АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Низхідні провідні шляхи.

Прочитайте:
  1. Висхідні та низхідні провідні шляхи спинного мозку
  2. Вкажіть, куди несуть імпульси низхідні нервові волокна
  3. Поняття про пірамідні та екстра пірамідні провідні шляхи центральної нервової системи, фізіологічне
  4. ПРОВІДНІ МЕТОДИ ГІГІЄНІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  5. Провідні променеві синдроми захворювань травного каналу.
  6. Провідні пучки.
  7. ПРОВІДНІ ШЛЯХИ
  8. Провідні шляхи головного та спинного мозку
  9. Провідні шляхи рівноваги (вестибулярного апарата). Назвати дванадцять пар черепних нервів.

Низхідні шляхи більш давні, ніж висхідні, беруть свій початок від нейронів ядер довгастого мозку і варолієвого моста і закінчуються на нейронах сірої речовини спинного мозку, у тому числі і на α- і γ-мотонейронах. α-мотонейрони іннервують волокна скелетної мускулатури, забезпечуючи м’язові скорочення; γ-мотонейрони іннервують рецептори розтягування, що важливо для забезпечення моторної координації. До них належать: вестибулоспінальні шляхи (переддвірно-спинномозкові), що йдуть від вестибулярного апарату і забезпечують підтримку пози і рівноваги тіла, і ретикулоспінальні, що беруть початок від ретикулярної формації стовбура мозку і беруть участь у формуванні імпульсів, що забезпечують підтримку тонусу скелетних м’язів і реґуляцію тонусу спінальних веґетативних центрів (парасимпатичного і симпатичного).

З погляду еволюції руброспінальний спадний шлях (пучок Монакова) є більш молодим (має особливе значення у тварин). Будучи аксонами червоного ядра (nucleus ruber) середнього мозку, волокна руброспінального тракту (червоноядерно-спинномозгового) йдуть у бічних канатиках білої речовини спинного мозку, закінчуються в сірій речовині спинного мозку. Частина волокон руброспінального тракту утворює синапси безпосередньо на мотонейронах м’язів-згиначів. Після виходу з ядра волокна руброспінального шляху переходять на протилежний бік, частково переключаючись на мозочок і ретикулярну формацію і частково — на спинний мозок, у якому волокна цього тракту розташовуються в бічних стовпах і закінчуються на інтернейронах відповідних сеґментів. Цей шлях несе інформацію від мозочка, ядра вестибулярного нерва і смугастого тіла, тобто здійснює керування тонусом м’язів і мимовільною координацією рухів.

Вестибулоспінальний шлях складається з аксонів клітин ядра Дейтерса, розташованого в довгастому мозку, і належить до найбільш філогенетично давніх, що передають імпульси від вестибулярного центру110 і мозочка до мотонейронів передніх рогів сірої речовини спинного мозку, які тримають під контролем тонус м’язів, погодженість рухів, рівновагу. Порушення цих зв’язків призводить до розладу координації рухів і орієнтації в просторі.

Кортикоспінальні шляхи є самими еволюційно молодими, тому що досягають найбільшого розвитку в людини. Ці тракти починаються в V шарі рухової зони кори головного мозку — у шарі гігантських піраK мідних клітин Беца, аксони яких досягають спинного мозку, а їх закінчення утворюють моносинаптичні збудливі утворення безпосередньо на вставних нейронах і мотонейронах передніх рогів сірої речовини спинного мозку. Волокна цих трактів перехрещуються і належать до мієлінізованих швидкопровідних шляхів, що забезпечують доставку імпульсів до скелетних м’язів і реґулюють тонкі рухи пальцями.

Пірамідний шлях, який є аксонами клітин рухової зони кори (зона Беца), направляється до довгастого мозку, віддаючи велику частину бічних волокон (колатералей) у проміжний, середній і довгастий моK зок, а також у ретикулярну формацію. У довгастому мозку частина пірамідної системи переходить на протилежний бік, утворюючи бічний канатик спинного мозку — перехрещений шлях.

Інша частина волокон, що не перехрещуються до спинного мозку і переходять на інший бік тільки на рівні сеґментів, в яких закінчуються, утворює прямий пірамідний шлях.

Бічний (латеральний) і прямий пірамідні тракти закінчуються на мотонейронах передніх рогів сірої речовини спинного мозку. Ці шляхи утворені волокнами як мієлінізованими, так і немієлінізованими із різною швидкістю проведення нервового імпульсу (1–100 м/с).

В еволюційному плані пірамідна система найбільш досконала в людини. Її основною функцією є передача команд для виконання доK вільних рухів. Система має дубльований зв’язок головного і спинного мозку, що забезпечує надійність виконання функцій довільних рухів.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 653 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)