вірогідний у даної хворої?

 

А. Хронічний гломерулонефрит

Б. *Хронічний пієлонефрит

В. Нефротичний синдром

Г. Амілоїдоз нирок

Д. Реноваскулярна гіпертонія

 

3.Больной В., 34 лет жалуется на интенсивные боли в правой поясничной области, ознобы, повышение температуры тела до 39 С. Живот мягкий, болезненный в правом фланге. Пальпация области почек болезненная справа. В крови: лейкоциты 30,0х10*9/л, СОЭ - 50 мм/час. В ан. мочи: реакция кислая, лейкоциты на все поле зрения. По данным УЗИ - левая почка без особенностей, контуры правой почки увеличены.Диагноз?

 

А. Опухоль правой почки

Б. Туберкулез правой почки

В. * Острый гнойный правосторонний пиелонефрит

Г. Правосторонний паранефрит

Д. Поликистозная дегенерация почек

 

4.У дівчини 15 років раптово виникли висока температура, артралгія, головний біль, нудота, блювання, біль та напруження м'язів в області поперека. Різко позитивний симптом Пастернацького справа. В сечі - бактеріурія, піурія. Який найбільш імовірний діагноз?

 

А. Цистит

Б. Паранефральний абсцес

В. Гострий гломерулонефрит

Г. Ниркова коліка

Д.* Гострий пієлонефрит

 

5.У хворого після переохолодження з'явились болі у правій поперековій ділянці, підвищилась температура тіла до 39°С з лихоманкою, сеча стала каламутною. При об'єктивному огляді: пальпація правої нирки болісна, в сечі - білок 0,62г/л, лейк. - 20-30 в полі зору. На екскреторній урограмі змін немає. Який діагноз?

 

А.* Гострий правосторонній пієлонефрит

Б. Гострий радикуліт

В. Гострий холецистит

Г. Гострий паранефрит

Д. Камінь правої нирки

 

6.У чоловіка 25 років через 2 тижні після ангіни з'явилися набряки обличчя, помірний біль в крижах, температура 37,5°С. АТ -100/80 мм рт.ст. В сечі: еритроцити - свіжі до 100 в п/з, білок - 2,20 г/л, гіалінові циліндрри - до10 в п/з, відносна щільність - 102. Який найбільш вірогідний діагноз?

 

А. Хронічний гломерулонефрит

Б. Сечокам”яна хвороба

В. Гострий пієлонефрит

Г. Рак нирки

Д. *Гострий гломерулонефрит

 

7.Дитина 1 року захворіла гостро з підвищення температури до 39 С, млявості. Через 8 годин з`явився висип на нижніх кінцівках, сідницях, животі - поодинокі плямисті елементи з геморагіями в центрі. Висип швидко поширився, елементи його набули характеру геморагій неправильної форми, несиметрично розташовані, різних розмірів від 3 до 5 мм, темно-вишневого кольору. Температура тіла висока - 39-40 С. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

 

А. Грип з геморагічним синдромом

Б. Геморагічний васкуліт [хвороба Шенляйн-Геноха]

В. *Менінгококова інфекція, менінгококцемія

Г. Тромбоцитопенічна пурпура [хвороба Верльгофа]

Д. Кір з геморагічним синдромом

 

8.Больной 54 лет жалуется на частое болезненное мочеиспускание, ознобы, повышение температуры тела до 38 С. В анализе мочи – белок 0,33 г/л, лейкоциты до 50-60 в п/зр, эритроциты – 5-8 в п/зр., грамотрицательные палочки. Какой из представленных антибактериальных препаратов предпочтителен в данном случае?

 

А. Оксацилин

Б. *Ципрофлоксацин

В. Эритромицин

Г. Тетрациклин

Д. Цепорин

 

9.Жінку 32 років протягом 5 місяців турбують болі в поперековій ділянці, субфебрілітет, часте сечовиділення. В сечі: помірна протеїнурія, лейкоцити на все поле зору, бактеріурія. В крові: лейкоцитоз, збільшення ШЗЕ. Який з перелічених діагнозів найбільш ймовірний?

