АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Провідникова функція спинного мозку. Нервові волокна білої речовини канатиків є низхідними чи висхідними провідниками

Прочитайте:
  1. B. Ареактивний нестресовий тест плода, СЗРП, плацентарна дисфункція, високий та вкрай високий ступінь ризику у вагітної за шкалою A. Coopland
  2. D. Оболонки мозку
  3. Абсцесс головного или спинного мозга
  4. Аналітико-синтетична діяльність кори головного мозку
  5. Анатомия и физиология спинного и продолговатого мозга.
  6. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  7. Анатомічна будова та функції проміжного мозку.
  8. Анатомія спинного мозку
  9. Аппарат собственных связей спинного мозга и двухсторонних связей с головным мозгом.
  10. АРТЕРІАЛЬНЕ (ВЕЛІЗІЄВЕ) КОЛО МОЗКУ».

Нервові волокна білої речовини канатиків є низхідними чи висхідними провідниками. Під провідними шляхами спинного мозку потрібно розуміти групи нервових волокон, що мають спільність у будові і функції, які зв’язують різні відділи спинного мозку чи спинний і головний мозок. Волокна починаються від однорідних нейронів і закінчуються на нейронах, що виконують однакову функцію.

За функціональним призначенням розрізняють нервові волокна: — асоціативні (пучки) — забезпечують однобічні зв’язки між окремими сеґментами спинного мозку, утворюючи власні пучки, що є частиною сеґментарного апарату спинного мозку; — комісуральні, що з’єднують однорідні протилежні відділи спинK ного мозку; — проекційні, які утворюють основні провідні висхідні (доцентрові, аферентні, чуттєві) і низхідні (відцентрові, еферентні, рухові) шляхи, що з’єднують спинний мозок з вищими відділами ЦНС.

Висхідні шляхи.

До основних висхідних шляхів спинного мозку належать волокна первинних чутливих нейронів у складі задніх, бічних і передніх канатиків. Тонкий і клиноподібний висхідні шляхи йдуть у складі задніх канатиків і закінчуються в довгастому мозку в однойменних ядрах (Голля і Бурдаха). Ці шляхи є провідниками шкірно-механічної чутливості (тактильна, відчуття положення тіла, пасивні рухи тіла, вібрація). Крім того, цими шляхами йде інформація про тонко диференційоK вану чутливість, що дозволяє визначити локалізацію і контур перифеK ричного подразнення і його змінення в часі. Волокна тонкого і клиноподібного пучків належать до мієлінізованих, швидкопровідних (60–100 м/с). Короткі відростки трактів Голля і Бурдаха встановлюють зв’язки у своєму сеґменті з мотто- і інтернейронами. Довгі — йдуть у довгастий мозок, по шляху віддаючи до нейронів вищих сеґментів гілки і формуючи міжсеґментарні контакти. Тонкий пучок Голля проводить імпульси від нижньої частини тіла і тазових відділів. Клиноподібний — від верхнього і грудного відділів. У спинному мозку шляхи Голля і Бурдаха не перериваються і не перехрещуються. Але відростки другого нейрона, у якому переключаються ці шляхи, направляючись до специфічних ядер таламуса протилежного боку, утворюють перехрест і переключаються на третій нейрон, аксони якого йдуть до нейронів IV шару кори. Початком інших висхідних шляхів є вторинні нейрони сірої речовини спинного мозку, від яких основна маса волокон проходить у бічних канатиках. Аксони спіноталамічних нейронів мають перехрест або на рівні сеґмента вступу, або, проходячи декілька сеґментів свого боку, переходять на протилежний. Звідси йдуть шляхи, що закінчуються в зорових горбах, утворюючи синапси на нервових клітинах, довгі відростки яких ідуть у кору головного мозку. Цими шляхами надходить інформація про больову, температурну і тактильну чутливість від шкірних рецепторів.

По спинно-мозочковому тракту Флексіга бічних канатиків у кору мозочка надходить імпульсація від шкірних і м’язових рецепторів (пропріорецептори м’язів, сухожиль, зв’язок; відчуття тиску і дотику до109 шкіри). Він є найстарішим чуттєвим шляхом спинного мозку. Тракт, ніде не перехрещуючись, досягає мозочка.

Пучок Говерса (вентральний спинно-мозочковий тракт) через довгастий мозок і ніжки мозочка направляється до кори мозочка і бере участь у підтримці тонусу м’язів і збереження пози. У передніх, бічних і задніх стовпах білої речовини розташовані висхідні і низхідні короткі власні пучки, що забезпечують інтерсеґментарні (асоціативні) зв’язки і рефлекторну діяльність центрів самого спинного мозку.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 503 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)