АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Міграція бластули

Прочитайте:
  1. МЕХАНІЧНИЙ РУХ (МІГРАЦІя) -

Міграція бластули або ембріона у розі матки або з одного рога в інший, туди, куди дозволяють морфологічні пристосування, є звичайним феноменом для багатоплідних тварин; рідшим, але реальним у одноплідних. Добре відомо, що у свині резекція одного яєчника завадить тільки яйцеклітинам, які, овулюючи з одного яєчника, після запліднення розподіляються приблизно порівну у кожному з маткових рогів. Така міграція може продовжуватися протягом всього передімплантаційного періоду, тобто 2 тижні, до того часу, коли залози ендометрію не почина­ють утворювати ділянки з'єднань. Рівномірне розміщення зародків по всій довжині матки пов’язано з тим, що імплантована бластула взаємодіє з ендометрієм і створює навколо себе зону несприйнятливості, в якій прикріплення іншого зародка стає неможливим. Це забезпечується пери­стальтичними скороченнями міометрію. Кожна бластоциста служить місцевим подразником таких скорочень, у результаті яких вони розсува­ються на однаковій відстані. М'язова реакція визначається рівнем сек­реції естрогенів і (або) простагландинів самою бластоцистою.

Цікавим є те, що у деяких антилоп (корів) вагітність завжди про­ходить у правому розі, а овуляція — порівну з обох яєчників. Цей фено­мен має бути асоційованим з просторовим,, відносно рівномірним роз­міщенням ембріонів у багатоплідних тварин. У свиней кількість жовтих тіл у кожному яєчнику звичайно дорівнює кількості зародків у відповід­ному розі матки. Ця залежність чітко виявляється на ранніх стадіях супоросності. Пізніше число жовтих тіл часто буває більшим, що пов'я­зано з розсмоктуванням і муміфікацією плодів. Описані випадки, коли у яєчнику було менше жовтих тіл, ніж зародків у відповідному розі матки. Ці факти пояснюють міграцією бластули. У сук, наприклад, ем­бріони можуть імплантуватися у ріг, протилежний місцю овуляції.

Імплантація {лат. implantatio — вростання, укорінення) — укорінен­ня зародка у слизову оболонку матки.

Трофобласт має виражену протеолітичну дію на слизову оболонку матки, епітелій якої розплавляється, утворюючи заглиблення, куди занурюється ембріон. У жінок і приматів ембріон повністю заходить у товщу слизової оболонки. Незабаром імплантаційний кратер закривається внаслідок відновлення слизової оболонки над заглибленим у неї зародком. Потрібно сказати, що ендометрій знаходиться під час імплантації у прогестероновій, або секреторній фазі, тому залози його інтенсивно секретують продукти, багаті слизом і глікогеном. Розвивається густа капілярна сітка, сам ендометрій набрякає, що сприяє імплантації. У цей зменшується скоротливість і тонус матки.

У тварин менше виражене розплавлення слизової оболонки, і тому процес приживлення ембріона називається нідацією. Вона відбувається Сприятливих для цього місцях слизової, де немає рубців і запальних процесів. У корів і овець імплантація настає практично завжди у тому зі матки, який відповідає яєчнику, де знаходиться жовте тіло. Нідація у кролиць настає на 7-9-й, у свиней — на 11-13-й, у кішки — на 13-|Ni, у овець — на 13—15-й, корів — 15—17-й, у суки — на 16-17-й, у кобил — 35-37-й день. Процеси контакту, фіксації і нідації ембріона на м’язовій оболонці матки проходять поступово (7-14 днів). Ось чому зведення ректального дослідження корови на 3-му тижні після осіменіння є небезпечним.

У більшості тварин після імплантації розвиток ембріона продов­жується, і вагітність таким чином ділиться на фазу вільного життя (прогестація) і фазу фіксовану, або власне вагітність. Перша фаза завжди дуже коротка, але є види, головним чином серед диких тварин (козуля, соболь, куниця, норка, горностай, борсук, ведмідь), у яких період вільного життя зародка особливо довгий: ембріон входить у стан анабіозу і не звивається. У таких тварин спостерігається відстрочена нідація, а період, протягом якого вагітність не розвивається, називається діапаузою. Вонa триває 4-7 місяців і може скорочуватися при зміні раціону, світло-режиму, температури повітря.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 449 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)