 

А. Гострий пієлонефрит

Б. Сечокам'яна хвороба

В. Хронічний гломерулонефрит

Г. *Хронічний пієлонефрит

Д. Гострий гломерулонефрит

 

10.Хвора 42 р. поступила із скаргами на ниючий біль в попереку, більше справа, інколи підвищення температури тіла до субфебрильних цифр, головний біль. 10 років назад під час вагітності у пацієнтки був приступ болю в правій половині попереку, який супроводжувався ознобом, різким підвищенням температури. 5 років назад було відмічено підвищення АТ до 200/110 мм рт.ст. В аналізі сечі: білок - 0,99 г/л, лейкоцити - 10-15, еритроцити - 2-4, циліндри гіалінові 1-2 в полі зору. Креатинін сироватки крові - 102 мкмоль/л. Який з діагнозів найбільш вірогідний у даної хворої?

 

А. *Хронічний пієлонефрит

Б. Хронічний гломерулонефрит

В. Туберкульоз нирок

Г. Амілоїдоз нирок

Д. Гіпертонічна хвороба

 

11.Хвора 35 років, страждає хронічним пієлонефритом. Звернулася з приводу майже постійного субфібрилітету, тупого болю в поперековій ділянці. Відмічає ніктурію. При огляді: АТ 160/100 мм рт., добовий діурез 1300 мл. Аналіз сечі: питома вага 1012, білок 0,065г/л, лейкоцити 20-35 в полі зору, еритроцити 1-3 в п/з. Основні препарати в лікуванні даної хворої?

 

А.*Антибіотики

Б. імунодепресанти

В. Гепарин

Г. Глюкокортикостероїди

Д. Курантил.

 

12.Дівчинка, 13 років, після купання в річці почала скаржитись на болісні сечовипускання, біль в животі, підйом температури до субфібрильних цифр. При огляді бліда. За даними фізикального обстеження серцево-судинної та дихальної системи патологічні зміни не виявлені. Симптом Пастернацького негативний з обох сторін, нирки не пальпуються. За даними загального аналізу сечі: лейкоцити - 80-100 в полі зору, еритроцити – до 10 в полі зору (не змінені). За даними УЗД-обстеження патологія нирок не виявлена. Яке дослідження є найбільш інформативним для диференційної діагностики даної патології?

 

А. Аналіз сечі за Нечипоренком

Б. Визначення в крові рівнів сечовини та креатиніну

В. Аналіз сечі за Зимницьким

Г. * Бактеріологічний посів сечі

Д. Екскреторна урографія

 

13.Хвора 45 років скаржиться на тупий біль у лівому боці, наявність субфебрильної температури, прискорене болісне сечовипускання малими порціями. Хворіє 3 роки. Довгий час страждає на цистит з частими загостреннями. В анамнезі: туберкульоз легенів. В сечі: мікрогематурія, лейкоцитурія. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

 

А. Сечокам’яна хвороба

Б. Довготривалий пієлонефрит

В. Пухлина нирки

Г. *Туберкульоз нирки

Д. Хронічний цистит

 

14.Больной жалуется на интенсивные боли в левой поясничной области, ознобы, сопровождающиеся повышением температуры тела до 38 С. Живот мягкий, болезненный в левом фланге. Пальпация области почек болезненная слева. Анализ крови: лейкоциты - 28,0х10*9/д, СОЭ - 63 мм/час. Ан. мочи: реакция кислая, лейкоциты - все поле зрения. УЗИ: правая почка без особенностей, контуры левой почки увеличены. О каком заболевании можно думать в данном случае?

 

А. Левосторонний паранефрит

Б. *Острый гнойный левосторонний пиелонефрит

В. Опухоль левой почки

Г. Туберкулез левой почки

Д. Гипернефрома слева

 

15.Хворому 72 років в зв’язку з макрогематурією виконали цистоскопію, діагностували доброякісну гіперплазію простати. Джерело кровотечі – розширені вени шийки сечового міхура. На другу добу виникли: підйом температури тіла до 39 градусів, потрясниця, гіпотонія. Яке ускладнення виникло? Яка його причина?

