АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фетоплацентарна система

Прочитайте:
  1. Cечова система. 1 заняття
  2. III.С целью систематизации знаний составьте таблицу по предлагаемой схеме.
  3. V2: 5 Дыхательная система
  4. V3: Вегетативная нервная система
  5. VI. Система навчаючих завдань
  6. VIII пара ЧМН - преддверно-улитковый нерв, слуховая и вестибулярная система; нистагм, вестибулярное головокружение, вестибулярная,атаксия, синдром Меньера.
  7. VІІІ. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО
  8. Автономна (вегетативна) нервова система
  9. Автономная нервная система
  10. АВТОНОМНАЯ НЕРВНАЯ СИСТЕМА

Під час вагітності в організмі самки взаємодіють дві фізіологічні системи, які знаходяться у повній кореляційній залежності. Усе, що відбувається в організмі плода нейрогуморальними механізмами за допо­могою плаценти і плацентарного кровообігу передається материнському організму, який за законом зворотного зв'язку реагує відповідними зміна­ми функціонального стану. І навпаки, умови навколишнього середовища, які впливають на організм матері, передаються плодові. Клітини ембріона чутливо вловлюють найменші зміни у хімічному складі материнської крові.

З ранніх строків вагітності формується і функціонує протягом всієї вагітності особлива ендокринна система фетоплацентарного комплексу, яка забезпечує кореляцію складних адаптаційних взаємовідношень орга­нізму матері і плода.

Фетоплацентарна система характеризується виробкою стероїдних гормонів (естрогенів, прогестерону), хоріонічного гонадотропіну (ХГ), або кінського хоріонічного гонадотропіну (КХГ), плацентарного лактогену (ПЛ), ембріонального α-фетопротеїну і простагландинів. Ці гормони поступають в амніотичну рідину і в кров матері, метаболізуються і ви­водяться нирками і кишечником.

В організмі вагітної самки естрогени синтезуються з холестерину матері в основному гормональним комплексом плацента — плід. Вони збільшують м'язову масу матки, забезпечуючи таким чином її ско­ротливу діяльність у період пологів. Синтез естріолу в період вагітно­сті здійснюється за участю наднирників і печінки плода. Наднирники плода синтезують дегідроепіандростерон-сульфат (ДЕА-сульфат) з прегнолон-сульфату. У печінці плода ДЕА-сульфат гідролізується до 16-ОН-ДЕА-сульфату, котрий переходить у плаценту і метаболізується в естріол, який надходить до крові матері. У печінці вагітної утворюються сполуки естріолу з глюкуроновою кислотою — глюкуроніди і сульфати. Вони виводяться головним чином з сечею. За умов фізіологічного перебігу вагітності продукція естріолу і естрадіолу зростає відповідно до збільшення строку вагітності і росту плода. зростаюча концентрація естрогенів забезпечує ріст і розвиток матки, регуляцію біохімічних процесів у міометрії, збільшення активності ферментних систем, підвищення енергетичного обміну, накопичення глікогену й АТФ, необхідних для розвитку плода.

Концентрацію естріолу визначають для спостереження за станом плодa протягом вагітності. За умов ускладненого перебігу вагітності змен-Іення концентрації естріолу свідчить про порушення розвитку плода.

Плацентарний лактоген регулює метаболічні процеси в організмі матері, направлені на забезпечення росту і розвитку плода. Діє лютеотропно, лактотропно і соматотропно. Існує пряма залежність між рівнем ПЛ і масою плода. При багатоплідній вагітності концентрація ПЛ зростає пропорційно числу плацент.

Концентрацію ПЛ і прогестерону визначають для спостереження за функцією плаценти.

Організми матері і плода являють собою динамічну систему гомологічних органів. Враження будь-якого органа матері призводить до порушення розвитку однойменного органа плода. Експериментально встановлено, що сироватка крові тварини, в якої видалили частину якогось органа, стимулює проліферацію в однойменному органі. Механізми цього явища потрібно ще з'ясовувати.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 434 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)