А. Ушкодження уретри, ДВЗ-синдром

Б. алергічна реакція на фурацилін

В. *уретральна лихоманка, уросепсис

Г. Тромбоемболія легеневої артерії

Д. Інфаркт міокарда, кардіогенний шок

 

16. Жінка 19 років скаржиться на тягнучі болі в попереку, лихоманку. Хворіє 6 місяців. Об’єктивно: температура 38,1 С(, ЧДР – 18 за хв., пульс –94 за хв., АТ 110/60 мм рт. ст. Помірна болісність при пальпації у реберно-хребетному куті з обох сторін. У крові: Нв 128 г/л, еритроцити 3,8 Т/л, лейкоцити 9,0 Г/л, палочкоядерні 10\%, сегментоядерні 57\%, еозинофіли 3\%, лімфоцити 30\%, моноцити 4\%, ШОЕ 25 мм/год. У сечі: мутна, уд. вага 1018, цукор –отр., білок – 0,133 г/л, 60 лейкоцитів в полі зору, еритроцитів –5-7 в полі зору. Аналіз за Нечипоренком: лейкоцити – 20000, еритроцити – 590 в 1 мл. Яке найбільш доцільне дослідження треба призначити цій хворій перед початком медикаментозної терапії?

 

А. Комп’ютерну томографію нирок

Б. *ультразвукове дослідження нирок

В. Огллядову рентгеноскопію черевної порожнини

Г. Посів сечі

Д. Швидкість клубочкової фільтрації

 

17. У хворої 22 років,після переохолодження з’явились болі в поперековій ділянці, мутна сеча, підвищення температури тіла до 38,8С. У крові лейкоцитоз 13,2*109/л, зсув лейкоцитарної формули вліво. У сечі білок 0,33 г/л, лейкоцити 30-40 в полі зору, місцями покривають поле зору. Виберіть найбільш оптимальну емпіричну антибактеріальну терапію.

 

А. *Напівсинтетичні пеніциліни

Б. Прості пеніциліни

В. Тетрацикліни

Г. Протитуберкульозні середники

Д. Макроліди

 

18.Хворий 70 років, скаржиться на підвищення температури до 38,5С протягом 1 місяця. Ефекту від застосування антибіотиків немає. Періодично безбольова макрогематурія. АТ 130/80 мм рт. ст., Hb 165 г/л, ШОЕ 54 мм/год. Який діагноз можна припустити у хворого?

 

А. Хронічний гломерулонефрит

Б. * Рак нирки

В. Сечокам’яна хвороба

Г. Полікістоз нирок

Д. Амилоїдоз

 

19.У хворого 43 років тривала субфебрильна температура тіла, відсутність апептиту. Хворіє протягом року. За цей час схуд на 15 кг. В лівому підребер’ї пальпується пухлиноподібний утвір розміром 10х8 см з щільною горбистою поверхнею. Відмічається підвищена ШЗЕ - 60 мм/год, анемія. Який попередній діагноз?

 

А. Полікістоз нирок

Б. Піонефроз

В.* Пухлина нирки

Г. Туберкульоз нирок

Д. Спленомегалія

 

20.У медичній амбулаторії в сільський місцевості відсутня бактеріологічна лабораторія. На прийомі дівчинка у віці 13 років, яка скаржиться на біль у попереку, підвищення температури тіла до 37,8 С. При виконанні загального аналізу сечі: еритроцити 2–3 в полі зору, лейкоцити 20–40 в полі зору. Яке діагностичне значення наведеного аналізу у хворої?

 

А. Вказує на ймовірний постстрептококовий гломерулонефрит

Б. Підтверджує постстрептококовий гломерулонефрит

В. Підтверджує інфекцію сечовидільних шляхів

Г. Немає діагностичного значення

Д. * Вказує на ймовірну інфекцію сечовидільних шляхів

 

Пульмонологія

1.У скотника с трудовым стажем 20 лет, два месяца назад появился кашель с густой мокротой, повышение температуры тела до 37,6-37,8 ежедневно, слабость, одышка при нагрузках. При рентгенологическом исследовании: в верхней доле правого легкого обнаружена округлая тень с ровными, круглыми, четкими контурами без перифокального воспаления легочной ткани. При исследовании мокроты обнаружены нити фибрина, хитина. Сформулируйте предварительный диагноз.

А. Киста правого легкого

Б. * Эхинококк правого легкого

В. Абсцесс правого легкого

Г. Кавернозный туберкулез правого легкого

Д. Рак правого легкого

 

2.Больная 38 лет жалуется на повышение t тела до 37.9 С, кашель с выделением небольшого количества мокроты слизисто-гнойного характера, боль в правом боку. Болеет 5 дней, после переохлождения. При осмотре: акроцианоз губ. Пульс – 96 в мин. АД – 120/80 мм рт.ст. Справа ниже угла лопатки отмечается усиление голосового дрожания, укорочение перкуторного звука, влажные мелкопузырчатые хрипы. Каков наиболее вероятный диагноз?

 

А. *Внегоспитальная правосторонняя н/долевая пневмония

Б. Правосторонний экссудативный плеврит

В. Абсцесс правого легкого

Г. Ателектаз правого легкого

Д. Инфильтративный туберкулез легких

 

3.У хворого 78 років з’явилась загальна слабкість, відсутність апетиту, задишка. Об'єктивно: температура 37 С, ціаноз обличчя, ЧД - 26/хв. Дихання жорстке, при форсованому видиху вислуховуються сухі та звучні дрібнобульбашкові хрипи нижче кута правої лопатки. У крові: л - 9 Г /л, ШЗЕ – 25 мм/год, у сечі-білок 0,033 ммоль/л, поодинокі еритроцити. Рентгенологічно: на фоні емфіземи легень відзначається розповсюджене плямисте затемнення легеневої тканини праворуч у нижній частці, тут же збільшена тінь кореня легенів. Який попередній діагноз?

 

А. Туберкульоз легенів

Б. *Рак легенів

В. Вогнищева пневмонія

Г. Застійна серцева недостатність

Д. Ексудативний плеврит

 

4.Ухворої 28 років, спостерігається підвищення температури тіла до 38 С, кашель з відходженням гнійного харкотіння, виражена слабкість, задишка, біль у грудній клітині під час дихання. Аускультативно – скорочення перкуторного звуку у нижніх відділах лівої легені, дрібнобульбашкові вологі хрипи. Який діагностичний прийом є найбільш важливим для встановлення діагнозу?

 

А. Спірографія

Б. Пневмотахометрія

В. *Рентгенологічне обстеження

Г. Бронхографія

Д. Аналіз харкотиння на флору

 

5.Хворий Я., 32 років після переохолодження відчув загальну слабкість, пітливість, підвищену температуру, з"явився кашель. Об`єктивно: Грудна клітка симетрично бере участь у диханні, справа під лопаткоюпритуплення перкуторного звуку, послаблене везикулярне дихання, вологі звучні дрібнопухирчасті хрипи. В крові: лейкоцити - 8,2 Г/л, ШЗЕ - 21 мм/год. Який діагноз найбільш ймовірний?

 

А. Туберкульоз

Б. Рак легені

В. Гострий бронхіт

Г. Хронічний бронхіт

Д. *Позагоспітальна пневмонія

 

6.Під час епідемії грипу у хворого Г., 59 років після зниження лихоманкиз'явився біль в грудній клітці, кашель з жовто-зеленим харкотинням 100 мл на добу, інколи з домішками крові. Об`єктивно: ЧД - 36/хв. Над легенями справа під лопаткою притуплення перкуторного звуку, жорстке дихання, середньо- і великопухирцеві хрипи. В крові: лейк. - 18,6х10*9 /л, ШЗЕ-64 мм/ год. Аналіз харкотиння: лейк. 80 - 100 в п/з, ер. - 40 - 50 в п/з, еласт. волокна, коки. Рентгенологічно: корені розширені, справа нижня частка неоднорідно затемнена з двома ділянками просвітлення. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

 

А. Інфарктпневмонія

Б. Периферичний рак нижньої частки правої легені

В. Ексудативний плеврит

Г. *Правобічна нижньочасткова пневмонія з абсцедуванням

Д. Інфільтративний туберкульоз легенів в фазі розпаду

 

7.Хвора 36 років скаржиться на слабкість, сухий кашель, біль у грудній клітці справа, субфебрильну температуру, кровохаркання. Хворіє тиждень. Дихання у легенях везикулярне. У крові: лейкоцити – 10,0х10*9, ШЗЕ – 20 мм/год. На рентгенограмі: у задньому сегменті правої легені - тінь 4 см у діаметрі з нечіткими контурами, середньої интенсивності. Який попередній діагноз?

 

А. Абсцес легенів

Б. Рак легенів

В. Інфаркт правої легені

Г. Крупозна пневмонія

Д. *Инфільтративний туберкульоз легенів

 

8.Юнак 18 років, студент, взятий на облік 6 місяців тому з приводу віража туберкулінової проби. Профілактичне лікування не приймав. Захворів два тижні тому, з`явився біль в грудях, сухий кашель, задишка, підвищилась температура до 38 όС. При огляді права половина грудної клітки відстає при диханні. На рентгенограмі легень справа затемнення від ІІІ ребра до діафрагми, високої інтенсивності, однорідне, верхня границя тіні у вигляді косої лінії, нижня зливається з діафрагмою і м`якими тканинами. Аналіз крові: лейк. – 12,0 109 г/л, ШЗЕ – 50 мм/год. Проба Манту з 2 ТО – 18 мм папула. Який діагноз найбільш вірогідний у хворого?

 

А. Крупозна пневмонія

Б.* Ексудативний плеврит

В. Казеозна пневмонія

Г. Інфільтративний туберкульоз

Д. Фібрінозний плевріт

 

9.Хворий Ф., 25 років, поступив зі скаргами на кашель зі виділенням ржавого харкотиння, біль у грудній клітині справа, Т- 39 С. Об’єктивно: грудна клітка справа відстає в акті дихання. Кількість дихання 22 за хв. Перкуторно справа у нижній долі притуплення. Там же на фоні жорсткого дихання крепітації. Аналіз крові: лейкоцити – 16 Г/л, ШЗЕ – 28 мм /год Рентгенологічно – затемнення правої нижньої долі.Ваш діагноз?

А. Правостороння вогнищева пневмонія

Б. Грипозна пневмонія

В. *Крупозна пневмонія нижньої частки, ДН 1

Г. Абсцедуюча пневмонія

Д. Аспіраційна пневмонія

 

10.Хворий 52 років, хронічний алкоголік, звернувся за допомогою у зв’язку з сильним кашлем і виділенням великої кількості харкотиння. Рентгенобстеження останній раз було 5 років тому назад. Захворювання почалось гостро, з ознобу, високої температури тіла 39-40 С, яка трималась три тижні. Відмічає сильне схуднення. При вислуховувані в нижній частці правої легені маса вологих різнокаліберних хрипів, в міжлопатковій зоні у нижнього кута правої лопатки амфоричне дихання. На оглядовій рентгенограмі в шостому сегменті правої легені відмічається велика порожнина розпаду 6х7 см з горизонтальним рівнем ріднини. МБТ скопічно не виявлено. Який попередній діагноз?

 

А. Пухлина з розпадом

Б. Бульозна емфізема легенів

В. Кіста легенів

Г. Кавернозний туберкульоз легенів

Д. *Гострий абсцес правої легені

 

11.У 3-місячної дитини на фоні субфебрильної температури тіла і риніту спостерігається блідість, ціаноз носогубного трикутника, виражена задишка експіраторного характеру, здута грудна клітка, сухий кашель, участь допоміжної мускулатури в диханні. Перкуторно над легенями коробковий звук, при аускультації - на фоні подовженого видиху - розсіяні сухі та дрібнопухірцеві вологі хрипи з обох боків. В крові - Hb - 112 г/л, еритроцити - 3,2*1012/л, лейкоцити - 15,4*109/л, лімфоцити - 72\%. Який попередній діагноз?

 

А. *Гострий бронхіоліт

Б. Гострий (простий) бронхіт

В. Двобічна пневмонія

Г. Бронхіальна астма, приступний період

Д. Гострий обструктивний бронхіт

 

12.Хворий Д., 55 років, після апенектомії, протягом 2-х днів скаржиться на прогресуючу задуху і кашель з гнійним харкотинням. Такі симптоми відмічаються в осінній та весняний період. Палить 25 років. Температура - 37,1С. В легенях – дихання послаблене з поодинокими сухими свистячими хрипами. В крові - Л-10*109/л. Рентгенологічно — підвищена повітряність легень, посилений легеневий малюнок. Бронхоскопія: гіперемія слизової оболонки з наявністювиділень гнійно-слизового характеру. Який діагноз найбільш ймовірний?

 

А. Бронхіальна астма.

Б. *Хронічний бронхіт.

В. Бронхоектатична хвороба.

Г. Тромбоемболія легеневої артерії

Д. Пневмонія

 

13. Жінка 52 років скаржиться на кашель із слизувато-гнійним харкотинням (до 30 мл за добу), слабкість, пітливість.

Хворіє на хронічний бронхіт. Загострення пов'язує з переохолодженням. Об'єктивно: температура – 37,6С, ЧДР – 24 за хв., пульс – 100 уд./хв., АТ – 120/70 мм рт.ст. При аускультації дихання жорстке, розсіяні сухі та різнокаліберні вологі хрипи. Рентгенологічно: розширення коренів легень, підсилення легеневого малюнку. Антибіотикам якої групи слід віддати перевагу при лікуванні хворої?

 

А. Цефалоспоринам.

Б. Аміноглікозидам.

В. *Макролідам.

Г. Рифаміцинам.

Д. Тетрациклінам.

 

14.Дитина 9 міс. захворіла гостро: підвищилась температура тіла до 38,8°С, з'явився кашель, нежить. На 3 день хвороби, вночі, стан різко погіршився: дитина стала неспокійною, перевертається у ліжку, з'явився гавкаючий кашель, осиплість голосу, інспіраторна задишка. Діагностовано круп. Який із збудників найбільш імовірно визвав круп у дитини?

 

А. Вірус грипу

Б. *Вірус парагрипу

В. Аденовірус

Г. Риновірус

Д. Ентеровірус

 

15.Чоловік 46 років скаржиться на загальну слабкість, біль в грудній клітці зліва, котрий підсилюється при глибокому диханні, кашель з густим тягучим харкотинням з домішками крові та запахом підгорілого м"яса. Хворіє 2 дні. Зловживає алкоголем. Об"єктивно: температура –39,6С; ЧД- 28/хв, пульс-120/хв, АТ-100/50 мм рт. ст. Стан тяжкий. Акроціаноз. Над легенями зліва нижче лопатки – послаблене дихання з бронхіальним відтінком, невелика кількість дрібнопухирчастих хрипів. Рентгенологічно: в нижніх відділах лівої легені – інфільтрація. Який збудник найбільш ймовірно призвів до захворювання пацієнта?

 

А. Пневмококк

Б. Мікоплазма

В. Стафілокок

Г. Стрептококк

Д. *Паличка Фрідлендера

 

16.Хворий Т., 52 років, надійшов до клініки зі скаргами на кашель з відходженням значної кількості слизувато-гнійного характеру, задишку при фізичному навантаженні, підвищення температури тіла до 37,8оС, загальну слабкість. Хворіє протягом декількох років, погіршення стану на протязі останніх 5 діб. Об'єктивно: звертають на себе увагу пальці у виді «барабанних паличок», нігті у виді «годинних скелець». При перкусії грудної клітки в нижніх відділах праворуч – укорочений легеневий звук. Аускультативно там же вислуховуються средньопухирчасті вологі хрипи. При бронхографії в нижній долі правої легені визначаються множинні циліндричні розширення бронхів. Ваш діагноз?

 

А. Правобічна нижньодолева пневмонія.

Б. * Бронхоектатична хвороба в стадії загострення.

В. Хронічний бронхіт у стадії загострення.

Г. Туберкульоз легень.

Д. Абсцес нижньої долі правої легені.

 

17.Підліток 15 років скаржиться на сухий бітональний кашель, поганий апетит, пітливість у нічний час, підвищення температури. Захворювання виникло поступово. Батько хворіє на відкриту форму туберкульозу. Об"єктивно: зниженого харчування, шкірні покриви бліді. Збільшені периферичні лімфовузли: шийні, надключичні, аксілярні. Над легенями везикулярне дихання. В крові: Л -7,2х10*9 /л, Е-12%, П-4%, С-59%, Л -18%, М-7%. ШЗЕ-29 мм/год. Проба Манту з 2 ТО - папула 19мм з везикулою. Рентгенографія ОГК: правий корінь розширений за рахунок збільшених трахео-бронхіальних лімфовузлів. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

 

А. Лімфогранульоматоз

Б. *Туберкульозний бронхоаденіт

В. Саркоїдоз Бека

Г. Лімфосаркома

Д. Рак легені

 

18. Хворий 42 років більше року приймає преднізолон з приводу поліартриту. Три місяці тому у нього з`явився кашель, став витрачати масу тіла (8 кг.), ввечері підвищується температура тіла до 38,5?С. На рентгенограмі легень з двох сторін в верхніх долях вогнищеві тіні малої і середньої інтенсивності без чітких контурів. Аналіз крові: лейк. – 11,0 · 109 г/л, ШЗЕ – 45 мм/год. Проба Манту з 2 ТО – папула 16 мм. Який діагноз найбільш вірогідний?

 

А. Кандідоз легень

Б. Інфільтративний туберкульоз

В. Саркоідоз легень

Г. Канцероматоз легень

Д. *Дисемінований туберкульоз

 

19. Чоловік 30 років, курець, працює на металургійному заводі, скаржиться на кашель з харкотинням, підвищення t° тіла до 38,6°, задишку, слабкість. В анамнезі – хвороба Боткіна, екзема. На рентгенограмі у верхній долі правої легені визначена тінь 3х2,5 см з розмитими контурами та доріжкою до кореню. Аускультативно в легенях везикулярне дихання. Який діагноз найбільш імовірний?

 

А. Пневмонія

Б. *Інфільтративний туберкульоз

В. Рак легені

Г. Туберкульома

Д. Еозинофільний інфільтрат

 

20. Хворий В., 44 років скаржиться на біль в грудній клітці, задишку, кашель із слизисто-гнійним харкотинням. Захворів гостро тиждень назад. Об`єктивно: загальний стан важкий, Т = 40 С, тахіпное 36/хв, ціаноз губ. Над легенями з двох сторін нижче лопатки - притуплення перкуторного звуку, бронхіальне дихання, ділянки крепітації. В крові: Лейк. - 15,4х10*9/л, ШЗЕ - 45 мм/год, високий титр антитіл до вірусу грипу А. Рентгенологічно: інтенсивне двобічне з нечіткими границями затемнення нижніх долей. Який діагноз найбільш ймовірний?

 

А. Двобічна дрібновогнищева пневмонія

Б. Гострий гематогенний сепсис

В. *Двобічна крупозна пневмонія

Г. Грип, токсичний набряк легенів

Д. ТЕЛА. Інфаркт - пневмонія

 

21. Хворий скаржиться на раптовий початок хвороби: лихоманка до 39°С, неправильного типу, з гострим болем у грудях. Харкотиння гнилісне з домішками крові, запахом, до 400 мл за добу. При перкусії: над ураженою ділянкою скорочення перкуторного звуку, посилене голосове тремтіння. У харкотинні був виділений анаеробний стрептокок. Яку хворобу можна запідозрити в першу чергу?

А. Туберкульоз

Б. Абсцес легені

В. *Гангрена легені

Г. Бронхоектатична хвороба

Д. Абсцедуюча пневмонія

 

22. Хворий 22 років, захворів влітку гостро (працював кондиціонер): висока температура, задишка, сухий кашель, плевральний біль, міалгії, арталгії. Об'єктивно: справа вологі хрипи, шум тертя плеври Ренгенологічно тривало зберігається інфільтрація нижньої долі. В крові: лейк. - 11*10{9}/л, п/я - 6, С - 70, лімф. - 8, ШЗЕ - 42 мм/г. Який етіологічний характер пневмонії?

 

А. Мікоплазма

Б. *Легіонельоз

В. Стрептокок

Г. Стафілокок

Д. Пневмокок

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 929 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.125 сек.)